Beogradske novine

Broj 100. Krilični položaj u Braziliji. ’jNaročiti brzojav, „Beograd. Novina"), Haag, 12. aprila. Prcma brzojavu ,,G o I o n i a I e“ položaj je u Braziliji v r I o k r i t i £ a n, jer su se na jugir, naročito n pro.vincijama R i O' G r a n d e, S a n C at a r in a i S a n P a o I o, gđje je u ve!ćini n j e m a č k i e 1 e ni e n a t, o b r az o v a 1 e r a t n e č c t e. U s t a n a ck i p o k re t zauzco je vjl o o zb i 1 j a n karakter. Obim pckreta nije još tačno poznat, ali su ipak \ la’sti ; vrlo uzneinirenc. PotetuK neptliotellske ofenzlue ns zflpndnom frontu. Knglezi raspolažu sa mitijun vojuika. (Narofiti brzojav „Beograđskih Novina‘0 Haag, 12. aprila. ,,United P. ess'* javlja iz NevviVorka: Listovi đonose krupnim slovbna lomlonske brzojave, daje otpočela ,veiika ofensiva sila sporazuma n a z a p a d n o m I r o n t u. Englezi napaVJaju sa milijun vojnika frontom od InO kilomctara širiue.

Borhe Kod Arrosfl. * Engleska ofenziva na zapad«. (Naroćiti brzojav sBeogracfsLih NoVina«), Berlin, 12. apiila. ' Kako ,,V o s s i s c !r e Z c i t u u g“ javlja, engleski vojni krugovi označuju sadanju ofenzivu na zapaduom frontu kao najvcčn npotrebn snaga čctvornog sporazuma. koja može trajati samo četiri do pet sedmiea. Oskudica u pričuvi na engleskoj strani nčiniće, poslije g;ornieg roka, kraj prvom periiodu ofenzive. Neizvjesnost o touie, «dje srcdiš»je vlasti smijeraju preduzeti cfenziv* 1 , .vrlo nepovoljno uiiče ua sve osnove sila sporazuma. Na putu za Petrograd nalazi se nova engieska topnička ko»nisija, da tamo saopšti namjere giavara engleskog glavnog stožera. Sniježna vijavica spriječava opeiacije. Kb. London, 12. apiila. Zvanični izvješiaj engleskog voj«og vodstva javlja, da jc u području 'A r r a s a pao siian snijeg, koii jpjatno ‘•priječava vojne operacije.

Iteošrtinfčeni podmornički rot. Nestanak engleskili zaliha. (Karočiti brzojav „Beogradskih Novi'na"). Basel, 12. aprila. lz Londoua se iavlia: „MaucheSter Guardian“ piše: Sve veća torpcdovanja i neđolazak neutralnih brodova u engleska pristaništai i/.azvalo je osjctnu potrošJiju /- aI i h a. koiilt .ioš u zernlji ima. Neopliodno je potrebno, i!i da se ovc zalilie šio prije dopiiue, ili da se jtdiiom njemačkoin podmorskom rau: stane na pnt. U svakoni drugom slučaju izg l e d i s u v r 1 o s u m o r jj i. Podmoriricc u ledenom inor«. (Naroćiti br/ojav sBcogradskih NovinaO Stockliolm, 12. aprila. Prema norveškini listovimai zapaženo jc nekolilco njemačkih podnioriiicn, koje su oko sjevernog vrha Norveškc iišle u Ledono more (» 'eilju, d a sp r i j eč e am e r i čk i d oy o t, m u u i c i j e z a R u s i j u. * . Konsres hoIflndsKlh sotlinldemokmto. U obranu središnjih vlasti. (Naročiti brzojav „Bcozradskih Novtna“.) . Haag, 12. aprila. Na kongrcsii I:olandsktii socijal-de«mckrata, koji je održan u Arnbeimu, priiutjcn ie prijedlog, pretna koine sc medjunarodni socijalislieki ured poziva. da pronadje odgovarajuću csnovu, na kojoj bi se što prije inogao mir osfvariti. Govornik amsterdamske grupe luitikovao je prilikom podnijeiog pri»edioga neprijatcljsko držanic stranačkog orgauu prema Njemaekoj. On je rckao, da se Njeniačka bori za sainoodbranu, pa ipak stranački orgatt svajkorn prilikom napada njemački način, ilokle uvijck brani izgrede sporazmnili sil«. pa šta više uzima u zaštitu i ru»minjsku razbojiiičku poiitikuZbog ovog izraza govornik je opomcmtt na red. jer tabvr izrazi niogu raiiije;! štete bolandskoj neutraliiosti. Govornik jc odgovorio. da baš neutralno gledište zahtijeva. da se brane napadmitc srcdišnje vlasti.

EnjlesKn I kolonlle. Ohnavljanje irskog nst a ničkog pdkreta. (Naročiti br/ojav »Bcngradslilli Novma«/ Haag, 12. aprila. Kako ,,D a i 1 y M a i 1“ javlja, u D u b 1 i n u ie prošle nedjelje bilo v e1 i k i h u I i č n i li n e r e d a. Sukobi su imaJi k a r a k t e r u s t a n I e k I; redarstvo i vojska morala se timiiešati, uguše ustanički pokret, u , _ .

Petak

Beotra’đske Noviue

Austro-UsorsKo. Car i kralj Karlo poljskoj vojsck Kb. Beč, 12. aprilaU naredbi, kojti je Njegovo VcliČanstvo uputilo poijskom pomoćnom zboru, listovi vide očevidnt dokaz Najviše H«bavi prema poljskoin narodti, poštovanju njegovih prava i stvarne N;:jviše pomoći za postaiink nezavisne Poljske. Listovi naglašuju, đa je iiarodna vojska savczne kraljcvine jcš više osigurana i iskazuju pouzdanje, da će sc poljska vojska pokazati dostojna velikim predanjima svoje otadžhine i uzornom primjent svoje povjesnitc. Oslobodjcnje Poljskc ispod ruskog jarma rnože se već danas o/načilj kao konačni uspjeh svjerskag rata. Nema \iše povratka u doskorašnju frošiost* ■j Sjednica austrijskog kahiueta. J Kb. Beč. 12> aprila. luče ie pod predsjedništvon* ministra predsjednika CI a m-M a r t i n i e a održana ministarska sjednica.

Kolnoviie Kzojnvne vijestl. fredeutistički bjeguiici u taliianskoj vojsci. (Naročiti brzojav „Bcogradsbih Noviua"). Beč, 12. aprila. ,,PoIi f iscIte Korresponđeaz“ javlja: Naredbom talijanske vlade dozvoIjcno je iredentističkim bjeguncima iz Austro-Ugarske, koji se nalaze u Italiii, đa stupe u redove talijanske kolonijalne vojske. Njiina se hoee time da pniž* priiika, da izbjegnu sudbimi, koja bš ih postigla, ako bi dopali austro-ugarskog ropstva. Norveška prodaie svoje brodove. K.b. Chr:sr'ai! : .*a, 12. aprila« Norveški brodari prodali su u marfu i aprilu od broclovn, koji su za norveški račuti bili portiecni i koji sn se građiii u anieričkim brodarnicann, 200.000 tona u vrijednosti 200 mjlijtina kruna. Zaradili su od tcne 400-500 kruna*

Ornti E oKollcn. Odjclni predstojnik l e. i k'*. kapetan Kosta Hdr'it itin iz.išao i/ bolniec, Juče je izaŠao u e i nr. vojuičke bolniec ,,Brčko“ iza du/cga liječenja, pošto je slomio nogu, Presvijetli gospodin odjelni preds;ojuiic u m. i e. i kr* kapetan iz. slu/be Konstantin ildrmann, pa je na putu da poipimo ozdravi. U srijedu 18- o. mj, poći će uglcdni rekonvalescsnt svojoj obitelji tt Sarajevo, gdje kani na llidži iizima i stiinporne bauje. Kako tt e. t k. vojniekim i einovuičkim krugovima, tako i kod beogradskog gradjanstva, - - niedju kojim je presv* gosp. Kosta Hdrmann zbog svoie dobrote i Ijubaznog ophodjcnia prema svakome bez raziiiie veoma otr.iJjen, —• i/azvaće njegovo ozdravljenje opšte zadovoijstvo. Ccstiiamo od srea Presvijedom aa ozdravljenju, pa mu želimo sreean put, a još srećniji povratak u uaštt srcdimt, Rasporcd bogosiitženia strasue scdurice i na danc svjetlog Vaskrsenja Hristo>og ii ovd. pravoslavnlm crkvama. U ioku ove strasne sedmice i na tlane svjetiog Vaskrscnja Hvistovog bogoslužcnje u ovd. pravoslavnim crkvama vršiće so po ovonie raspoređu: Na V r el. subotu (1.4. apr.): jittrenje sa opijefoin llristoviin i obnošcnjem pktščanicc u 5 sati i/jutra. Liturgija sv. Vasilija Velikog u 9 sati prije podnc. 1J 5i e d j e 1 j u <15. apr.) n a s v i - j jetli dan Vaskrescuja Hristov o g : Čin Vaskresenja litijom ti 5 sali izjutra, za njtm se nastavlja: jutrenja, a odmah zatim sv. Jiturgija Jovana Zlatoustog. U ponedjeljak (16. apr.) i utor a k (17. apr.) d r u g i i t r e ć i d a n V a sk rsa: jutrenje u 7, a Jitnrgija sv, Jovana Zlatcustog u 9 saii prije pođne. Mojsijevska sliižba božja posijcdniili dana pashc, U Iiranui jevMOiske crkvcno-školske opštine eškenaskog obreda, Kosinajska ulica 51, počitiie sltižfa božja danas 13> ov. mj. prije podne u 10 sati, a ti veee u 6 i jw sati. Sufra u subotu počinje služba prije podi:e n 10, a n 11 prije podne obavlće sc „maskir* Lnolitva za pokoj dtiši). j 'Jraže se: Radi piijeuu novca da sc }ave ili đa pošiju tiačnu adresu: I. DruštVu crvenoga Krsta u e. i. k. vojijoj glavnoj guberniji Srbije ii fieogradu, Siniina uf. 21 1 Liospodja Darinka Stev'e Milićev'iea, činovnika; ‘ * Poroaica t Dr.tgvlju,fc‘_Z. Jankovlća ; rez. p.portićnika, čiiiov. Promer. Banke iz. Beograđa: <jaspodje: Ljubica N’ierfor? Cvijotiću, sveštenika »/. Sjcnice; Srebra AVilojka Aleksića, svešteidka iz Rajetića kođ Nosog Pazara; Jefimija Jovatta K, Gospića, itvešt.Cnika iz Prfjepolja; . . ! 0, g. Danifo šifjak, ’svestenlk w POr bl>>č«; 'Afeksa flić. %»*

H. g. Tomi Stojadinoviću, svešteniku, Carigradska ul. 1: Učitelji iz Tetova: Ilija Dojčivić, Branko Obradović, Sava NikoKć, Oavrilo Kostić, Vasilije Mitrušević, Milorađ Jakovljević; 1 Učiteljice iz Tetova: Pandora Jakovljević, Vidosava Popović, Kosara ćirić, Dostana Janićević, Milica Ananijević; Porodica Milana Popovića, svešlenika iz Tetova; Učitclji iz Gostivara: David Hadži-Popović, Filip Gavrilović, selo Duf; Rista Perić, selo Vrapčište; Vojislav Milošević; Todor J. Popović; Kuzinan Popovie, sclo Željezna Reka; Sveštcničke porodice iz Gostivara: Stavre Spirića, Lazara Maksiniovića, Blagoja Ugrinovića, Marka Popovića, Filipa Gavnlovita, Zuhari/a Janćevića, Mihajla Ugrinovića i Filipa Popovića iz Sretkova. Svešteničke porođice iz Velesa: Ristc Delovića i Stojana Angjclkovića; P o r o d i c a Trifuna Gav'rilovića iz Prizrena, Traže se radi prijciua uovea, Gospodinu dr. Voji V e 1 j k o v i ć u, predsjedniku opštinc grada Beograda, potrebno je, da se jave, radi prijema noveanih uptituica siijcđeča lica: 1. Tcma Gjurković, svcšle-i nik iz Željeznika; 2. Pavie M i I o š e v i <5, svcštenik lz V« Sela; 3 . Jovan Dlnić, sveštenik Iz Mirijeva: 4. llija Sv k o v j ć, sveštenik’ tz Višnjice; 5. Gjorgjc P r o t i ć, sveštcnik 1/ Ripnja; 6. Porodica Aćima Sekultća, sveštenika iz Belog Potoka, i 7. Steva Č u t u r i 1 o, prcfesor. U slučaju, đa se ne nalaze u Beogradu potrebno je, đa pošalju svoju tačmt adresu, na koiu bi im se mogao ncvae poslati, Artiia kao zamjona 'drtiglh mutcrija. Time, što sti nam naši neprijaielji onemogućili, da i dalje uvozimo izvjesnc artikle sa strane, koje smo do prije rata otud ttvozili, učinil: su nam i nchoMce jeduo dobro, jer tražeći zamjemt tim artiklima, nilcJe su kod nas čitave luđuslrijc do skora nepoznatiit artihala, od kojih stt artikli, spravlieni od ardje bcz sumnjc naj^načajniji- G. direktot S c Ii tt s c Ii n y V ji.z .Beea prikazuje narn ti ovdje priredjcngj! izložbi, koja se na žalost već đanas zatvara, šta sc sve o.l artije može učiuLti, a na prvom »njesiu, kako kanap i konopac od artije niože sa svint đ.obro da zamijeni onaj od kouoplje. Treba vidjed one kanape i konopce n raznim dcbljinama i bojama, pa džakove za pakovanje, r< a da ini se čoviek prosto divi. Ćak ima kajiŠcva od artije za tjeranjc mašina. Izložbn je još juče otvorio gradjanski povjerenik kod c. i kr* guberuije pl. K u š c v i e i biće otvorena 'još dauas od 0—12 sati prije podtte i od 3—6 sati poslije podi.’e.

Teške opekotine. .Iiićer je prečrpila tekke opckoune na desitoj ruei, cijeloj Jijevoj mišici, ispod lijeve miške kao i na lijevom koJjenu i desnoj btii'ni đvanaest godisnja Stanka D o 1 j a n o v i ć* Povrijedc su procijenjene kao drugoga s:cpena. Jadna djevojka pređaia h gradjanskoj boinici. Dar. (i. direktor Max S e h u s c h'n y, TiikovodUac artikala cd artije, predao jtam je 30 kruna, da se podijeli S'rotoj djeci* Mi smo ovaj dar tipu'ili svome ciljti. Sava opada. Sava, koja ic posljediijih dana stalno luulolazila, otpočela je ocl juče da opada. Sa zeniunske stanice več su otpočcle da se pojavljuju Ispod vcde poIjaniee sa zelenom travom. Za koji đan sa one strane Savc, na širokoj poljani mirno če pasti ovce i jagjjjnd mirisavil svježu travu, a Sava ćc polako miješa 1 * ti se sa tizbiirkaniin valima Dttnava. Kalemegdaiiski park. , Dolaskom lijepilt dana, oipočeli su \ radovi na ttredienju Jijepog Kalcuicgdanskog parka. Ruke vještog baštovana pittte su posla. Hladovite staze se uredjuju, a evietne kje isptmjtiju Iijepim inirišijavini cvijećcm. Khipe i stolice su izncšeue i poredjane u cijelom parku po svima stazama za odinorište zamorenih šetača. Kroz redove širokiii lipa sVakoga ’daua se sve u ve’ćein broju vide lijepe i otmjene dams n eiegaiunim kostimima i gospode. posmauaju vanrednt jzgled sa ovog divnog mjesui na iitoku Sa\ e u Dunav. Zapalio sc di'nnjak. Jučer u 6 i.po satl ti juho zapalio se 'dimujak' na k'ttei tt D « n i č i ć c v o j ulici 23. Požarniđ c* i k. vojnog redarstva. koji su smjcsta stigli t? hrzo sit itgušili požar, tako tfa' bi ne Štete nijc bilo.

fajviše cijcite opaucima. * Glavna vojna gubernija n Srbiji tlredila je najveće maksimalue cijene pandma. Tako: dječiji opanei mogu s prodavati najskuplje 5.— kruna po ani, Ženskl opanci najviše 15.— kruna

13. aprila 1917. Ovim cijcnama seljak može da kttpi opanke od opančara dotičnog sreza po uputnici sreskog zapovjedništva. PrekoraČenje ovih najvišilt cijcna ltazni se konfiskovanjem robe i zatvorom. Kretanje stanovnišiea. Izvještaj prijavnog urt'da bd 1.1* o. mj.r prijavljeno 105, odjavljeno 67, sclidaba 57; u hofelima prijavljeno 72, odjavljeno 73; ostalo po hotelima ukiipno 229 prijavljettih putnika.

_ # Strati« iiiifne ohlflflt ĐBJAVA. Kmet mokrokiški Sava Jovanović* (zgubio je po njegovom fvrdjcnju u RaktM Vičkoj šuini svojo kmctovsku lcgitiinacijuf Ova se legitimacija ovim oglašava za neva-j žeću, u slučaju da je ko nadje, ima jc pre : . đati potpisatoin zapovjcrfništvu, C. i k. zapovjeđništvo mosne frane t grada Beograda. Upravno odje’crije/

Poslijetfnje brzolaune vilesti. Izviestaf bugarskofl glavnog stožera. Sofljn, 12. aprilai Maecdousko bojišt^: * Izmedju O !t r; d s I: o g a i P r e spanskoga Jszera traje puščana va^ tra i vatra niašiiiskiii pu.šaka izmedju prednjiit straža. U zavijutku Cernc Reke podržaje ncprijatclj jaktt topničku vatru. N.i ostalim diielovina fronta je đosta slaba topnička vaira. SJevero-zapadno od D o j r a n s k' o g a jezera i doline .Scresa pokušnfa eu engleska odjelcnja da rrodrn, ali stt odbiieua 1 protjerana itašom yatrorn. Rumuitisko bojište:' » Kod M u h m n d i ‘J a fraju bori'c prednjilt straža« Kod T tt I e c j I s a cc e-e pojedini pucnji top.ova, , 7 Zatvorill livcrpolsko prjsfatiišfe. (Narofiti brzojav „Beograd. Novina“). Berlin. 12. aprila,'*' " Beriiiiski lisfovl bilježc kao vrlo značajan uspjeh njetnačkog pomorskog ratovanja naredbu engleske vla,dc. da 66 /bog OpasH09ti od min a zatvori liverpolsko pristanište. Ovo je pristanište glavna poiazna tačka za s a o b r a ć a j t» Amerikom, u mirno. doba drugo prisfanište po veličini u Lngleskoi, sad za vrijeme rata pak tt.oji pa prvom mjestu- ( Chile će ostait ucniralait(Naročiti bfzojav: „Beograd. Novina"). Ženeva, 12. aprila i i —• Prema vijestinia k Lyoua, saznaje H Santiago de Chile } da tanuošnji vladini krugovi uvjeravaju, da će republika Chile ostat ž dal je neutr alna, tve dok nobi postaJa prerfmct kakvog n e* p o s r e d n og n a p arf a, Đržaoje ArgcntiiiC. Kb* Loudon, 12. apvifa. U je’diiotn telegramu iz B t: c n o s AI r e s a veli sc, da će republika A rgentina do duše ostati neutralua, za slučaj da se ne povrijcde vlastka argentinska prava, aii da je otta jcđnovrc« ineno objavila jeciiio saopšteajc, u koie« mti se izjavljuje sagiasnost sa arrieričkom politikom n toj sc Izjavi vefi, da argentinska vlađa priznale Sjeđinjcnim Državama, đa su objavile rat Njcmačkoj zbog povrijeđa izvjesnih mcdjmiarodnim pravom titvrdjenih načela pe« utralnosti, Icoja se smatfaju za doiiit po Ijttdsku civilizaciju.Poglnno »ajstariji ftjctiiački vojnik. (Naroeili br/ojav /Beogradskih Novina«; " ' v Berliu, 12. eprila. Kovi postjc'iujifi borbf na zapadnoiir bojištu juo je i eedani;icset godišnji piofcsor. tcologije Gregory it Leipziga, Prof. Gregx>ry je odmah u poccikit rata pošao kao dragovofjac na bojište, gdje je fcao poručnik i satnijski zapovje,!« fldk »udjefovao u ninogim' biikama, fiok nijc jtasao juuačku smrt pred neprijateljem>

Poziu nii pretplctu! Od 1. aprila otpočinje nova mjeseina kao I tromjesečna pretplata! Uinoljavamo, da istu blagovremeno obnovite, da u dostavljanju naših novina ne bi nastalo prekiđanje. Pri obnavljanju pletplate, upozoruje se na nove cijene koje su slijedećc: Pretplata: u Beogradii i u krsjcvlma zaposjcdnutim od c. 1 kx. ieta za »• k >•■•»«• i«« bojnu 1 ctzpnu poštu. . , K 2’ — K 6'u Beogradu sa dostavom u kuću „ 2 50 , 7 Đ0 u Hrvatslioj-Slavoniji, Bosnl-Hcrcegovini I Dalmaciji , , , K 260 K 7S0 u oslalim ktajevima Austro-ugarske monarliijc • . , . . K 3*— K S'» Jno3transtvu ........ 4čO , 13-5o Kod plaćanja iinade se tacna adresa čitko navesti. Kod preselivanja a naročito kod promjene poljne pošte, nužno je, da se osim tačne nove adrese takodje i predjašnja adresa navede, Adminlstracija „BE06RADSKIH H0UIHA“ ft. Poita Beograd.

OBJAVA, i O uvoUjeitiu Ijetnjeg vremena z» god'nu 1917 Na osnovu NajviŠoin Vrhovnom poVješću datog mi ovlašćenja Njegova « k. Apostolskog Veličanstva za područto Srbije, koje se nala/i pod austro-uga rske ntf upravoiii, naredjuje: * § . * ’/.» 'vrjjetnc od poncrfjeljka 16. aprW la 1917., do ponedjdjka 17. septembiT 19)7., uvodi se premještanjem vremeg^’ za jcd.an sat, Ijetnje vrijome. Prema tome će se časovnik 16. apriti 1917, u 2 sata u jurtir, prema đosađanjturf računanju vremcna, namjestiti za jedan sati imaprijed, a 17. septcmbra 1917. u 3 sata »* jutru, vratiće se za jedan sat na/.ad, prem* narocitom računanju vremena (ljetnje vnš jeme), koje je ovom liaredboni utvnlj<uie>( : U jutru 17. septembra 1917. Uobjćdii pni sat od 2—3 sata dodatak A, a dn^>|( sat od 2- 3 (dod.atak B. § 2 . Ova naredba stupa ua snagn t>j»<^j* cfajiia, kada bude objavljena. '> - \ Odredjcn,ia o izvodjeoju. 1. Novog računanja vremena pridr/a-’ vaće se sva zapovjedništva, vfasti i iisb^ liove pri održav.anju ročišta, rokova, ž<-rIjezničkih i poštanskih sati, a mora svakjf bez razliko vršiti pri svalcom uvođjinjm javnog i privatnog života. jla 2. Svi javni časovnici namjestiće se t»! noći izmedju 16. i 17. aprila za jedan niiapjijed prenia jdo sad uobičajenom nije--j noni i željezničkom vremenu i ostaće t« tom stanju do: 17. septembra 1917. *»* 1‘rema tome će lanto, gdje se nijcsinji vrijeine, kojeg su se do sa.l pridržavalc 7m t Ijezničke i poštanske ustanove, od tak»j; zvanog srednje-evropskog vremena ra/likojvalo, te razlike ostati jteproinrjenjene • ?.» vrijeme Ijeta 1917. prema novom želje« 3 i ničkoni I poštanskom vremeitu. { 3. jSvi pokušaji, koji bi išli na to, U.*‘ lićiiiak ove mjere odlaganjein poslovni.M raii i tinve podobnjli osujcta, spriječič<i Se najvećom odiučnošću. 4. .Odrttdjenja, koja do sada vaze »x i/lasku etanovništva i o zatvaranju javniltf iokala u Beograđu xi veee, ostaju i ,đal;e \.ti ncograničenoj važnosti. Prema tome će *e vrijeme, d<> fcojs je izta/.ak stanovništvu, racf i zadržavaujft u javniin Jokalima doeVoljeno, pro.iu/djj po novom račtmanjti vremena do 10 satjj U veče. .Vait Beogiada će inue*dbe o ovofiigf izdaii radležna okru/int /apovjednišlva. V .Beogradtf, 13. aprila 1917 C. i k. Vojna glavua gubefb'j^'s OBJAVA Sjome ža p a s u 1 j, s u n c o k r e t i fc ukuruz može gi adjanstvo kupiti •* tjemen arskoj prodavnici poljo,. privredne stan iee tt Beoga adui (Kralja Aleksandra ulica br. 68). Svugdj«gdje su zasijane biijke, koje valja okop<£ vati, moraju se vrtovi i njiv.e ?;<sijati jui u c okreto m, To isto važr r vinograde. Ne smije se dakle nigdjt! naći njiva, vn i f. d. rfa je zasijan rastinjom* za okopavanje, » da nijesu zasijane #• suncokretoin. Svaki jma da nabavi sjemW najdalje do 20. apriia o. god., a kupJjettot ftjeme smije so upotiijvbiti ssuno za sijaniei Neispunjavanje ove /apovijesti kazniće zatvorom, * Beograđ, 6, ftprila 1917, ^ \ C. i k. zapdvjeđništvo inosne brau«' I grada Beograda, kao okružno zapovieđnižtvo,. ’ *—■ R Br, 'W>, 1917.';# v. ,k . OBJAVA, r 1 jpOlc'd Jtekolrko OpOtttena oJ ifra.nc e. ( k, žapovjednišlva mosne brane i grada Beogrnda itna joŠ dosta neobradjc;nog ziratnog zemljišia. S toga $e narcdjirje: Sva polja, vrtovi i tiruge prostorij«! koje se jnogtt obradjivati, moraju do 20, aprila biti obradjene. Sjeme i biijke mogu se kupiti u poijuprivrednoj stanici Beo.grada ,u Kralj Alcksaa.lrovoj ulici br. 68, * lukac kod c. i k. sreJišta za iskorišćaš vanjo žetve, Polja, čiji vlasnici nijesti. ovdje, dužni su susjedi obraditi. Ako nedostaje radne snage, treba se radi toga obiMfiti mjesnom redarstvenom zapovjednišfvu. iVfasnici zeinljišfa, koji Jna iz kog uzrok.i -- a koji se mora navesti — iie mogtt obradjivati svoja zcmljišfa, moraju to prijavifi mjesnoin redarstvenoin jsapovjefJniStvuV Stanovnišivo treba da sc inodjusobiio ponia/o, ncgo li đa funiara bez ikakve cijcl.il po uiicama ili da sjedi po kavanama, Ko se ovoj narcdbi jie oJazove, biće fcažttjen zalvorom. > . • « , - <1 ~ ,IJ Beogradu, npiila 1917. f t f - C. i k. Zapovjednišfvo inosne bi'aliđ i građa, Bcograjda, tipra vno od j<4euje. pj