Učitelj

93) недељна стварна јединица: Иво има питоме зечеве (Ана пи-

лиће). 24) 2 5 Žž Писмо се предаје на пошту. 25) 5 из : Мај. 26) #% а 57 Матерински дан. 27) 5; o :; На Драви (На потоку). 28) у Ја a Школски излет. 29) | » 2 Трешње су сазреле. 30) i; % 5 Распуст се приближава.

То је само један пример удешен према месним приликама, али у сваком случају треба да је укупна годишња стварна јединица: Школа и дом у четири годишња доба.

Недељне радне јединице удесиће се према месним приликама и о њима треба водити рачуна када се саставља детаљни наставни програм.

Оквирни наставни програм садржаваће концентрационо градиво само у главним линијама и само у минималном обиму који ће, у појединостима, конкретизовати поменута начела.

Наставни програм који не обухвата и не садржи годишње стварне јединице, које ће водити сав рад у разреду, не може послужити као основа за комплексну наставу. У доба пак, када се прелази са једног система на други, мора се пружати учитељима градиво за тај рад једнообразно и систематски, али стално у сагласности са савременим педагошким начелима, као и са потребама природним и душевним, здравља и привреде. Кад не би постојали нормативни прописи, извођење комплекса остављало би се индивидуалној способности појединог учитеља.

Када се приговара, да годишњи циљеви као и стварне јединице нису потребни, може се тај приговор лако оповргнути тиме, што ће се нагласити да народна школа треба да је права школа живота. Али баш због тога мора се она, како с обзиром на распоређивање градива тако и с обзиром на саму наставу, разликовати од средње школе.

8 — Начело активне дечје сарадње.

Код оквирног наставног програма не треба детаљно тумачити радне етапе са комплексом психичких и физичких функција. За активну дечју сарадњу пре свега је важан моменат: избор градива. Избор треба да је такав да ће деца лако сарађивати.

Циљеви за поједине предмете неће у програму давати нарочита упутства, али, у главном, треба водити рачуна о начелу активитета, јер ученици треба наставно градиво:

а) да примају путем доживљавања, посматрања и упознавања (а не само путем „повезане наставе“);

6) да обраде душевним и ручним радом (језично и графички);