Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

306

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

претпоставком извршења и под претпоставком неизвршења уговорених превентивних мера заштите.

3. Код појединих уговора о осигурању често ce употребљавају извесни називи природних појава, за које ce обично везује наступање несреће, па према томе и накнада штете. Такав je случај, например, са терминима поплава, бура, валови, ураган, метеж, побуна, професионална незгода, непосредна последица грома и др. Њихов пак правни значај не мора да буде и често није довољно одређен, па према томе и неспоран. Напротив. И то како с обзиром на неједнако дефинисање и различите облике ових појава y стварности тако и с обзиром на обим обавеза које je на себе, y вези са овим појавама, примио осигуравајући завод односно на тај обим како га замишља осигураник. Ta неуједначеност може да ствара код осигураника илузију о његовој заштићености од неких штета иако то стварно није случај, a таква илузија опет може да ублажава његову пажњу да ce на други начин заштити од штета за које није покривен осигурањем. Извесност и сигурност y овим појмовима, као и уопште код осигурања, треба да буде обезбеђена y што je могуће већој мери, како би ce отклониле несагласности y схватањима које ce, нарочито на страни осигураника, појаве тек кад дође до несрећног случаја и кад постаје јасно да осигурање није постојало y оној мери како je то претпостављао осигураник. A за уговоре код којих то, и то каткад чак код основних питања постоји, не би ce могло рећи да су правно најбоље регулисани (38).

4. Питање извесних клаузула y уговорима о осигурању које својом садржином могу y једном моменту да изазову иосебан финансиски ефекат односно које својом садржином могу код појединих уговора да стварају знатне разлике y третману појединих осигураника, захтева такође, посебно за случај већег броја и то различитих носиоца осигурања, посебно регулисање односно одређивање услова под претпоставком чијег испуњења може ce y уговору усвојити један или други начин њиховог регулисања. Такав je, например, случај код осигурања од пожара и уништења ствари уопште са клаузулом земљотреса, код личног осигурања y корист трећих, код личног осигураша за случај несреће при раду са клаузулом самоубиства, итд. По свим овим клаузулама, њиховој употребљивости, њиховој сагласности са самом природом и економском моћи средстава која ce прикупљају путем осигурања, њиховој моралности и сл. постоје врло подељена мишљења и врло различита употреба. Зато мислимо да њих треба јединствено регулисати бар y општим условима осигурања.

(38) О питању тумачења уговора о осигурању в. F. Fick: Die bei der Auslegung der Versicherungsvertragsrechts massegebenden Grundsätze, Insbesondere nach schweizerischen Recht, Zürich, 1917.