Beogradske novine

Odgovoran za uredništvo: JURAJ GROF ORŠIĆ-SLAVETIĆKI.

Naklada: Bcogradsk« novinsko društvo, Beograd.

Strana 4

Beograd, četvrtak

Beogradske Novine

13. januara 1916.

Broj 6.

Oglas. Na zapovjed Preuzvišenog gospodina getieralnog gouvernera podmaršala grofa S a 1 i s S e e w i s a izdalo je car. i kralj. redarstveno predsjedništvo ovu objavu : Beogradsko gragjanstvo smije počam od pravoslavne nove godine, dakle od 14. januara (1. januara p. st.) 1916. do 7 sati uvečer slobodno se kretati ulicama. Ovo se objavljuje sa dodatkonr, da se ova naredba ne tiče onih osoba, koje imadu dozvoie za izostajanje preko 7 sati u večer. Borba protivu zaraznih bolesti. Mjere gradske uprave. Megju žalosne uspomene ovog strahovitog rata ubrojati će se bez sumnje u prvom jredu ona strašna epidemija, koja je srpskom narodu i srpskoj vojsci nanijela daleko većih žrtava, nego li cio ratni nasrtaj protivničke vojske. Pjegavi je tifus bio u toliko užasniji, što se on nije bio ograničio samo na borce, koji ođlaze u rat i koji su se već samim tim žrtvovali, nego je nemilosrdno kosijo hiijadama i hiljadama nevinih žena i djece. Ova se zaraza još iz davnašnjih vremena smatra kao neizbježna posljedica svakog rata. U povjesnici klasičnog starog vijeka nalazimo opširne opise pustošenja, koja je počinio pjegavi tifus u Grčkoj. Ono što # se tada smatraio kao božja kazna, pa se zbog toga nije smjelo ništa preduzimati, može se danas u svjetlosti moderne medicinske nauke pametnim načinom života lako svladati. Mi znamo, da se pjegavi tii'us prenosi vašima. Ove gadne „drnnaće životinje" prenose još nepoznati bakcil bolesti s tijela na tijelo i na taj način prouzrokuju postanak strahovite narodne nesreće. Kad bi se jednom bilo načisto sa uzrokom pjegavog tii'usa, bila bi i borba protivu njega laka. Prost, ali u toliko stvarniji recept glasi č istoća! Čistoća tijela, čistoća rublja i odijela, čistoća naših stanova i njihove okoline. Ali primjena ovogrecepta ne smije biti privremena,

Mali oglasnik. Gospodska kuharica traži namještenje A. F. Kosmajska ul. br. 12.

Pisaći astal, (Jerry Patent), i Registrator na prodaju, upitati kod oberkelnera u Grand Hotelu.

Čovjek koji govori i pišc n j c m a č k i kao i 1 atinicom, sa ženom bez djecc, želeo bi stupiti na kakvo mjesto, i to kao nastojnik, nadzornik, portir i t. d. Peter Petrović, Velikog Miloša ul. br. 61. Prvorazredni modni Salon 1. B. Božić. nalazi se privremeno u Skadarskoj ul. br. 19 (Iličeva kuća) prima na izradu sve vrste toilcta, kostima, mantile, i t. d. Za odličnu se izradu garantuje, cijene solidne. U istoj kući se prodaje \rlo lijep persijski ćilim. Srpski, njemački, francuski i engleski jezik predaje dugogodišnja nastavnica. Posebni i opšti časovi. Zapitati usnieno ili pismeno od 2 3 sata Dobračina ul. 3. ili knjižara MITA STAIĆ, Knez Mihajlova 8. Kupujem lijepe persijske i pirotske ćilime. Ackesa u upravi ovog lista.

Muž srednje doba, trgovački j izobražen, vješt njemačkom jeziku u pismu i govoru traži mjesto. Adresa u uprav ovog tista. Kupuje se vino iz privatnog posjeda u svakoj , količini. — Gostiona „Mali i Vojnik“. Max Jos. Strahović, Profesor za njemački, francuski, ruski i srpski jezik i literaturu. Drži posebne kurseve iz kouverzacije i trgovačke korespondencije. Kosmajska nlica 52. Varoš-Kapija. Beograd. Nestali.

Mojim prijateljima. Moja kći Mica Pavićević, stara 21 godinu, bila je prilikom evakuacijeuPožarevcu kao nastavnica ženske radničke škole. Po mome saznanju vigjena je u Cupriji i Kraljevu. Molim prijateije da mi odmah jave, ako su je negdje videli. | Luka Pavićević, podpredsednik beogradske opštine.

Tražim, Mojit ženu Persu Milanović, i djecu Dimitrija i Milana, koji su nestali septembra mjeseca, prilikom evakuacije Beograda. Svakoga pak molim, ko ma šta o njima zna, da mi javi. Unaprijed blagodaran sam. Dragutin Milanović, Pančićeva ulica br. 11. Beograd.

da ga se sjetimo tek kad se pojavi boiest, a kad ona prestane, da ga bacimo u zapećak. Mi moramo bolest preduprjediii, a to ćemo učiniti samo tako, ako sa najvećom savjesnošću budemo ođržali čistoću. Carsko i kraljevska uprava ide u tom pogledu svim mogućim načinom na . ruku stanovništvu Beograda, u njegovom najrapitranijem interesu. Uregjenje vrlo zapuštenih zdravstvenih prilika zemlje najvažnija je zadaća uprave. Ona stavija stanovništvu na raspo- . loženje sva za prophylaxu potrebna uregjenja; nastanovništvuje, dasetime obiln o k o r i s t i. Prva je ustanova kupatilo. Kupatila , koja će se predati upotrebi već su gotova i uskoro će se prfdati svome opredjelenju. Svakog dana će se moći nekoliko stotina osoba kupati, tako, da će svaki biti u mogućnosti, da sv^je tijelo održava u čistoći i temeljnoj njezi. Treba j se češće, svakog trećeg dana kupati. Za vrijeme kupanja očistiti će se rublje i ođijelo/id vašiju. Kao stvarno sredstvo protivu zaraze pokazalo se od velike važnosti i kalamnjenje. U tom pogledu učinjena su naregjenja. Za dezinfekciju, provjetravanje stanova, za koje je javljeno da su zaraženi, učinjeno je isto što treba. Gregjenjem zaraznih bolnica moći će preduprjediti širenje zarazi, jer će svaki zaraženi j odmah skloniti u tu bolnicu. Ali mi se nadamo, da to neće biti potrebno. Za sad je zdravstveno stanje stanovništva u Beogradu zadovoljavajuće. Gradska uprava učiniti će sve što treba, da ono i u buduće tako ostane. Ali i stanovništvo treba upravu u tom pogleou s gotovošću da potpomogne. Joli. Backliausen i Sinovi tvornice sukna za pokućstvo, ćilimova i gunjeva. zz Beč, Opernring 1. z:

PAM5KE5E5IRE i bogati izbor ukrasa najjeftinije prodaje i prima opravke Movi modni jalon 5. M, Lazarevića u vlastitoj kući, Kralja Milam 120 (u dvorištu).

Moja kemička čistiona i bojadisaona odijela, opet je za moje mušterije otvorena. Anton KeSlner Bojadisar i kemički čistilac. BEOGRAD, Zeleni venac br. 14. Tvornica: DUŠANOVAC, KRALJEVA UL. 16.

SABDIBE IIZEJTIMU sviju sorta, haringe, južno voce, razne konzerve, tijesto za supu a la Maggi po 5 hellera, čaj i kafu prodaje po najpovoljnijim cijenama J. F R E U N D, P R A G

Karolinenthal, Palackystrasse Nr. I.

PAŽNJA! PAŽNJA! Za sopstvenike nilinova Tarjan und Comp.

lit'DAPEST V. Estikv n. 8. ustnuova za tiregjoujo mliuova i svu tohnirka uregrjonja, liferujc sve vrste mašina za mlinove, kao i sve tehničke artikle za mlinove i tvornice najbolje vrste, po najnižoj cijenama. Kod pregradjivanja mlinova i preuregjenja daje i stručnjačke savete.

Beitliold Goldstein BEOGRAD, Simina ulica 16 koji po naročitom odobrenju c. i kr. vlasti :: otvorio u Beogradu :: izvoznu i uvoznu trgovinu preporučuje za sada svoje usiuge za uvoz životnih namirnica i konsumnih artikala sviju vrsta. Docnije će početi rad i sa izvozom. Za sada treba brzojave i pisma upućivati na adresu Berthold Goldstein, Zemun

Tko traži uamješteuje, i!i treba radne sile, najbolje je, da oglasi u „Beogradskim Novinama u . V' Uprava; Cubra ulica br. 3. Oiilaua namlEstanie sto}i 50 iia Dalas za pntfazlia faflne snase H i~-

Petrolej §11 Benzin Mašinski zejtin Zejtin za jelo Terpentin Ricinov zejtin ■

liferuje prompt

Wien I., Krugerstrasse 3.

CAROIJELLINEK DR. S. 0. JAMSTVOM Beč I.. Deutschmeisterplatz 4 rodužnice: Bodenbach, Budapest, Halbstadt i Trst preuzimaju prevoze sviju vrsti u balkanske države.

Uput‘3 badava.