Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

298

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

мећу потребу разноврсних организационих форми осигурања, разноврсних носилаца осигурања (18). Проблем носиоца осигурања (19), са становишта права, појављује ce као питање једног од субјеката y правном односу осигурања (он, разуме ce, има и многе друге аспекте) (20). У вези са организацијом и статусом ових субјеката као правних лица поставља ce низ питања. Ми би овде указали на три која нам ce чине да су од великог практичног значаја; питање управлзања овим правним лицима, питање државне. ингеренције и посебно контроле над њиховим радом, и питање положаја y односу на осигуранике агената осигурања. а) Питање управљања осигуравајућим заводима било које врсте они били треба решавати y складу са општим смерницама и принципима нашег развоја, али и уз вођење рачуна о специфичности задатака и пословања ових установа. Притом, остављајући на страну питање да ли су осигуравајући заводи предузећа y правом смислу и да ли су само предузећа, сигурно je да они обављају и једну јавну службу за коју су посебно и то y појачаном обиму заинтересовани и друштво као целина и сами осигураниди. И та чињеница треба да буде одлучујућа y погледу одређивања учешћа y непосредном управљању осигуравајућим заводима, као што je она била одлучујућа при доношењу решења о непосредном управљању y например здравственим установама и заводима за социјално осигурање. као што ће она бити одлучујућа при скором решењу питања непосредног управљања y области просвете и културе, и као што она почиње да изазива поставл>ање проблема управл>ања y трговачким предузећима, бар предузећима унутрашње трговине. Ma колико да су радни колективи осигуравајућих завода заинтересовани за квалитет и успех рада, посебно за што рационалније и јефтиније провођење осигурања, ништа мање нису заинтересовани (ако не и више) сами осигураници и друштво као целина, и то по свим питањима осигурања' тако да, мислимо, y непосредном управљању треба обезбедити учешће ова три фактора (а при томе регулисати и y којој сразмери и на који начин he ce бирати лица која би y њихово име управљала осигуравајућим заводима). б) Проблем ингеренције државе, и посебно проблем контроле државе над пословаљем и пласманом средстава (нарочито математичких резерви) осигуравајућих друштава, претставља за последњих пе-

(18) Кад смо већ завршили овај наш реферат објавио je Миодраг Ђорђевпћ чланак „Техничко јединство и реорганизација осигурања” (Привреднп преглед, Ш/1953, бр. 246 од 26. VII. 1953), који износи низ лнтересантних предлога y знатно) мери сличних нашим. (19) W. Hohrbeck: Der Versicherungsnehmer, y Festgabe für Alfred Manes, Berlin, 1927, S. 48—64.

(20) W. Rohrbeck: wirtschaftswissenschaftliche Forschungsaufgabe der Versicherungswesen, Berlin, 1930, Untersuchungen über das Versicherungswesen in Deutschland, Herausgegeben von Verein für Sozialpolitik, München, 1930.