Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

Архив за историју српске православне карловачке митрополије 169

потреб“, који за време од 14. Јулија 1749. до 1. Јануара 1768. свега 72.118 фор. 247, кр. сребра (144.236'49 К) износи“. (1. с. 9.)

А на зидање карловачке саборне цркве, која је стала 89.180-66 К, Ненадовић је сам дао 67.028:57 К.

И кад се ово зна, не треба се чудити, што је Митр. Ненадовић _био о свему извештен шта се намеравало у Бечу радити, те био у стању да постигне оне успехе, које је постизавао и набавио многа и многа врло важна акта.

Митрополит Ненадовић чека свога бијографа, који ће покупити што је досад које-где писано о њему, а подједно и шта се о њему налази не само у патријарашкој Архиви, него и у бечким и пештанској.

И тад, кад се то учини и напише његова бијографија, видеће се како је Митр. Ненадовић био велики и као човек и као Србин и као Архијереј. | ·

Професор богословије је др. Мојсије Стојков почео прошле године у патријарашкој Архиви да прикупља архивску грађу о Ненадовићу, и због штампања „Историје црквене“ престао је одлазити. Сад, пошто ју је довршио, требао би да продужи посао. Па како зна добро немачки, латински и мађарски, требао би да оде и у поменуте горње Архиве.

Меродавни би требали да га у том послу потпомогну, јер ако икоји наш досадашњи Архијереј, Ненадовић је заслужио да се изнесе у свој својој величини.

Што је Ненадовић онако расположење учинио са својом оставином, угледао се у томе на митрополита Вићентија Поповића-Хаџилавића (1713.—1725.), који је сличну опоруку написао и слично

расположење учинио са својим имањем: „јеже јесам — као што рече — притежао и чувао и текао от младости моеј до сего времене“. У својој опоруци од 15. Дец. 1721. — штампаној у ХХХМ. „Споменику“ кр. Српске Академије стр. 193.—197. — између осталог, оставио је:

| | Русалим ~. 50 одан += | аката ОБ Пипан оса о. те А

У мон. Грачаницу на Косову. . . ·. 4 % ____. слани ._ ._ _ =- ____- А ~

| __ _ обе. 6 ко = __- 12 маршцо _____- овицу“ = =. = 12 – ____ _|олаљ _ -- + ___ = | ј2 5. КА ордовицу ._ -_ . <<. 12 . У ОИН о ~ а а и Та " ПАО ГОВИВИУ о а Е “ КЕ о о о ко % У Карловци свјашчеником . .. ... 36 У Иригу + вара зе | РАВАН РЕН ал с + 1е У У Белграду свјашчеником . . . . . . 12 .

%) Марјаш је 28:/, нов., а форинта је имала 100 новаца, а дукат 4 фор. 30 новаца,