Srpski književni glasnik

Политички Преглед. 79

јално помагање чета. Признати се мора да се у последње доба и у томе правцу осећа неко побољшање, јер Турска успешно гони чете, а и само становништво се труди да се ослободи комитетскога тероризма. Да чета нестане, сасвим је потребна искрена помоћ суседних држава. Силе су чиниле тим поводом многе представке код тих држава. Не може да се одрекне да се како у Софији тако п у Атину и у Београду спремају да предузму енергичније мере од досадањих. Ако се добивени ресултати нису до сада свуда осетили, ипак нада не оставља да ће бити бољи, ако ове мере буду потпуније. Са задовољетвом треба истаћи држање бугарске владе, која се врло много стара да своја многобројна обећања претвори у дела. Нека нам је допуштено надати се да ће Бугарска наставити своје досадање држање и да ће њеном лепом примеру следовати Грчка и Србија.

Не сумњајући у искреност и истинитост обећања одговарајућих влада констатујемо да је испуњавање њихових заповести далеко од извршења, што налаже оштру контролу од стране виших власти. Садашњи положај изискује брзо изравнање сукоба, који може само трећима да користи, а то је у толико више за жаљење што је тесно пријатељетво заинтересованих фактора врло корисно и што је у њихову интересу да се поврати мир и ред у Маћедонији; сукоб је у толико више за жаљење што он засеца у једно питање за које нису надлежне две државе. Надамо се да ће се то и у Атину и у Букурешту проценити а ми ћемо искрено помагати.

Организација маћедонске жандармерије напредује; ускоро ће почети и уређивање правосудства у Маћедонији. Не може бити речи о томе да ће се одмах успети. Калосно је да разни противуречни гласови могу да нађу одзива код сила које су у могућности да процене положај. Реформе се не уводе тако брзо како се жели, али се то објашњава неугодним погодбама. Па ипак, стечени ресултати су такви да ћемо остати у убеђењу да смо на доброме путу, и да ће се погибни заплети уклонити. Сло-