Učitelj

дописби 963

2 897 280 Ра АН ИЕ ВИ О И

и _________

6) сваки писмен грађанин ове школске општине, који у року од «27 год. редовно плаћа по пола године у напред по 0,10 дин. месечно. После овог рока редовног плаћања, престаје плаћати члански улог а осталу као редовни чланови.

Члан 6. Угемељач је онај члан, који књижници у један пут положи «пет“ динара.

Члан 7. Добротвор је онај члан, који књижници у један пут позожи «десет» динара. -

Члан 8. Чланови утемељачи и добротвори имају иста права, као и редовни чланови и њихова ће имена увек бити на угледу у школи,

ш Остала уређења

Члан 9. Имена добротвора, утемељача и ар. приложника, увек ће се о Св. бавској прослави јавно прочитати и штампати у ма коме листу, кога школа или ђачка књижница прима.

Члан 10. Ђачка је књижница редовни члан «српског пољопривредног друштва»

Члан !!. Радп тачнијег вођења прихода и расхода, књижнице, — књижница ће имати нарочиту књигу под називом «Бачка Књижница», где ће се заводити сви приходи и расходи књижнице, као и имена свију чланова, и приложника. Сем тога имаће свој дневник касе — прихода и расхода, где ће расходи увек бити оверени квитама.

Члан 19. Књижница мора имати; «Списак чланова, који су узели књиге на прочитавање", где Бе се сваки члан својеручно потписивати да је књигу узео и под којим бројем. — Такав Списак мора бити потврђен Од стране одбора књижнице и печатом школским.

Члан 43. Књижница мора имати свој: „Списак књига ђачке књижнице“, где ће се записивати све купљене и као поклон добивене књиге по реду набављања.

Члан 14. Књиге из ђачке књижнице даваће се на читање само члановима књижнице, који су дужни вратити их најдаље за 15 дана, и то у онакој чистоти, какве су и биле. Ако би која књига била испрљана или поцепана, то ће исти бити дужан оштету по оцени одбора накнадити или нову књигу купити. ; у

Члан 15. Да би књиге биле трајније, дужност је благајника, да их постепено даје на повез а цену истог овераваће квитама,

Члан 16. Пошто је учитељ редовни члап књижнице, то ће књижница на име тога и на име његовог заузимања за опстанак исте — у реду дечијих листова плаћати и један најјевтинији учитељсоки лист, који ће се водити у списку ђачке књижнице. -

Члан 17. Књижницом управљаће одбор, састављен од чланова добротвора и утемељача из школске општине —— Под председништвом учитеља, који ће као благајник књижнице најмање два пут у години извештавати одбор о стању касе- — 5 .

Члан 18. Одбор ће два пут у години држати своју седницу и тоо божићњем и ускршњем распусту.