Balkanski rat

Р.1'0.1 39

БАЛКАНСГСИ РАТ

Страна 623

Турски бегунци после*битке на Чорлу.

Ре;ервист турске артиљерије приликом примања своје ратне опреме.

арнаутски добровољачки одред. Свега 33 батаљона, 36 топова = 34.000 људи. Задатак групе био је заштита Северне Арбаније и одбрана утврђеног Скадра. Јужно-маћедонска група командант : Хасан Такснм паша. Ова војска имала је задатак да спречи наступање Грка у МаГСедонију (Солун) и у Епир (Јужну Албанију) — Јањину. За први циљ одређена снага налазаше се око Кожана. Та је снага била под непосредном командом Таксим паше. У њој је била 22. пешадиска дивизија и једна дивизија редифа II класе (Населич) = 14.000 људи. Епир је бранила европска војска под командом Есад паше, састављена из 23. пешадијске дивизије и јањинске редифске дивизије = 13.000 људи. Јачина дакле целе јужно-маћедонске групе била је 38 батаљона и 72 топа 27.000 бораца. Днвнзнја код Кнрџалн: За заштиту железничке пруге Димотика—Гимилуина—Серез, једину комуникацију за снабдевање свих делова Занадне војске, и за везу између Струмске групе и Источне Армије, билаје код Кирџали, у долини Арде, једна дивизија, састављена од низама и редифа. Јачина ове дивизије износила је 10.000 људи са 24 топа. Укупна јачнна турске војске износила је: на Источ ном војншту Источна армија 74000, посада Једрена 40000, укупно114000. Западна војска: Вардарска армија 104000, Струмска група 28000, Северо-албанска група 24000, Јужномаћедонска група 27000, Дивизија код Кирџали 1000, укупно 193000. Ако од горњег броја изузмемо трупе у Једрену, Скадру и Јањини као тврђавске посаде, и трупе одређене за заштиту комуникација (струмска група и дивизија код Кирџали) остају као праве пољске гпрупе, употребљиве за акцију: Источна армија (против Бугара) 74000, Вардарска армија (против Срба) 104000 и Кожанска група (против Грка) 14000.

Укупно борбена снага Турске била је 192000 људи. У сравнењу са убојном снагом савезника, турска војска беше за половину слабија. Но не треба заЗоравити и доста знатне турске добровољачке чете, које су се нарочито дале осетити на фронту према Србији, Арнаути. Турска ратна флота располагала је овим јединицама, употребљивим за борбу на мору : 2 оклопњаче („Хајредин", и ,,Торгут“); Змале крстарице („Месудија“, „Меџидија“ и „Хамидија") и 20 торпедњача.

Осебтницн Косова н Сливницв Пешадијски капетан друге класе ф ДРАГОМИР ВЕС0ВИЂ Слвано пао на Пепелишту. У крвавој борби на Пепелишту, код Криволака, где су Бугари навалили великом снагом на слаба оделења наше тимочке дивизије другог позива, славном срм! у је пао 19. јуна јунак капетан Драгомир Т. Весовић, комаидир прве чете, првог батаљона, првог добровољачког пука. У очи дана бугарског мучког препада на наше трупе капетан Весовић, предосећајући да ће остати на бојном пољу, писао је својој мајци и ставио јој у аманет, да му тело, ако падне не преносе, но да га покопају на месту погибије крај његових мртвих војника. Жеља му је испуњена. Капетан Весовић био је трупни официр лепе иителигенције и солидне војничке спреме, лично веома симпатичан те је био радо виђен међу друговима. Неко време био је командир дворских жандарма. У првом рату особито се одликовао у борби са Џавид пашом на Шкумби, где је 13. марта тешко ранен. Но чим му 1е рана зацелила да се могао кретати вратио се у трупу, де првих дана рата с Бугавима падне као прави јунак. Слава му !