Beogradske novine

Broj 13.

30. januara 1916.

Beogradske Novine

Beograd, nedjelja

Prilog

voljno i na stanje drugih saveznika. Sa čugjenjem ističu listovi, da u većem dijelu Crne Gore polaganje oružja teče bez ikakve smjetnje i da se na mnogim stranama dobija utisak, k a o d a j e narod radostan što je njegovim patnjama kraj došao. Šta više u mnogim se mjestima austro-ugarske čete svečano dočekuju. To je znak o „uspješnom radu austrougarskih agenata“(?). Stoga netreba precjenjivati vijesti o prekidanju preg o v o r a. Berlin, 28. januara. „Berliner Tageblatt" javlja iz Lugana : Petrogradski dopisnik „Corriere della Sera“ opisuje teški utisak, koji je u krugovima sviju stranaka Rusije izazvala vijest o padu Lovćena i Cetinja. Taj dogagjaj baca u veliku krizu cio slovenski svijet. Da bi se izbjegia dalja iznenagjenja ruska štampa traži, da se preduzmu potrebne mjere protivu Grčke.

Prijestolonasljednik Danilo o držanju Crne Gore. Crnogorski prijestolonasljednik Danilo dao je slijedeću izjavu: „Mi, Srbi i Crnogorci držali smo I ono, što smo obečali. Najboljim su dokazom nebro) jeni srpski i crnogorski grobovi. Naše rijeke crvene se od prolivene krvi; žrtvovali smo više, n e g o š t o s m o s m j e 1 i. Daije se ne možemo žrtvovati za posebne inte; rese naših prijatelja, jer prijateljstvo država ne može trajati do samouništenja. I S r b i j a je za svoje prijatelje već p o č i n i 1 a j samoubojstvo, jer je vjerovala u obej č a n j a u p o m o ć, a sad se je očekivalo od nas, da i mi slično učinimo. No mi smo došli do uvjerenja, da se ne može vječno održati prijateljstvo, koje nosi isključivo jednostranu korist. Ljuto smo seprevarili u nadi, da ćemo smrviti svoje neprijatelje, ako ih s više strana napadnemo. Iskustvo nam je pokazalo, da je neprijateij na svakoj fronti našao dovoljno dobro izvježbanih četa. Središnje su vlasti oslobodile Galiciju, zaposjele

Poljsku, te prodrii duboko u Rusiju unatoč novom neprijatelju, Italiji. Jurišem osvojile su središnje vlasti Srbiju, dok su Francuska i Engieska na zapadnoj fronti žestoko navaljivale. Galipolje su ispraznili naši prijatelji u vrijeme, kad je Rusija sputavala snažne neprijateljske sile u istočnoj Galiciji. Crna se je Gora otrijeznila i napustila sanju o nepobjedivosti svojih prijatelja. Ne može se doduše ustvrditi, da je pomoć Engleza i Francuza uvijek zakasnila, ali činjenica je, da je neprijatelj na svini balkanskim ratištima bio uvijek u tako povoljnom položaju, da je ta pomoć došla prekasno. Što koristi Srbiji, ako se utvrdi Solun, a jednako ne koristi ni Crnogorcima, ako se u Arbaniji iskrcavaju čete. Često se govori, da je Italija izgubila Lovćen. Prema tomti je zacijelo Engleska izgubila Antwerpen. Jer čemu bi se inače Engleska toliko uzrujala na vijest o padu Antwerpena. Sad se ponavlja ista ova igra s Lovćenom. Lovćen smo izgubili mi, Crnogorci, jer je izostala tvrdo obećana pomoć. Trebali bi smo manje saučešća, ali više pomoći. Ovu su nam pomoč uskratili. S ovih smo razloga morali doći do odluke, da spasimo, što se još može spasiti: život našega naroda.

7 .

8

Agenturska \ posrednička racinja Sandor Poliak NOVl SAD, Ulica Kossuth Lajoš 11, preporučuje svoje prvoklasno koiiiisiono stovarište, kao i svoje prvoklasno posredništvo.

\ \

CAROIJELLINEK DR. S. 0. JAMSTVOM Beč !.. Deutschmeisierplatz 4, rodužnice: Bodcnbach, Bndapest, Halbstadt i Trst preuzimaju prevozc sviju vrsti u balkanske države. Upute baciava.

Berthold Goldstein BEOGRAD, Siinina ulica 16 koji po naročitom odobrenju c. i kr. vlasti :: otvorio u Beogradu :: izvoznu i uvoznu trgovinu preporučuje za sada svoje usluge za uvoz životnih namirnica i konsumnih artikaia sviju vrsta. Docnije će početi rad i sa izvozom. Za sada treba brzojave i pisma upućivati na adresu Berthold Goidstein, Zemun

PAZNJA!

PAZNJA!

Za sopstvenike mlinova

Moja kemiška ćistiona i bojadisaona odije!a, opet je za moje mušterije otvorena. Anton Kellner Bojadisar i kemički čistiiac. BEOGRAD, Zeleni venac br. 14. Tvornica: DUŠANOVAC, KRALJEVA UL. 16.

Fetrolej

Benzin

Mašinski zejtin

Zejtin za jelo Terpentin

Ricinov zejtin

lil ‘l-uje prompt

M.ElrC.i.6.

Wien I., Krugerstrasse 3.

U RADNJl Riisso i Kalmića Beograd, Vasina ulica 5. — preko puta Narodnog Pozorišta ima na prodaju jedna velika količina obuća-đpela muških i ženskih ROBA ODLIČNA, cijena niska, — prodaja na jedan par na više.

Tarjan und Comp. BUUPEST V. Esitkv n. 8. ustanovn za nregrjonje mlinova i sva tohnieka nregjenja, liferuje sve vrste mašina za mlinove, kao i sve tehničke artikle za mlinove i tvornice najbolje vrste, po najnižoj cijenama. Kod pregradjivanja mlinova i preuregjenja daje i stručnjačke savete.

Velike partije sapuna, svjeća, pirinča, konzerva, kao i sviju ostalih životnih namirnica, prođaju se vrlo povoljno. Za adresu upitati u upravi „Beograđskih Novina-

Kraljevsko ugarska KSasna lutrija glavni zgodital; MILION KRUNA dalji zgodici po K R U N A 600.000 400.000 200.000 100.000 90.000 80.000 70.000 60.000 50.000 i t. d. vučenje je 1. i 3. tebruara 1916. Cijena lozova: osmina četvrtina cio loz 8 kruna 16 kruna 32 krune. Poručite lozove odmah poštanskom kartom. Svakoj porugjbini biti će priložena od strane banke položnica za poštansku štedionicu, kojom može svako besplatno poslaii novac. Bliže izvještaje šalje besplatno Bankovna kuća Josip Krausz & Ho. Veliko-kolektor lozova ugarske klasne lutrije, O s i j e k. c 25

TRGOVAČKA POSLOVNICA Franjo Kleščić Zagreb — llica 12. Dosvoiom c. i kr. vojne oblasti otvoriti ću za kratko vrijeme moju poslovnicu u Beogradu, u kojoj ću se baviti kupnjom i prodajom na vlastiti račun kao i posredovanjem za sve vrste robe i pića. Naročito u veliko i malo prodajem hrvatska vina. Bilježim se osobitim štovanjem 25 Franjo Kleščić.

Traže se obavještenja. Švicarski ured „Ziiricher Bureau fiir Aufsuchung Vermisster" Ziirich (Schweiz), traži obavještenja o današnjem mjestu stanovanja, i to : pod br. 15315 — gospoje Babete Uskoković, rogjene Eischer iz Biel-a (Švicarska) — supruge srpskog pjesnika i bivšeg sekretara ministarstva finansije Milutina Uskokovića. O njoj već od dužeg vremena nema nikakvih vijesti i njena porodica se mnogo brine za nju ; 'pod br. 15514 — gospoje Anastasie Christoaulo iz Beograda, ranije sa stanom u Pozorišnoj ul. 16, ili 20, ili 56: pod br. 15516 — o gospodinu Karlu Oskaru Fermannu, iz Beograda, ranije sa stanom Bitoljska ul. 51. Mi molimo naše čitaoce, da svaki, koji nešto zna o gore navedenim ličnostima, ili mu je poznato, gdje se one sada nalaze, izvjesti najbliže vojne vlasti, ili eventualno, ako je moguće, pošlje i izvještaj upravi „Beogradskih Novina“ u Beograd.

Lirme sviju vrsta ZA UREDE I PRIVATNA LICA po porugjbim šaijr odmah DAVID LRANK, firmopisac Brod na Savi. — Telefon 75. Bliža obavještenja daje uprava ovog lista. c 21