Beogradske novine

Boj 78. 1 predsjediiik zemaljskog sabora Seitihufud ne vrati Iz siblrskog progonstvs, FincJ ćc ostati skcpticni. Napad na tajno redarstvo. (Naročiti brrojav »Beogradskih Novina*; Haag, 20. marta; Prema vijestima ,.Tlrnes“-a za uspjeh je ruske revolucije bllo od vellke važnosti, 5to je pričuvnl bataljun garde u pravo vrijenie zauzeo zgradu tajnog redarstva. Arhivu je doduše masa, koja ie odmah navalila. uništila i sagorjela, a!i se vlada Ipak dočepala spiskova tajnlh agenata, pa su o-ni pohvatani. Od ogromne redarstvene sile, koju je Protopopov blo prikupio, uapšeno Je 4000 IJudi, jedan se dio sakrio. Ministar poljoprivrede Rittich navodno spaljcn. (Naročiti brzojav „Bcograd. Novina‘0. Kopenhagen. 19. marta. Danski listovi bilježc do sad ni s koje druge straue nepotvrdjenu vijest, da je gomila svijeta u Petrogra'du, ostavši nekoliko dana sa svini bez liljeba, u svojoj ogorčenosti uhvatila ministra poljoprivrede predjašnje vlade, Rlttlcha, odvukla ga u vrt poIjoprivrednog minisfarstva i tamo ži,vog spalila. Gias o poknšaju samoubijstva curice, (NaroCItl brzojav „Beogradskih Novina' > ,) Berlin, 20. marta. ,,T 8 g 11 c h e) Rundschau" ja vlja iz H a a g a: ,,A s s o c 1 a t e d Press" doznaje, da je carica poku5a 1 a, da se ubije, kad je doznala o carevoj ostavci, ali da su je u tome sprijcčiii. Morganalski brakovi novoga cara, (Naročiti brzojav „Beograd. Novina“). U berlinskom iistu ,,V o s s I s c h o Z e it u n g“ priča E. pl. Zeditz zaniniljive pojedinosti iz života ruske carsko porodice, pa j iz života novog ru&og cara M i h a j 1 a Aleksandrovića. Po tom pričanju biii »u inorganatski brakovi novog cara neka vrsta kroničnih pojava. Cim je nailazlo na »metnje u pro.duženju svojih pustolovina, stupao je u morganatski brak sa svojim ljubavnjcama; a pošto su se te žene prilično često mijenjale, to mu nije bilo krivo, ito su ti brakovi ređovno poništavani. Tako on, 1 ako mu je sad tek 39 godina, ima za sobom mnoge takve „brakove". Medju ostalima Đženio se na taj način s dvorskom damom svoje sestre, velifce kneginje Olge, koja jo udata za vojvodu Petra Oldenburškog, pa onđa s gospodjom Mamulovom, npmgom jednog moskovskog milijunaša. Razvod braka ove gospodje i njczina prividna udadba — po želji Mihajla Aleksanđrovića za njegovog jednog pukovskog druga — Izazvali su mnogo skandala, koji su se zaključili premještajem Mihajlovim u Orel. Tamo je za kaznu proveo duže vrijeme, pa je za tim opet dobio pofožaj, koji odgovara njegovoj osobi. A!i nije potrajafo iriugci a on se zaljubi u ćerku moskovskog advokata Sereiiieterskog, koja je bila udata za pukovnaka pl. Vtilfarta, i stupl s njom u morganatski brak. Ovo je cara jako ogorčilo, te je lakomislcnog brata lišio svilt dostojanstav»i tilula, I protjerao ga je u tunutrašnjost Rusije. To je bifo u novembru 1912., a sadašnji rat vratio je progorijenome sva izgubljena dostojanstva i priznanje toga braka, pa niu je najzad donio i carski prijesto.

BorUe na zopađu. Letačka djelatnost na zapadnoiu bojlštu. Kb. Berlin, 20. marta. W o 1 f f o v u r c d javlja: Dobro je vrijeme dalo prilike, da*se na obje st’rane razvije najživahnjja letačka djelatnost. Naši su okušani letači ponovo dokazall svoju nadmodnost nad ueprijateljem. U ogorčenirn je vazdušuiin borbama izgubio neprijatclj ništa nianjc nego 19 1 e t i 11 c a. Od ovih se 7 nalazi u našem posjedu. Oborcno je: kod Yperna 3, u području Lilie-Arras 4, na frontu Somme 2. a na ostalim fronlima 9 neprijateljskih letilica. Oprobani letački poručnici barun R i c h t h o f e n I Baldamus imali su u ovim uspjesima velikoga učešća. Dalje su dvije neprijateljske letilice oboretie vatrom lz naših obranbeniii topova; od oviii se jedna srušiia iza naših linija. Nasuprot ovih vcllkih neprijateijskih gubitaka izgublli smo samo t r i ietiiice. NaŠe su pomorske ietlllcc uspješno sa raspršnjivhn i upaljivim bombatna bombardirale I pristanišna postrojenja I plinnrti u Dovvcru.

Ausiro-UšaftKt!. Njemačko * austro-ugarski gospodarski savez. (Naročitl brxo|av „Bcozradsklh Novtna M .) Berlin. 20. marta. U čast njemačko-austro-ugarskog gospodarskog saveza, koji se danas sastao u Berlinu, bllo je juče u dvorani Reichstaga uzajamno pozdravljanje. Potpredsjednici Reichstaga Pansclie I D o w e držali su govore. Podtajntk mmistarstva unutrašnjih poslova R i c h t e r uvjerio učesnike. da vlada

Srijcda Hzima živog učešća u njihovu radu. Dalje su govorili načelnik mlnistarstva u pruskom ministarstvu trgovlne Lusensky 1 gradonačelnlk ReIc k e. U bne austrljskog saveza zahvalio je poslanik dr. F r I e d m a n n, u bne ugarskog saveza barun dr. M adarassy - Beck.

Zttplleno štfajcanklh poitansklh poslijaka. Kb. Bern, 20. marta, Kako države sila sporazuma postupaju sa neutralnim državama, dokazuje objava švajcarskog pošt.mskog ureda o zaiplijeni 21.916 pisama. koju su izvršile razne inostrane države. Prema tome Je Francuska zaplijenila 3056 preporučenih pisama i 452 vrijednosnih pošiljaka, E n g 1 e 8 k a 1159 preporučenlh pisatna, a 11 a 11 j a 451 preporučcno pismo i vrijednosmt pošiljku. R u s i j a je zadržala 20 preporučenih pisama i 2 vrijeduosne pošiljke. A u s t r o-U g a r s k a je zadržaia 13 preporučenih pisama, N j e m a č k a 25, a Turska4 preporučena pisma. Poštanskiii zamota zadržala je Francuska 60, Engleska 5, Italija 467, Njemačka 2, a Austro-Ugarska n i j e d a n. Kako se vidi, postigla je Francuska što se tiče zapljene preporučenih risama rekord. A baš ta ista Francuska imade najviše koristi od švajcarskog poštanskog posredovanja izmedju zaroblienih vojnika i njiiiove domovine!

Anerika I sredlšnje tflastl. Gcrard u Americi. Kb. Ne\v-York, 20. marta. Associated Press javlja iz Washingtona: Danas je ovamo stigao bivši američki poslanik G e r a r d. On je izjavio, da se ne može ništa reći o mediunarodnim odnosima, no nagiašuje, da je izmišijotina sve ono, što se o njemu javilo, otkako je ostavio Berlin. Wilsonijada. Kb. Ne\v-York, 20. niarra. Associated Prcss javlja iz Washingtona: Pretna informacijama, koje su stigle državnom uredu, nijesu istinite vijesti, kao da bi se Njemačka bavila mišlju, da promijeni vodjenje podmorničkoga rata u svrlut, da se Izbjegne eventualnoin ratu s Amerikom. Naproliv: Njemačka je čvrsto odlučila, da neoslabljeno nastavi neograničeno pcdmorničko ratovanje, rnakar to I doveio do rata sa Sjedinjenim Državama. Predsjednik će W11 s o n nastaviri taktikom naoružane neutrainosti 1 to dotle, dok god Njemačka ne potopi Jedan naoružani američki trgovačkl brod ili ne odustane od podniorničkog ratovanja. Frnncusks. Novi francuski kabinet. Kb. Paris, 20. marta. Novi je francuski kabinet sastavljen ovako: Predsjednišfvo i spoljnji posiovi: R i b ot; Ministarslvo rata : P a i n I e v e r; Mornarica: L a c a s s e; Naoružanje: T h o m a s; Ministarstvo finansija : T h i e r r y; Unutrašnji posiovi: Malvy; Javna nastava : S t e e g; Javne građjevine : D e s p I a s; Trgovina: Clementel; Pravosudje : V i v i a n y; Poljoprivreda: Fernand David; Socijalna skrb za rađništvo: Bourgeois; Koionije: M a g i n o t; Državni tajnik za zrakoplovstvo: V i n c e n t.

fflfltl I OKOlRll. Traže se radi priicma novčaniii nputnlca. Radi primanja novčaniii uputnica potrcbno je da se Jave gosp. Mibajlu Gjorgjeviću, profesoru sa stanom u Lominoj ulici broj 14: 1. Dimitrije Premovič, profesor; 2. Borivoje Stefanović. suplent; 3. Dragoljub P. Gjorgjević, supl.j 4. Živojin Todorović, suplent 1 5. Dragoslav Gjorgjcvič, suplenf. U siučaju, da se nc nalaze u Beogradu, potrebno je, da pošalju svoju tačnu adresu radi Isporuke novca. Da se jav] opštinl. Porodica Katice, udovc pok. Gjorgja S1 m o n o v i ć a, po zanimanju nadničarke, rodom iz Sapca, a koja Je ranije stanovala u Beogradu u Ratarskoj ulici broj 12 1 TakovskoJ ulicl broj 9, potrebno je, da se javi tajništvu opštine grada Beograda, radi hitnog i važnog obavještenja. Prvi proljetnl dan. Danas je pr\-i kalendarski dan proijeća. Che nam godine nije tako rano oevanulo proljcće, kao ranijih godina I Izgloda, da će nam ovim prvim proljetnjim danom nastupiti tek ljepši proljetnji darri. Prošle godine u ovo vrijome gotovo «u nam sve voćke bile proc\’aie, na drvetima rar-

Beoeradske Novine - - - -irilo se lišće, ove godine poeljednji Kiijegotopio K aamo dan dva ranije. Tako reći tek su od juče otpočeli radovi na poljima, vrtovim« i vfnogradima. Ove godine otpočeće dosta dockan toplo proljetnj« vrijeme, te će poljoprivrednici morati avoje proijetaje posiove raditi hitnije. Još nl ljubičioe ne pomaljaju avoje plave glavice, jorgovan još nije ni misiio cvjetati, a vrtovi 1 bašte tek će od danas otpočeti, Ua m obradjuju i uredjuju. Današnjim danom nastupaju vam krasni dani 1 noći. Od jutra ajaće i grijaće jarko sunce svojim toplim zradma, drveta će početi da se zaogrću svježim zeleniforn, a zelenkada, ljubičica i drugo proljctnje cviječe otpočeće veseto da dižu svoje raznobojne glavioe. Iz ovih tmumih zhnskih đana nastupaju ljepši i vescliji dani i u prirodi, sve bije novfin životom, pa će se uskoro i na svakom licti čitati neko veseto i prijatno raspoloženje. Za prvim lijepim proljetnjim danima, punini sunca i vedrine doći če i krasne vedre zvijezdane noći. Još samo nekoliko dana, pa će Kalimegdan đa oživi, a tramvaji za Topčider biće puni. Svi će bitati na suncei i čist vazduh da ožive, okrijepe se 1 osnažc. Svi ćemo požuriti u divno polje s mirisavijn c\ijećem, jor tamo je zdravlje, tamo je život. Dunavska plovidba. Kako javlja direkdja dunavskog parobrodskog udruženja, započeti će poštanska ploviđba izmedju Budimpeštei i Beograda 5. aprila Jz Budimpešte, a 7. sprila iz Beograda. Osobna ptovidba izmedju Zcm\mu i Szegedina zspočeti će 4. aprila. Nadjeno i izgubijeno. Prije nekoliko daua nadjcn je u kavaui Grand Hotela vojnički opasač, za koji se ne zna, čiji je- Vlasnik ga može podiči kod c. i k. rcdarstvenog zapovjedništva. — Jedan vojnik izgubio je 18. o. mj. novčanik, u kome je bllo: jedna banknota od 20 kruna, deset banknota od po 1 krune, Jedua otvorena zapovjest i jedna djevojačka slika. — Još sc Javlja, da je Izguoijena jedna putna isprava, koju je Izdao ured za putne isprave u Beogradu. Nalazači neka izvole predati uadjene predmete ć. i k. redarstvenom zapovjedništvu. Izvještaj prijavuog urcda. 20. marta: prijavljeno 86, odjavijeno 35, seoba 48; u hotelima prijavijeno 116, odjavljeno 101, ostalo u hotelima 224 prijavljcnih stranaca.

Rflzi!ej!]sstl. SEutnJe, vlzijc i pfočanstsn. (Nastavak). Bilo je još Čudnijih slučajcva. jednom Sefu orkestra 4080(1110 se ovo. Prlje nego što će dirigovati ua koncertu, koji je trebao da počne posli-je dva sata, on je legao na d'ivan u svom stanu, da se odmori. Nervozan, nije mogao da zaspu. zadiijemao je samo. I tada,je u ; jpo!u snu, ugledao kako su se vrata na salonu otvoriia. Jedan čovjck ušao, skinuo kapu, slegnuo ramenima, kao da se izvinjava, i ostavio na jednu fotelju blok sa notania, zatim }e izašao oborene glave, tužno. Taj čovjek, to je bio jedan od njegovih najboijHi budi iz orkestra, važan sofeta. Na dirigenta je vizija učinila mučan utisak. On se trgnuo iz polusna, i pogledao jo na fotelju, uvjeren da će naći na njoj notc, ali nota, naravno, nije bilo. Pitao je služavku, da li je ko dolazio, i ona ga je uvjerik da nije. Poslije tri četvrt sata u njegov saion je ušao jcdan od organizatora koncerta, zbunjen. „Znatc li šta nam sc dogodilo? rekao ic zadilinno. Prije trl čevtrt sata, Jedan od najboljili soiista nam je umro.“ Gospodja Elže, rentijerka Iz Pariza, Ispričala jc ovaj slučaj: Ona se toga dana nalazila u jednoj sobi u hot-clu, u Kairu, zaJedno sa svojom ćerkom. Od jedan put njena ćerka, koja je prelistavaia jednu knjigu, skocila je i viknuia upiašeno. Učini!o joj se, da u jednom uglu vkii čovjcka. Kad ju je majka umirila, oua je ispriča'a, da jc čovjek, koga je vidila bio strašno tužan. Po opisu, majka je poznala, da je taj nepoznati čovjck jedan njen prijatclj, od koga ona nije bila dobiia već nekoliko dana vijestl Poslije nekoliko dana, stigla je vijest o smrti toga čovjeka... lnteresantno }e dakk, da nijc sama majka, koja Je biia zainteresovana, iinala viziju, nego njena kči. Žena jednoga oiicira, koji je poginuo u Maroku, vidjda fo u svome stanu u Parizu cljchi bltku, u kojoj je njen irmž poginuo... Jeđno poslijc podne, dremajući na sofi, ona ;« vidila u polusnu pust predjel u Maroku. Na pustoj ravni, vidio *e fraccuski vojui logor. Od jedan put jcdna gomila divljaka napala je na logor, u smrtnoni strahu ona je vidiia kako jedan Arapln ubi njenog muža.., PosKje dva sata novine su javile, vanrednim izdanjima, za veliku pogibiju u Maroku. I tako đalje. Prlmjerl su mnogobrojni. Mnogl slučajevi se nisu mogli uzimati u obzrr, zato što nisu bile dlrektne priče, nego prepričavanje onoga što se od drugoga Čulo. Ail tma slučajeva, iz anketa, koji zaslužuju najozbiljnije proučavanje. Bergson Je, na primjer, iscrpno i Ispitivao siučaj sa ženom, koja je \1dila smrt »voga muža u Maroku. Zar zato — vele psiliolozi — Sto te neobične pojave ne podleže, kao kemlja I flzika, kontroli Uboratorijuma, ne troba lstraživatl uzroke ooome, za što smo se nvjerili đa Je tetintto? _ _ _. _ __

2l. marta Londonskl H Daily Express“ nedavno je sacpštio jednu vrlo čudnovatu I vrk) nevierovatnu ,,povjest“. za koju jamči, da je cijela cjeicata istina, a koja bi značila kao još jedan nov dokaz. da zaista hna stvari izmedju neba i zemlje, 0 kojlma mi l ne slutimo. Naime ,,Dally Express“ priča: SveStenik jedne crkve, što se nalazl u aristokratskom dijelu Londona, Kesinktonu, odslužio je bio veeernje i taman poumio, da podje, kad mu pridjc Jedna dama, koja je bila veoma uzrujana, i zamoli ga, da odmah s njome požuri u jednu kuću, čto se nalazila tu u blizini. „Tamo leži na sainrti jedan gospodin“, rekla je. ,,On se jako zabrinuo za spas svoje duše, pa živo žell, da prije smrtl vidi sveštenika“. Sveštenik se pokloni, podje za damoni, udje u jedan fijaker, što Je stajao pred crkvom i nekoliko minuta docnlje nalazio se pred Jednom lijepom privatnom kućom. Daana, koje sc. kako je izgledalo, jedva još mogla savladjivaii l bila blizu nesvjestici, zamoii sveštenika, da ne gi'.beći vremena, udje u kuću. Zato sveštenik, i ne osvrnuvši se Još jedared, iskoči iz koia, zazvoni na kučnim vratima i upita slugu, kojl mu je otvorio: — Ovdje stanuje gospodin N.Y — Da, gospodine! — Doznao sam, da je teško bolcstan, l da Je želio, da govori sa mnom. (Nastavlće se.) PoslMe brzolfiuse ifllest!. izvjeitnj nfonaćkcž vojnoe vodstvn. Kb. Berlin, 20. marta. Zapadno boj ; šte: I U području, kojc smo s obiju strana S o m m e l O i s e prepustili neprijateljskoj posadi, bilo je više borbi sa pješaštvom i koujaničkim odjelcnjima, u kojiina je neprijatelj pretrpio velikih gubitaka. Vojnička je nužda nalagala, da se na zcmljištu, koje Je već u Januaru izabrano za bojuo polje, učini nenporabivim sve ono, što bi neprijatelju kod njegovih operacija moglo biti od koristi. U zavijutku Yperna privele su naše izvidnlce 12 Engleza iz njiiiovih položaja. Izmedju Lensa I Arr a s a biia je od vremena na vrijeme živalina topnička borba. Na lijcvoj su obali Maase upravili Francuzi posli]e pođne i u noći žestoke navale na položaje, lcoje smo im oteli 18. marta. Bili su posvuda odbijeni. Na uzvisini 304 pošla je iz vlastite pobude za odstupajućhn neprijateljem jedna od naših Četa i oduzela mu jedan daiji dio rova u širini od 200 metara. Posada je toga rova (25 vojnika) zarobijena. Kod jednog energično izvedenog preduzeća južno od r a j n s k o-r b o n s k o g prokopa palo je u naše ruke 20 Francuza. U vazdušnoj je borbi oboreno 13, a odbranbenim topovima 2 neprijateljske letilice. Istočno bojiite: Front maršala princa Leopolđa bavarskog: U nekim odsjerima bila je borbena djelatnost življa nego li prošlih dana. Nala su Izvidnička odjelenja na Berezini i Stocliodti privela 25 niskih zaroblienib vojnika. P Maćedonsko bojište; Borba, koja traje več punih 9 duna iz* medju ohridskog i prespanskog jezcra kao i na uzvisinama u bllzint Bitolja, nije ni jučer neprijatelju donijela nikakvih uspjeha. Ncprijateljske su jurišne čete potlržavaie u širokdm frontu protiv naših položaja na prosloru izmedju jezera kao 1 ua sjeveiu Bitolja. Svi su se napadaji izjalovili, djeliniice u našoj vatri, a na pojedinim mjestima u borbi na bajonet. Našc eu se i save-7ničke čete borile hrabro. Sjevcrno jo od dojranskog jczera topničkom vatroin raspršeno više engleskih četa. Prvi zapovjednlk glavnog slsna pt. Ludendorff.

Engleska pozdravna depeša dumi. Kb. Amsterdam, 20. marta. Uz sveopšte odušcvljenje javio Je LIoyd George u donjem domu, da će se u četvrtak predložiti otpošiljanje pozdravnog brzojava duml. Lloyd George rekao je dalje, da se prema stigliin zađnjiin Inforinacijania ne može reći, da je prošla sva opasnost u Rusiji. Pobuna medju ruskim vojuicima frontu. (Naročiti brzojav „Beogradskih Novina") Berlin, 20. marta. U Kišenjev je dovedeno mnogo četa, koie su »e na frontu počele da bune. Čete, kojc stt Imale da odu na rumunjsko bojište, nijcsu htjele, da se pokore zapovijedi za odlazak. Kod pojedinih dijelova četa dolazi do dezertacija u masama. U najmanju ruku ruska je revolucija oduIjUa početak eventuaine nove ruske ofenzive za bar pet đo šest mjesecL Ruska revolucija i vojnici na bojištu. (Naročiti brzojav „Bcograđskih Novina"). Berlin, 20. inarta. Iz Stockholnia javljaju: Ruska se re\’ 0 hirija sitno dojmila vojnika na bojištu. Od 10. marta nije otišao na frontu » jedaa

Strane 3. \ transportni vlak. Ima već dana, lcako vofska na frontu ne dobiva iz unutrašnjostl rat-.' nlh potrepština, a isto jc tako siab đovoz 1 hrane. Zalihe w na frontu time bitno (manjene. Prirodno je, da to (ibio utiče i na priprave na narednu ofenzivu. U koliko su god revohicijonarci mogli, odiožili su sve pozive na stupanjc u vojnu službu. Duma i socijaldemokratl. Kb. Stockholm, 20. marta. „Sozi ald e in ok rat iken“ donosf vrio intcresantno detalje o dogadjajima u Rusiji, koji jasno ocrtavaju sve, što se do sada dogodilo. Prema ovim vijcstima bila su 12. marta osnovana dva re\'olucijona odbora — dumo i radničke socijalne strano i to pr\i pod predsjedništvom Rodzjankovim(, a drugi pod vodstvom Cajv dže. Prvi sukob izmedju oba odbora dogo* dio so već u pontdjeljak na večer, poŠto je odbor dume htio da pregovara sa carem, da on abđiđra u korist svoga sina, a da veliki knez Mihajlo bude regcnt do punoIjetnosti mladoga cara. Clanovi radnićkoga odbora nijesu htjeli da priznadu namjere i utanačenja odbora dume, pa su zahtjevaii/ da se car odreče prijestolja i u ime s\xiga sina, a veliki knez Mihajlo Aieksandrović, da he podvrgne izboru djeloga naroda. Vodje su se radnika piašili, da ako carev sin ne bude prisiljen na abdikaciju' da će kroz njega opct doći do vlasti ratna stranka, koja bi uništila sve plodove revolucije. Odbor dume je bio protiv riješe-, nja ovog pitanja nataj način, jcr eeopet se svoje strane plašio, da će doći do potpune vlasti revolucijone čete. Konačno je postignut sporazum, pa je Izdan n o v i progias na narod u kojem se veli, da revoUicijona vojska nije razoružana, nego otpremljena u Petrograd, gdje će podupirati radnički odbor. Ujedno je posrestvom radničkoga odbora doz\oljeno vojnicima pravo sastajanja i na frontu. Imenovanje \ , elikoga kreza Nikolaja Nikolajevića vrhovnim zapovjednikom voj" ske je uslijedilo. na zahtjev Rodzijanka? ali bez znanja radničkoga odbora. Gcncrai Ruskij stoji bezuvjetno na strani revolucijonaraca. Prema posljednjim vijestima iz Petrograda proizlazi sa velikom sigurnošću' da se nova revolucijona vlada sve više pri’* klanja radničkoj stranci. Više se ne govori o nastavljanju rata, nego o slobodi i prg| vima svih bcz razlike naroda. Veliki knez Nikolajevič. Kb. Berlin, 20. marla. Kako „Vossische Zeitungik doznaje, zahtijevao je veliki knez Niko-| aj Nikolajevič odnosno preuzitnanja vr^ovnog zapovjedništva rok za. razmišUanje, pošto mu je sa radikalne strane n agoviješteno, da mu se ne može gar antovati lična sigumost. Zato želi Nikolajevič da prije svega sačeka dok se povrate radnički delegati, koji su otputovali na bojište u svrhu orijentacije.j Ovima je đelegatima novi ratni ministaf G u č k o v izdao sve potrebne propusnice.' Nadvojvoda Leopold Salvator u Zagrebu. Kb. Zagreb, 20. marta. Glavni nadzornik topništva, nadvoj*' voda Leopold Salvator stigao je u Za-. greb, gdje je poslije podne izvršio pre«; gled. ‘V , — ■ ■ ■■ ■ ■ mmrnmmmmtmm ■■■■■»■■■ ■ ■ ■ Zcnniene objcue. OBJAVA. 6vi beograđski topstveniri kuća ili njihovi zastupmci fli u odsustvu ovih oni stanovnici gradjanskog reda, koji se služe tim kućama, pozivaju $e ovim, da posredstvom koncesioniranih \x)dovodnih Instalatera po* prave mrazom ili inače čim oštećene kućv nevodovodne instalacije, kako bi ■e izbjcgla ncpotnbna potrošnja vode. I vodovodne instalacijo stanova, posjediiutili časnidma, vojnim i upravnim činovnidinaf imaju se dovesti u red. Ovo ee iina izvršiti za osam dana od dana, kad ova objava uglcda BVijeta. Oni sopstveruci kuća ili njihovi zastupnid ili stanovniri, u čijim se kućama po isteku ovoga roka nadje neuredan ili oštoćen vodovod, biće kažnjeni giobom do 1000 kruna, odnosno zatvoroni^ ako so ta gfoba ne bi mogla utjerati. Koncesionirani instalateri, koji rad<\ pod kontrolom vodovodne dirckrije, o\ i su:' Josif Kolaček, Bitoljska ul. 107; Petar Pali<V Makedonska ul. 22; Boža Djurić, Lomina u). 44; Franja \Vagner, Dobračina ui. 7; Dimitrije Lazarević, Dećanska ui. 13; Rri aantije Jovanović, Ružina ul. 19; Frano Chiily, Velikit rg 19; Nikola Miiosavlje* vić, Sumatovska ul. 44; Mihailo Miliailo-i vić, Kolarčeva ul. 9; Antonije Antonijević, Makenzijeva ul. 46; Petar Janković, Kralja Mihitina ul. 22. C. 1 k. vojna glavna gubemija u Sr< biji, odjeljcnje 13. Broj 3190 od 16. rnarta 1917. Za c, I k. vojnog glavnog guvcmcrai p.l. Babić, podmaršal, s. r. K. odj. 8, Br. 3401/1. 1917. OBJAVA odnosnozabrane prenosaimanja U smislu § 1. naredbe vojnog vrhov* nog zapovjedništva od 9. jula 1916., lista naredaba br. 29, zabranjeno je Dragu* tinu Szabo u Beogradu, da pronosi i zadužuje svoje kuće u Oospodar Jovanovoj illiri br. 63—65. O \’0 važi od 20. marta 1917.