Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

Архив за историју српске правбславне карловачке митрополије 177

Радман мали >. ~ -— | а 55 ПЕРА „ Крњају Јован | ~ | <= 55 Сивац Ђурађ мали. . ... ПБ Еа

Под бројем глава биће да су се подразумевале само мушке главе које су порез плаћале.

Да л' и данас има од овде наведених породица у назначеним селима, ко не буде лењ од пароха у дотичним селима, нека развиди.

Из наведена се списа види, како се наш народ селио из места у место.

Из „Извештаја Архиђакона Вићентија Стефановића“ од 1733./4. године, што смо га навели на 1—44. стр. |. с., види се, да је око 1691. године постојао и „даљски збег“ (стр. 119. а 1698. 1710. „стари Даљ“ (стр. 17. 20.); да је Патка (које село одавна не постоји) лежало само дуж њива од Крчедина (стр. 35.); да од Сакула до Керека (села која одавно не постоје) не беше више од 1 сахата " хода (стр. 38.); да је село Дреновац (које одавно не постоји) лежало “у. сахата од Купинова (стр. 40.).

Ко је постављао Адмистраторе у упражњеним Епархијама од 1690,—1770. 2

У чланку: „Ко је постављао Администраторе Митрополије Карловачке од 1707.—1912.“ (В. бр. 3. „Архива“ за пр. Г.) ми смо одговорили на то питање.»)

Овде ћемо да одговоримо на горе стављено питање. и

Да су од патријарха Арсенија Црнојевића, на основу привилегија постављали управитеље — Администраторе — у упражњеним " Епархијама Митрополити-Патријарси; то смо знали из појединих више узгредних докумената.

Досада не наиђосмо ни на један акт, из ког би се видело то

њихово вршено право и делокруг истих Администратора. ; Сад дођосмо до три такова акта, која ћемо овде у целини · навести. |

И њих добисмо из оставине недавно умрлога Сергија Попића игумана Врдничког.

Исти су издани од Митрополита Павла Ненадовића и Јована Ђорђевића приликом постављања архимандрита Вићентија Јовановића Видака за Администратора пакрачке епархије односно јереја Никите Стојшића за будимску Епархију.

Пакрачки је владика Софроније Јовановић умро 25. дец, 1758%)

И чим је Митрополит Ненадовић, који се у то време налазио

у Темишвару, чуо за његову смрт, одмах је одредио арх. Вићентија

Јовановића-Видака за Администратора исте Епархије. #) У истом је чланку на стр. 36. у 2. реду од горе изостала реч „и епископија“ _ те у место: „а у ХХ. да постављање администратора припада круни“, треба да стоји: „А у ХХ. да постављање администратора и у епископијама припада круни“. #У У „Шематизму Митрополије Карловачке“ (1900.) погрешно рекосмо да је он умро 26. Децембра.

“Архив“ св. П. 12