Beogradske novine

Strana 2.

Subota

BEOGRAPSKE novine

24. novembra 1917.

Broi 323.

Gromonskl rot o Rusill. ULTIMATUM RUSIJE S^ORAZUMNIM SILAMA. Hl revlzija ratnlh cilieva ifl scparatnl inir.

Borbe izmedju crvene i biiele garde. Kb. Lonđon, 23. novonilj'ra. R'euter javlja iz Pelrogra’fa: NacTjonalisdčki Iist „Prav’d a" javl a, da je u blizini Wiborga došlo do borbe iztmdju crveno i bijelo garđe. Povadjene su žeTjezničko tračnfce.

Kb. Stockholm, 23. novembra. „VoIJa naroda" javlja: Trocki ie iipiitlo sporazumniiu silama ultimatum I pozvao ih, da revidiraiu svoje ratue ciijeve. Zahtijevao ie odgovor do 23. o. mj., u protivnom siučaiu će on zakliučiti sa središnjim vlastima zascbau inir i, ako bi se rat prođažio, Rusija ćc objaviti da je ueutralna. Bjcgstvo engleskog i francuskog poslaiiika iz Pctrograda. (Naroćiti brzojav „ricnsroJskili Novina") Kopenbagen, 23. novembra. „Berlingske Tidcndc“ Ijavlja fz llaparando: Juče su ovamo atig'.i č!anovi cngleskog i francusfaog poslanstva 'iz Petiograda. Jcdan član euglcskog poslanstva je izjavio, da ni jedan stranac ne zna, šta se rr Rusiji dogadja. Istina je, da su boljšcviki u Petrograđlu i Moskvi. pobijcdili, ali su u Kijeru prefrpili krvav poraz. U Petrogradu vlada oskuHica, n životnim namirnicama, glad je prcd vra.U'na. Inačo vlada poipun mir. Vccma trgovma je olvorcno, a'.i jo irgovačlu Sivot vrlo slab. Ranke su prcko dan o!vo) - cne samo za nekoliko sati. Saobraćaj po ulfcama je mnogo slabiji ncgo li obično.

Kaledjinova akcija. (Naročitl brzojav „Bcograđslcib Novliia") K5In, 23. novembra. ,,K o 1 n l s c li c Z e i t u n g“ đonosi neutrahie vijcsti, da se u Petrograđu očekuju nove borbe. Pošto je sve veća oskudlca u životnim namirnicairia, izgledn, da boljšcviki neće tispjcti u odbrani od Kalcdjinova plana sa Izgladnjivanjem. Otkad je propala misao o koabciji medju socijalistima, nadaju se gradiani, da če doći Kaledjinova vojna diktatura. Misli se. da on sada ima oko 80.000 ljudi. Promjena m e d j u t i m n e ć e n i š t a u p 1 i v is a t i n a i z g 1 e d s k o r o g m i r a. Tužba za oštetu protiv cara Nikole u Atuerici. (Naročiti brzoinv „Beogradskih Novina") Ncw-York, 23. novembra. (Reulcr). Državni sTut jc zaplijcnio ! ijrnovinu, lcoja pripada caru Nikoii, po tužbi za svolu od 2,800.000 dolara ziiog treriutnog raskida ugovora. Tužilac je „pomorski trangporfm savcz“, koji izjavIjuje, da je s njimc 1915. zaključen. ugovor sa Rusijom za prenos razne robe. I Taj ugovor nijo bivga vlacla održala. Usli, jecl toga je (užen car Nikola, koji 'je ta; danju vlađu postavfo.

Smijena generala zbog pitaiija primirja. (Naročiti brzojav „Bcograđsklli Novlna") Rottcrdam, 23. ilovcmbra. Rcuter javlja iz Petrograda, da je ruski glavni zapovjednik Dnhomln, zbog svog dvžanja u pitanju primirja, j smijcnjen i da jc za glavnog zapovjecl- I uika naimenovan zastavnik Kri-j I e 7i k o. Mir u Rusiji. — Pobjcda „boljševika" potpuna. Kb. Stockliolm. 23. novcmbra. , Zastupnlk švcdskog (elJgratskog ! ureda javija: Zastupstvo inostranc de- j legacije boljševika na granici javija, j da jc sve mirno, i đa u Petrogradu vlada odličan mir. Kerjenskove četc da 6ti sc posiije dugog otpora priključitc .vladi i pokorile se^narcdbama narod- . nog koruesarijatn. Čete, poslate u Mos- j kvu za potpomaganje revolncije, vra- j ii!e su se u Pctrograd. A i tamo da je vevohicija potpuno pobjeđiia. Protiv Kalcdjina posiato je otprilikc 150.009 vojnika. Takodje i ?a icdjima Kalediinovlm nalazc sc jaka odjclcnja, tako da sc možc prctpostaviti uspješno pregovuranjc sa Kaledjiuom. Boljševički komesar u Terneji javlja. da ćc inostrano zastupstvo boijševika pošiljati prcko Haparandc petrogradske brzojavc, kcji budu važili kao olicijelni, a to sve dotle, dok sc nc budc uspostavila redcvna veza sa Pctrogradom. Lenjinov progfas o prcuziinanju vlasti. Kb Amstcrdam, 23. novenibra. i R c u t e r javlja iz Pctrograda pod 21. o. mj.: Lcnjin jc izdao proklamaciju, gdjc izjavljuje, da jc cijela državiia vlast prcšla u rukc sovjeta I poziva seljačke savjetc, da u svojim srezovima prcuzmu vlast. Novinsko oglašavaiije jc oziiačcno kao državni monopol. Američki konzuiat u Moskvi pređstavio je revoiucijonarnom vojncm odboru potrebu, da poduzinc korakc za ! zašiitu života i svojine stranaca.

Glad ti Rusiji. Kb. Stockholm, 23. novcirilria, Petrogradska opštinska uprava je dobila od 12. vojnog zbora, koji se nalazi na frontu, brzojav u komc se veh, da j'e rbor blizu da pomre ođ gladi, Kb. Amstcrdam, 23. novembra. Prema jednom ovdašnjem listu j'avlja Router fz Pelrogvarla. da predstoj'. ’uskoro nevolja zbog gladi.

Pitanje mira sa Rusijom. Wckerleova izjava. Kb. Btidimpešto, 23. novembra. U današnjoj sjeđnici finansijskog odbora je ministar predsjeđnik W ek c r 1 e upitan o pitanju primirja. Wekcrle je izjavio, da sc monarliija mora najprijc uvjeriti, đa li je. poiiuđa za mir đoista učinjena, i da li je onaj faktor, koji s nania hoće da pregovara, ozbiljnog karaktera. Mi ćeino se rukovoditl sanio našoin gotovošču za mir.

Neutralni vojni stručujak o položaju talijauske vojske. (Naročit! brzoiav „Bco£rjds!;'U Novina") Basel, 23. novcmlua'. 0 polozaju- lalfjansko voj'ske j;Išo pukovnik E g 1 1 u ,,B a s e I e r N a c Ii r i c Iiten": Izglcdi Talijana su vjJo s'abi, da sopstvcuom snagoin uspješnu i .vcđu odbranbenu bitkn, pošlo su tučem 'u položajima, koji su za odbranu bili povoljniji. Njihove čcto su u jalcđj borbi s obe sfranc Brenle, gdje ih poštepeno tamanc. Da lalfjanski front nc propndne sa svlin,nužna je žnrna jaka pomoć od stranei sporaznma. Po sad se još nc zna, u !;om ćo obfmu Ltii tapomo'ć. Do satl navcHienT brojevi smVješno su ma'orn'. Izvjesno jc, da nekoliko divizija nije dovoljno, vcć da mora biti nckoliko stotina biljada ijuđi, ’da Iu mastao ohrt u korist sporazuma, Odlazak tolikc borhcne siio s octgovaui-

jućom ai-tiljerijom svakako bi znatno oslabio francusko-britanski front u Frmcuskoj, a ne pruža garanciju za konačno nsposlavljnnfe položaja u Ila’fji. Talijanska grauica ponovo zatvorena. Kb. Lugano, 53. novenTFra. Talijanska gram'ca je vcčcras po. ovo zalvorena. < •

Grčka. Kritičau poiožaj u Grčkoj. Kb. Amstcrdam, 23. novembra. ,, A 11 g e m c « n H a n d e I s b 1 ad e t“ donosi vijest ,,D a i 1 y M a i 1 a“ iz Atine, da je tamo ekonomski položaj kritičan, i da je sve veća glad. Narod je zbog togn ogorćen i priklanja se svc višc kraijevoj stranci. Jedna varnica bi bila dovoljna. da puno bure baruta dovede do eksplozijc. Nainovije brzojavne vijesti. Ponovno zatvaranje švajcarske granice. Kb. -Bcrn, 23. noveniTua. Francuška graanca je u če'vrtak u 7 sati uveče ponovo zatvorcna. Poklič za jedinštveul — finandjskl front. (Naročili brzojav „Bcozradskili N’ovina") I.ugano, 23. novembra. Kako jc posljednjih nodjeija lečaj triifjanskom novcu jako pao kako na neuIraJnmfTiovčaium Lrgovima tako i u f.onklomi l Pansu, to je Luzzatti pustio u taiijanskim iistovima članke, u kojima so zalitijeva i finansijski jcđmstvem front spornzumiiili sOa.

Izborna reforma u Hrvatskoj. Kako smo vcć juče javili, podnešena je hrvatskom saboru osnova izborne reforme, koja je đobila i kraljevu predsankciju. Osnova je dodijeljcna posebnom odboru od 15 lica, koji će ju pretresti, a onda će doći pred plenum. Donosimo ukratko glavna načela nove izborne reforme. Izborni kotari. Izbornili kotara bićc u budućc 122. Kotar 121. I 122. otpada, kako se niožo vidjeti na Rijeku i okolica Rijekc. Zagrcb ima'đ'^'jieV kotareva. Svaki se W kotar možc razđijeliti u potrcbiti broj birališta lcako će to odrediti sabor. U građovima Zagrebu, Osijeku, Varaždinu i Zeinunu ne ćc biti birališta, ncgo izbornih povjcrenstva za svakih 1500 izboniika. Aktlvno i'zborno pravo. Aktivno izborno pravo ima svaka muška osoha, koja je zavičajna u kojoj opštini Hrvatske i Slavonije, ako je navršila 24. godinu, ubilježcna u Izbornu listinu, i cjjfftr 1 nije od izbornog prava iskijučcna ' J i ' Jzuzeta. Izuimku čine i opet zajćcMČki činovnici i namjcštenici, i onili državnih željeznica, ako i nisu zavičajnicl Hrvatskc. • Isključeni su od aktivnog prava: 1. koji nisu samostalni; 2. koji uživaju ubogarsku potporu od države ili opštinc. Zakonska osnova tačno navadja što sc ima sinatrati ubogarskom potporom; 3. koji su pođ stećajem, do đovršenja stečaja; 4. koji su kažnjeni radi kažnjivog čina, s kojiin je skopčan gubitak izbomog prava. Izuzeli su od aktivnog izbornog prava svi, koji su trajno ili prtvremeno u aktivnoj vojnoj siužbi. Nadalje momčad redarstva i javnih vojničkl organizovanih straža. Nu ako su voj-

ničke o-sobe samo pod oružjem uslijed zakonite obvezc na vojne vježbe ili uslijed mobilizacije, nisu izuzeti od aktivnog izbornog prava, ali ga ne mogu izvršiti. Svaki izbornik imade samo jcdan glas, a izborno se pravo neposredno vrši, nu samo ako je izbornik pravomoćiio- unešen u izbornu listinu. Svaki izbornik može biti uncšen samo u jedmi izborntt listinu. Pasivno izborno pravo. • Za saborskog se poslanika možc izabrati samo ona ličnost. koja je uajmanje 5 gođina zavičajna u kojoj opštini kraljevine Hrvatske i Slavonije, posjcduje aktivno izborno pravo i od istoga nije iskliučena, koja stalno stanujc na tcritoriji kraljevina Hrvatskc i Siavonije, a znade čitati i pisatl, a govori hrvatski ili srpski jezik. Pasivno je izborno pravo tiine isključeno, ako tko nije unešcn u izbornu listinu. Zakon oiida uavodi one osobe, koje ne mogu biti izabrcnc, u čcmu se u glavnom slaže sa dosađanjim odredbama. Izborne lisliiie. Izbornc sn listinc, ti kojc sc imašaju izbornici, stalne i imadu se svake godine ispraviti. Sastaviii ih imaju građska poglavarstva i opštinski nredi i to za 90 dana od dana proglašenja ovoga zakona. Reklamacijc imadu se usmcno ili pismeno predatf, a rješavaju ih u gradovima povjerenstva od načelnika i đvojice gradskih zastupnika, a u seoskim opštinama povjereiistvo, kojc se sastoji ođ izaslanika sreske obiasti i đvojice opštinskih odbornilca. Protiv odredba reklamacijonog povjercnstva može reklamant ili osoba, koje sc odluka tiče uložiti priziv na stol scdmorice, koji odlučuju o prizivu u senatu od trojice članova. Rcvizija izbornih listina imađe se svake goclinc obaviti od 1. đo 31. januara. Priprcme za izbor. Izbor se poslanika obavija na temclju izbornih listina, lcako su ustanovljene početkom godine. nu bude Ii izbor pr\ih pet mjeseci, obavlja se po listinama prijašnje godinc. Vlada odrcdjuje dan izbora u svakotn kotaru kao i dan užeg izbora i to tako, da će s« izbor obaviti najmauje 10 dana prije sastanka sabora. Uži se izbor obavlja 8 đana iza prvog izbora. Izbori sc imadu raspisati u službcnom listu najmanje 4 dana prije početka izbora. Izborom ravna u svakom izbornom kotaru dvojako povjerenstvo. Jcdno na biralištima koje skuplja glasove birača izbornika, koji imadii pređ njini glasovati i ustaiiovitl koliko je pravovaljanih glasova prcdauo I izborna komisija, koja imade zadaću ustanoviti rezultat izbora za čitavi kotar. Članovi prvog povjerenstva takcrdje su članovi izbornog povjerenstva za čitavi kotar. Izborni čiit. *, Na dan izbora započimlje izbor u 8 sati u jutro koiistituisanjem povjerenstva. Na to imadu izbornici oznaČiti svoje pouzdanike i to. tako, 'đa 15 izliornika tog birališta iinađu označitl jednu osobu. Više od 6 pouzđanika ne smije biti. Najkašnjc u 9 sati prije podne imadc započcti glasanje. Ponajprije glasaju članovl povjerenstva, nalcon česa se čitaju alfabetičkim redom izbornici, najkasnije do 3 sata posiijo podne a nakou toga mogu izbornici glasovati onako kako priđolaze. Glastije se glasovnicama, na kojima je ime csobe, za koju se glasuje, napisano ili natiskano. Svaki izbornik dobije od povjerenstva omot s kojim odlazi u

vao, kad bi sada ovdje vidio nju? Kađ bi došla da te posjeti?“ — Ona ovdje lcod mene? Da me vidi? Ta šta ti to govoriš? — zbunjeno ga prekidoh. ,,Ne uzneiniruj sc ništa, okrcni se i poglcdaj na vrata. Ne vidiš, zar, da jc to ona? Došla jc, čula da si teško bolestan, pa jo htjela da tc posjeti. Što je ne pozdraviš? Što je tako glcdaš? Ta to je ona, koju ti toliko voliš... lli zar je nc voliš višc?“ I ođista: pored zatvorenih vrata stajali ste vi, niicim, nepokretnl kao kip. Lalio ljetno odijcTo davalo 'je Ttektt svježinu cijeloj vašoj pojavi, tako da od divljenja nijcsam mogao riječi progovoriti. Bi nii odjedarcd neprijatno. .Vi ste tako predstavljali život, a došli ste ovamo u — sobu smrtil Počco sam u sebi negodovali protiv svoga druga, što vas je doveo. On nijc očigleduo niislio na to, kakav će utisak učiniti na vas poglcd na živog inrtvaca... Ali gle, vi se nijcstc uplašili, niti okrenuli od mene. Vi stc me prijatno oslovili i počcli se smjerno približavati niojoj postelji. ,.Kako vani je? ... otkad vas vcć aijesam vidjela," zađrhtao je vaš ,g!as. — A da Ii stc kada zaželjcll da me vidite? I da li biste se obradovali, kad bih ja ozdravio? — promucao sam nckako sav zbunjcn. „0 da, vcoma. Sada naročito žcliill, da ozdravite." — Ivako to? Nc razumijcm vas... Aii da, ja sam na samrti, pa stc htjcli, a mi date posijcdnju zabludu. — ,,Zato tako govorite? Jeste, ja sam bila ncmila prema vaina, to je istina. Ja aam vam pričinjala patnju, ali ne iz

zlobe, ne iz oholosti, nego zato, što nijesam mogla da vam vjcrujein. Mislila sam, da tamo nema Ijubavi, gdje se riječima ne iskazujc. Sada mislim drukčije. Ja bih bila djevojka bez srca i dtiše, kad bih i dalje sumnjala u vas, i kad vam ne bih od srca željela, da vas opet vidim potpuno zdrava.“ Govoriii sle tako plaho, a tako ubjcdljivo, da sam zadriitavši dohvatio vašu ruku i teškom mukom promucao ncšto, što bi trebalo da btide ucko zabvaljivanje. Čvrsto sam držao vršu ruku u svojoj ne znam ni sam kako dugo ... Kad sam vam poglcdao u oči, one se ovlaziše, a na moju ruicu kanu jedna vaša vrela suzri... Trgao sam se iza-sna ... Vjerujtc mi, da žalim, što nijcsain umro, — moj sau bi bio ljepši... ljepši možda ncgo java ... Gie, ja tek sada primjcćujem, da sam odavna prestao da se smijcm, a niislio sam, da ćemo sc zajednički smijati... A vi? Jestc li sc smijali? Molim vas, kažltc' mi, dali stc se vi do kraja smijali?... B,

Dar za dar. Priea fz narolia'. U jcdnorne selu bio je lijop L'roj kuća l seljaka. Kako je selo bilo preveliko, čiuilo je samo za so opSLinu. Prvt je u opštun Lio naravno glavav i imao VJ vrlo marljiva susjcda radnika. Susjcd jo obradjivao vazđa u pravo vrijemo svoju njivu, koja mu Lijaše neda’eko sela, a u njivi zemlja plalio rodna. Njiva se

svidjaJa glovaru, i ne Li mu b'Io mvsko kad Li kalco god mogla biii njegova. Jedne godi.no su.sjeđ glavarev zasije ! njivu samom rolkVom. Desila se nešto | Sieliorna godina, izdao sav usjev osim | jednoga zma. fz onoga se zrna razvfla ; rotlcva, kakvu ne !>i mogao gazđa snij vati m u snu. Kad ju je iskopao, glo 1 dao je pred sobom čudo ncvidjeno: rot| kva je Li'a golema kao osrednje buiencc. j Uprh jc gazda na ranre i dtncse je lcući. j MLsiio je i mislio, što ii ćc radi'i s ono!i.kom rotkvom, pa se demislio, da će jo odnijeli kralju na dar. ])ia.<> mu. je ITlo ! učiniti to, nego jo tod kućo pojesti s j kučnom t-eljadi. •Tc'd’loga se lijcpoga dalia zamelnc on siojom rotkvom, pa liajd ! ravno u p: ijeston/cu svomc kialju. Kad j je došao u dvor, doČekaju ga kratje.vske ‘ j (slugo i t.lvoram i pitaj'n ga, Što jo došao j i šta hoće. Soijak im faaza, kako je doj «ao vidjeti kralja i dati mu dar, koji mu je domo. Dvorani mu rok'-'šo, neka spusli dar s ledja na Ho, a jcdan ćo od njib javiti kralju, ko je došao i s čim. Tako je i Liio. Scijak spnsti roikva i malo •prieeka, dolc cvo li .kralja ic njcmn, idc za dfvoram'n'oni. KraJj slane pred scljaka, a on se duboko pokfccu' f prozbori: „Kraljn, gospodaiu, ova jo rotkva rod mojc njivo, mojih žuljcva i znoja, pa sam U' jc domb nii dar“. Kralj' zalivaJi j scijakti, pokutka ga po ranienu i narodi tdvoranima, da priine rotkvu, to da jo ostavc na zgodnu mjeatn, kako .će se moći što đuljo održati i štokomo pokaJ zivali kao rijclko i prerijctko čudo. Dvoram to odniah i ućiniše. Na to dozove : k scd.rprvog svoga dogiavntfca. i rećc inti: „Ovomc mome podaniku i vcoma radinomu težaku pribavi i r.odaj pdmah lcao nzUavje od ujegova kralja: kola, plug, jaram i dva što mogn Liti Lolja vola.

•Jednom riječi pođaj mu sve, jsto mu je potrcbno za oranje". Rekav to krafij, osmjebno se na seljaka i ode. Doglavnik izvrši kfaljcvu zapovijeđ: časorn Jji Svc u redu pribavlje.no i predano seIjaku. Ko 11 vesciiji sada od njega! Složi polagano prcd 1 dvorom slvari u kola, 'uprcgno volove, sjcdue i on pa potjera kući. Došavši, stane radostan pripovijcđati po selu, šta je i kako je bilo. —• Glavaru nije kazivao Laš on glavonf, već je to glavar Cuo od. 'drugih, pa so snpbivao od 6ta je feralj dao za jeđnu rotkvu! „Kad je kralj to!ifeo dao za jcdnu rofkvu", poniish u scbi glavar, ,,a koliko bi i šta bi on dao nieni, knd bi mu ja odnio na poklou zbilja kakav lijep kraljevski dar“. Ne promišijaj’ući se dugo, narcdi on lijepe kočijo ga dva vilena konja i ođvczo u prijestonicu na poklon kralju. Doček i sve oslnlo u dvora bjcšo mu kao i ivegovu susjedu, samo što pn rastanku rečo svomc đoglavinku lcralj: „Ovaj moj podanik donio je mcnf osoLito lijep dar, pa s toga i ja njemu frcbam dati što osobito. Ja odlazim, a ti, đoglavničo, zapovjcdi slugama, ncka iznesu omi rotkvu, pa je pođaj ovome £ovjeku“, Kralj ode, a zapovijcd bi 'iz.vršcna. Uglcdavši glavar rotkvu, plalio so nadjo u čudu i sjeti se pripovijeđanja po sclu, te da ćo ovo biti rotkva s njivo njegova susjcda. No bi jo baš draga srca primio, da je smio no primiti, a!i so treba kraljevoj žcdji pokorili i pr'.miti šlo dajo. Primi daklo rotkni i ođnesc knći no kazujući, kad jo došao, nikome ništa. Osvetilo su mu se zavist i lahomost, kako je i zasluži'o,

odjeljeni jedan prostor izbornog lokala, gdje ga niko ne možc vidjetl i ondje mcće glasovnicn u omot, zatvori omot i vraća se pred povjercnstvc. Ovdje imade dokazati svoj identitct i predati omot'i baciti ga u žaru. Nc može li koji izbornik radi tjelcsnih niana sam glasovnicu mctnutl u omot i istu zatvoriti može pozvati jednog pouzdanika da mu pomogue. Omoti lmadu biti iz neposrednos papira jednaki u čitavoj zemlji i providjeni urcdovnim pečatom. Glasanjc traje do 4 sata poslije podnc. Ncma 11 u to'doba u izbornom Iokalu ni jcdnoga izbornika, koji još žcli glasovati. zaključit' ćc izborni čin. Imadc !i ali! izbornika, imadc sc izbor nastaviti tako dugo, dok nisu svi, koji žele glasati to obaviii. Nu najkašnje do 6 sati lmade sc glasanjc zaključiti. Sad će sc sastaviti zapisnik i prcdsjcdniku povjcrenstva preclati taj zapisnik sa listina« ma izbomika i sa svim predanim omotima, koje ćc to svc opct staviti u je« dan omot i zapečatiti. Izbomo se povjerenstvo za čltavt kotar sastaje narcdni dan na mjesut prvoga birališta. Zasjedanju izbornog povjerenstva mogu prisustvovati čianovi birališniii povjerenstva cijcloga birališta, a ostalima jc pristup zabranjcn. lzabranim se poslanikom smatra ona osoba, koja je dobila većinu svijm u izbornom kotaru predanih pravovaljanih glasova. Izborna je komisija sa* mo ovlaštena ustanoviti konačni rczultat izbora, a nije ovlaštena ispitati; da li izabrana osoba i faktično možc biti izabrana. Rezullat izbora imade predsjedflik izborne komisije javno proglasitk

Traže se: Društvo Crvenoga Krsta u c. i V. VGG/S., poziva radi primanja novca uiže fmenovana h'ca, ako su u Beograćhi da so javo lično sa Icgitimacijom (prijavnom listom) inače da pošlju tačnni iadresu i označe najbližu poštu koja prima novac upufcnicom. I. g. Tatomiru Pelronijeviću, čl. glavnog ođbora đruštva crvenoga krsta m c. i k. VGG/S. u jadnji gg. Radović & korap., Beograd, Saboma ul. 19, svakog radnog dana od 2—1 sata \tO podno A. Broj 4247 Ackata Dragaudova; ■1243' Aćfmović Mileva, učeriica; 4252 Ajdačic' Kosta, nadzom. fabr. đuvana; 4200 Ajda« čić Petar, raden. fabr. duvana; 4261 Aksentijević Ljubomir, carin. revizor u penz.; 4263 Aleksić Dušan, čin. državn. računovod.; 4218 AleksiĆ Kuzman J , opStin. pisar, M. Ivanča; 4155 Aleksić Stomena udova i deca Tome, V. Ivanča; 4262 Aleksijević Miljko, carin. rcvizor; 4245 Amodaj Reireka ćerka počiv. Morica) Amodaja, stolara; 4244 Amodaj Reljektt rodjena Mašijah; 4246 Amodaj Soka ro* djena Ilajon; 4511 Anđonović Stana, Kr, Alcksandra 61; 4264 Andjellć Mileva udova penzionera; 4137 Andjelković Gavr.r, M. čfri.; 4565 AnđjelkoviĆ Mil:va, ćin. min. fin.; 4167 Antić Marina udova i deca Radoja, Vinča; 4266 Antonijević Jovan, sres. kapet. u pcnz.; 4515 Antonović Angelina, DragaČevska 42; 4136 A« ranđjelović Damnjan, Grocka; 4267 Atanacković Milovan, sekret. upenz.; 4524 Avramović Angelina, uđova Milufcina, Grocka; 4258 Avramovič Nastas, na<lz, fabr. dnvana; Broj 4145 Babić Dušanka, udova MiV B. livoja, Kumđdraž; 426S Badnjevac Mileva Svetol, pores. čin., Stepojevac; 4271 Badžević Nikoia, učit. gimnazije, Kuma'novo; 4269 Bajić Milan, čin. u penz.; 4223 Bakalović Milan invalid, R'panj; 4270 Balugđžić Katan'na, čin. minist’. na'rod. pn'v., Zorina 94; 4272 BelopavliA Gligorije, sres. kapet. u penz.; 4273 i> 4473 Berić Gjorgje, posluž. min. fin.;. 4192 Blagojević Milan, Gružanska 10; 4225 Blaznavac Penmika, Brajkovac; 4274 Bogđanović Ilija, pošf. po3luž., I.e* žtanc; 4276 Bojičić Jefta, raden. markamice; 4195 Bošković Nikoln, materi r decr, Laudanova 98: 4505 Bož'nović KaLarina, Kotorska 24; 4278 Bračinac. Lazar, čm. pošte u penz.; 4512 Brljinac Kosln, Vidinska 65; 4280 Brzaković Mihm, posluž. um'verz.; 4281 Buriačić DimitiHje, sres. ekonom u penz.j 0. 1, Broj 4469 Cvetanović Cedomu’, pe pluž. min. fin., 4153 Cvctković Milona ndova i đeca Živote,. Rogača; C. Broj 4491 Cohadžić D. Nikola, ein. pores. ođjei., Priština; 4527 Cuturifo Petra porodica, bakalin, Mokroluška 16; . D'. Bioj 4101 Dabor Shuika-Anka udova Mihajla, Bulbuldcr ul. 1; 4474 Davidović Nevleljko, posluž. pores. odjel., Nova V'aroš; 1699 Denić Vitomir, ujak Jelice Bogatinčević, učilclj. iz Vclesa; 4294 Dcsić Milan, čin. carin.; 4295 Dimitrijević Dragut., posluž. inonop.; 4296 Dinitrije« vić Gjorgje sres. kapet. u penz.; 4297 Diniitrijevič Jovan, nadzom. fal>r. duv.; 4189 Dinić Alcksandar, SmLjanća 5; 4184 Dinić Anka, Pop Lukina 10; 4299 Dobrić Marko, posluž. skupštJno, Staro Crkvena 50; 4300 Dragutinović Jelona, čiu. monop.; 4302 Dundjerski Mihajlo, J čiu. monop.; 4475 Dunić V'ujica, poshiž. pores, odjel.j Ljubostinja fcođ Trsten : k»i