Beogradske novine

Broj 7. 16. januara 1916.

trgovini stalo na put, i da bi pučanstvo u Beogradn lakše moglo da dolazi do namirnica, zabranila je policija kupovanje životnih namirnica van varoši ili na ulicama, a seljanke smiju prodavati samo na pijacama. Ova naredba je odmah urodila željenim plodom, i posljednja dva dana na beogradskim pijacama se sve životne namirnice, koje se donose sa sela, mogu kupiti po znatno nižoj cijeni, nego do sada. Željeznički saobraćaj [Beograd Niš. Beogradsko carsko i kraljevsko željezničko stanično zapovjedništvo saopštava nam, da je isvršena promjena u rasporedu vožnje vozova, koji odlaze u unutrašnjost zemlje. Putnički se svijet može koristiti samo onim osobnim vozom, koji u 12 sati noću polazi za Sta 1 ać—Niš. Ostali vozovi služe samo vojničkim potrebama. Bugarski list u Skoplju. Iz Sofije javljaju, da u Skoplju izlazi bugarski list ,,Rodina“. Urednik je lista Bojdarov. Vojvoda Putnik na Krfu. Grčke novine javljaju, da je vojvoda P u t n i k stigao na ostrvo K r f, gdje je odsjeo u jednom hotelu. Na ostrvo će skorih dana stići i princ Aleksandar Karagjorgjević. Osobni liječnik Petra Karagjorgjevića. U milanskom „Secolo" opisuje vrlo lijepo dr. S i m o n o v i ć bijeg Petra Karagjorgjevića iz Prizrena u Solun. Dr. Simonović je bio osobni liječnik Petra Karagjorgjevića, pa- je rodom iz Srijema. On je brat dr. Mladena Simonovića, advokata u Rumi. Put Petra Karagjorgjevića u francusko kupatilo. Beriinski „Lokalanzeiger" javlja iz Kopenhagena: Petar Karagjorgjević odputovati će iz Soluna u jedno trancusko kupatilo radi liječenja. Prije toga održati će jedan parad nad ostancima srpskih trupa, koje se nalaze u Solunu i pregledati će utvrgjenja oko Soluna. ,,Tribuna“ u Solunu. Srpski list „Tribuna", koji je još u početku rata promijenio svoje mjesto izlaženja iz Beograda u Niš, i koji je neko vrijeme poslije pada Niša obustavio svoje izlaženje, počeo je prije nekoliko dana opet da izlazi u Solunu. Kolera u Srijemu. Prema službenom izvještaju hrvatsko-slavonske vlade bilo je prošle nedjelje u Z e m u n u 95, a u Mitrovici 34 slučaja kolere. Od toga je umrlo u Zemunu 91, a u Mitrovici 25 osoba, sve zarobljenici sa južnih bojišta. Srpski bjegunci u Marseille-u. Na brodu je ,,Florin“ stiglo u Marseille 785 srpskih bjegunaca, megju njima i bivši srpski vojni attache u Berlinu P a v 1 o v i ć. ^alkanske vijesti. Ruska balkanska politika. Rusija je izgubila prijatelje na Balkanu. Petrogradske „Birževije Vjedomosti" pišu, da je u bugjetskoj komisiji Dume živo kritikovanapolitika Sazonova. Naročito je kritikovan rad Sazonovljeve politike na Balkanu. Sazonov je učinio neke povjerljive izjave, ali članovi komisije nijesu bili zadovoljni sa izjavama Sazonova. „Birževija Vjedomosti“ vele tim povodom doslovce ovo : „R u s i j a nema više nijednog prijatelja na Balkanu, ona jeizgubila sve prijatelje i ne može višeračunati, da ćeihikadairaati.

Beogradske Novine Ustanak Arbanasa. Atenske novine javljaju, da u Arbaniji traju borbe izmegju Arbanasa i srpskih i talijanskih četa. Srbi i Talijani imadu znatne gubitke. Arbanasi imadu brdske topove. Prošle je nedjelje prevezeno je u Italiju 1500 ranjenika iz tih bojeva. Foliiičke vijesti. Opšta potištenost u Italiji. Prema vijestima iz Lugana. vlada u Italiji opšta potištenost, koja se je povećala nakon neuspjeha na Dardanelima, osobito nakon pada Lovćena. Opšta je depresija velika, pa su vlasti j morale bozvati vojsku, da vrše policainu službu. U samom ministarst.vu vlada nesloga, jer Francuska i Engieska uporno traže, da Italija napusti borbu na Soči i svom svojom silom sudjeiuje kod Solunske ekspedicije. D’ Annunzio pravi već za tu ideju veliku propagandu. Učestvovanje Portugalske u svjetskom ratu. „Telegraphen Union“ javlja iz Bukarešta: Po jednom rimskom bežičnom telegramu .javlja „ldea Nazionale“ : Ivalco se iz điplomatskih izvora čuje, ponovo su odpočeli p r eg o vor i izmegju engleslce i p o r t u g a 1 s k e v 1 a d e u cijeli, da i Portugalska uzme učešća u svjetskom ratu. Do sada je Portugalska podpomagala sporazumne sile samo oružjem i municijom. Trupama je generala Bothe u Africi đala Portugaiska dva milijona patrona i pušaka. Isto tako đobile su od Portugalske veliku količinu ratnog materijala engleske i belgijske i kolonijalne trupe, i engleske trupe u tvrgjavi Gibraltara. Sadanji se pregovori izmegju Engleske i Portugalske već približuju svome završetku. Najnovije brzojavne vijesti. Talijanske klevete. K. B. Beč. 14. januara. Glavui stan ratne štampe javlja: „Koriere della Sera“ -objavio jedno tvrgjenje, koje je u posljednje vrijeme našlo mjesta u mnogim li' stovima neutraluog inostranstva, da su časnici i vojnici austro-ugarske i njemačke vojske u Beogradti i u opšte u Srbiji izvršili velike pljačke, koja se tobož sad u Austro-Ugarskoj javno prodaje. Ova je niska kieveta potpuno bez ikakve osnove. U austro-ugarsKoj i njemačkoj vojssi sa neumoijivom se strogošću vodi briga o tome, da se mirno stanovništvo i njihova imaovina u neprijateijski j zemlji šačuvaju od švakog nasilja. Ako se u pojeginim izuzetnim slučajima, a oni su za žaljenje — naročito u onim, gdje se stanovništvo prema trnpama neprijateijski ponašalo, neizbježno došlo do osvjete, sa svim je iskhu'eno, da su trupe takve povode, kojih je bio \rlo mali broj. iskoristili na što drugo, osim jedino, da relcviriraju samoone p r e d m e t e, koji su im bili najpotrebniji. Tvr gjenje, da naše ili naših saveznika trupe udljačkane stvari prodaju, i te još u javnom nadmetanju, sa svim glupa kleveta, dostojua, da se uvrsti u niz lažne ofekzive, koja se sa italijanske strane vodi, a koja je nedostojna jednog ratujućeg naroda. Borbe kod Dojrana. Beč. 15. januara. „Giornale d’ llali“ javija: Prekjuče se u okoiini D o j r a n a cio dan čula topovska vatra. Protiv en'glesko-trancuskih četa stoje čete austro ugarske, njemačke, bugars k e i t u r s k e.

Beograd, nedjelja. Strana 3. Balkanski voz. K. B. Berlin, 15. januara. Jutros je odputovao prvi balkanski voz preko D r e s d e n a—B e č a— B eograda—Sofije za C a r i g r a d. Mnogobrojni radoznali ispratili su polazak voza sa usklicima zadovoljstva, mahanjem šešira i marama. V V Danas u nedjeiju u 6 sati i 15 minutaprije podne'stiže prvi balkanski voz na Tj e o g r a d s k u željezničku stanicu, a poslije zadržavanja od 20 minuta produži ćeputza Garigrad, gdje će prispjeti u ponedjeljak u 7 sati u večer. Most na Strumici bačen u vazduh. K. B. Beč, 15. januara. „Corriere deila Sera“ doznaje iz Soluna, da su Prancuzi i Englezi baclii u vazduh veliki gvozdeni most na Strumici, koji se nalazi na putu izmegju Soluna i Seresa. Time je prekinuta željeznička veza Grčke sa Bugarskom i Turskom. I grčke čete, koje se nalaze u Seresu, Kavali i Drami odsječene su od Grčke. Rumujski trgovci za priključenje centra!nim vlastima. Bukarest, 14. januara. Na sastanku rumunjskih trgovaca, koji je ovdje održan, istakli su svi govornici, da se Rumunjksa naiazi pred neposrednom krizom u trgovini i u industriji, jer je r u m u n j s k a izvozna i uvozna politika potpuno neodregjena. [Jednoglasno je prim1 j e n a r e z o 1 u c i j a, kojom se poziva vlada, da sa centralnim vlastima odmah usposta\i normalne odnose, da bi uz pomoć ovih sila mogla opet da oživi rumunjska uvozna i izvozna politika. Samo ako pogje sa centralnim vlastima moći će Rumunjska, da izbjegne finansijsku i ekonomsku krizu. Dnevna zapovjest rumunjskog kralja povodom nove godine. K. B. Bukurest, 14. januara. Poyodom je nove godine uputio kralj dnevnu zapovjest vojsci, u kojoj ističe svoju blagodarncst vojnicima za ispunjenje dužnosti u prošloj godini. Kralj je rekao, da je u prošloj godini imalo vrlo mnogo da se radi, da bi se postigla potpuna spremnost za rat. Kraljeva dnevna zapovjest. je završena riječima: Naši pogledi su sa povjerenjem i ljubavlju upravljeni u vas. Neuspjeh Rusa na Kavkazu. K. B. Carigrad, 14. januara. Brzojavni izvjestaj primljen sa persijske granice javlja o borbi izmegju ruske i turske konjice koja je prodrla prema Miadkab-u. Rusi su potučeni, i pobjegli u pravcu Melek Geude Drugi jedan odred turske konjice, koji je poslat u pravcu Seldos-a, goni Ruse, koji bježe prema Urmiji. Borba u Perziji. Carigrad, 13. januara. Kako „Agence Milli" doznaje, turske su trupe ušle u Kermanšah. Stanovništvo grada gočekalo ih je sa oduševijenjem. Grad je okićen zastavama. Iz okoline dolaze u vtlikom broju plemena, da pozdrave Turke. Prekid rusko-skandinavskog telegrafskog saobraćaja. Kiel, 13. januara. „Kieler Zeitung" javljaju iz Stokholma: Ponova je prekinut ruski telegrafski saobraćaj sa Skandinavijom; zbog čega nema nikakvih vijesti iz Rusije.