Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

радње назива Господар посла, a о ваљаности ових дублета расправљао je и Одбор приликом првог читања нацрта Законика. 90 Најмовину код ове врсте уговора о најму Законик назива наднина, као и Грбаљскп законик.

Грађански законик Србије (§ 719, 810) код (у суштини) исте врсте уговора (који назива пак уговор најамни) утврђује за уговорне стране (као што смо видели) термине наручитељ и посленик. Правно-политичка терминолоГија за аустријске словенске језике (стр. 86) користи термине: 1) најмитељ, наручник, урадник; najmitelj, narucnik, uradnik ; 2) најмљеник, najmljenik.

Посебну врсту уговора о најму службе или најму радње y Општем имовинском законику чини уговор о пријеносу. За најамнпка Законик има посебан термин преносач. A лице пак коме су превезене ствари намењене (франц. le déstinataire, нем. der Übemehmer) Законик назива намјењеник или наречени примац. У завршници другог читања нацрта Законика закључено je да израз намјењеник није разумљив, те да je „боље” наречени прималац. 91 На крају су дата оба термина, с тим што je облик прималац замењен обликом нримац, какав има и Грађански законик Србије (§ 290). Правно-политичка терминологија за аустријске словенске језике (стр. 517) користи термине прималац, узималац; primalac, uzimalac. Награду преносачу Законик назива преносачина.

У савременом законодавству разликује ce неколико врста уговора које су y суштини блиске уговору о најму службе или радње из Општега имовинског законика за Црну Гору, али генерално њему одговара уговор о делу. Код уговора о делу уговорне стране називају ce: 1) наручилац, 2) посленик (предузимач, извођач радова). Он има неколико подврста, као што je уговор о грађењу (уговорне су стране такође наручилац и посленик), уговор о превозу (уговорне стране: путник и превозилац), уГовор о превозу ствари (уговорне стране: пошиљалац и превозилац, a као треће лице и прималац). Код свих ових уговора говори ce о накнади за обављени посао или о иени.

90 Бојовић 1992, 120.

91 Бојооић 1992, 187.

263

М. Луковић, Генеза терминологије Општега имовинског законика (стр. 229-265)