Beogradske opštinske novine

БРОЈ 34

— 149 —

Даље имају сви обвезници понети собом и свој Бојппчки билет, потребпо одело, кошуље, прибор за јело, ћебе или поњаву за покривање. Према наређењу ове комапде од 9 Јуна ове год. Бр. 3360. позивају се сви обвезници коњичког ескадрона II. позива парод. војске и ордонанси свих пешадиских штабова са прописним коњем в прибором, да 11. Септембра ове године у 6 часова у јутру дођу па зборно место Тркалиште, гди ће се вежбати два дана. Сваки обвезник понеће собом војнички билет, храну за себе и коња за два дапа. Према паређењу VII. пуков. окр. комапде од 17. Јула ове год. Бр. 4635. позивају се обвезници — пешаци I. позива пародпе војске н сва комора да 20. Августа ове год. у вече на конак дођу на зборно мосто — бањпчко брдо, гди ће се вежбати 21, 22, 23, 24. 25, 26, 27, 28, 29 и 30. истог месеца Обвезници болничарске, пекарске, занатлвјске чете и ииротехничко оделеље који припадају I. позиву народ. војске као и сва лица која комору за ове јединице дају, позпвају се, да 1. Септембра ове год. у вечс на конак дођу на зборно место бањичко брдо, гди ће се вежбати 2 и 3 истог месеца. Обвезници артиљериског пука без стоке, као и сва лица која за ову јединицу комору дају, позивају се, да 5. Септемара ове год. у вече на конак дођу на зборно место — бањичко брдо, гди ће се вежбатп 6 и 7. истог месеца. Обвезници проФијапт и муницијоне колопе са штабом без стоке н без коморе, позивају се, да 9. Септембра ове год. у вече на копак дођу на зборно место бањичко брдо, гди ће се вежбати 10 и 11. истог месепа.

Обвезпици месгпог пешадиског багаљона, коњичких возова и осгалих местних трупа свију Јединица I. позива народ. војске, позивају се, да 16. Септембра ове годипе у вече на конак дођу на зборпо место бањичко брдо, гди ће се вежбати 17 п 18. истог месеца. Осим тога, позивају се сви ордонанси, коњаници, да и опи следују својим једи ницама. Сви обвезници имају попети собом и свој војнички билет, потребно одело, кошуље прибор за јело, ћебе или поњаву за покривање. Опи обвезници који се према овоме позиву имај.у вежбати само два дана, понеће собом храну за себе и сгоку за два дана. Према наређењу исте команде од 9. Јуна ове год. Бр. 3360 позивају се сви коњаници редовне војске и ордонанси код свих пешадијских штабова, да са прописним коњем и прибором 4. Септембра ове год. у јутру у 6 часова дођу на зборно место — Тркалиште, гди ће се вежбаги два дана. Сваки обвезник понеће собом војнички билет, храну за себе и коња за два дана. Који обвезпик овом позиву не следује строго ће бити кажњеп и при том издржаће дупло вежбање, о свом трошку. Од стране суда општине вар. Београда 1. Августа 1893 год. АБр. 3178 и 3969.

РАД ОПШТИНСКОГ ОДБОРА 1ЛШ. РЕДОВАН САСТАНАК 12. Августа 1893 год. Преседавао преседник г. Мидоваи Р. Маривковић првсуствовао кметовски помоћиик г. Андра Надеждић,

од одборвика биди г. г. Никола X. Поповић, Милош Триковић, Миаан М. Ђорић, Ј. Ђуровић, Мијајло Јаиковић, Илија Ђорђевић, Михајло М. Ђорђевић, Н. Вулковић, М. О. Петровић, Ђорђе С. Новаковић, Соломон Азријел, Мих. Д. Банковић, поп Таса Каиетап Снасић, А. Ј. Одавић, Др. Марко Т. Леко, Р. Драговпћ, К. Петровић, К. Б. Михајловић, Др. Алкалај, Др. Павао Поповић, Мих. П. Вопчић, Гаврило Бркић. I. Прочитан је запиеник одборских одлука седиице дижане 7. Августа 1893 годино и у одлуцн КЊБр. 422 учињена је измена, да је г. Т. Селесковић поднео извештај о електричном осветлењу као управник грађ, оделеља н као техничар II. Одборник г. Никола X. Поповић примећује да млоги одборници врло ретко долазе у седпице, па пита, да ли је председник предузео какве законске мере противу ниховог невршел.а дужности одборничке. Председник одговара, да је према члапу 79. закона о општинама позван одбор општински да против таких одборника изриче казну, а не суд општински. III. Одборник г. Соломон Азријел пита да ли страаа паробродска друштва плаћају што на име обаларине општини београдској за цристајање њихових лађа уз обалу Савску код Београда. Председник одговара, да је учинно потребне кораке да се на име обаларине од ових друштава наплаћује прописана такса, но да је та ствар још у преписци, која се води са тим друштвима преко министарства иностраних дела. Друштва се међутим за неплаћену таксу задуЖУЈУ- IV. По прочитању акта истраж. судије за варош Београд АБр, 4510, 4509, 4438, 4454, 4436, 4430, 4437 — и акта управе вар. Београда АБр. 4496, којима се траже уверења о владању и имовном сташу извесннх лица, одбор је изјавио, да су му непознати: Петар Машић колачар, Ђорђе Радосавл>евић калФа лимарски, Светозар Поповић касапин и-Милица Комненовић соба рица; да је Алекса Миловановић каФеџија доброг владања и доброг имовног стаља; да је

Сребрницу, па се вратио у Срем. По Бранковићевој хроници, деспод је овог пута продро чак до Сарајева : „Тппс (хг «'иг(;у1с1| сот1)т'1Г е! рори1а1нг 8агајеуо е! .ВггећгпЈгат, е! јдг^аук. уегвив ВеТатаЛит."^) Са освајењем Шапца, пала је у руке деспоту п цела стара Мачпа, а то је: .. ие.ча водопађа Колубаре и Тамнаве са оним крајем између Цера, " Дрине и Саве, зај едно са Подрињем, до садашњих ужичких гора". А тако исто овог пута је освојен и онај део Босне, ближи Сави, и градови: Тешањ. Сребрник (у Восни) и Соко, који су Мађари и дотле држали, премда не свакад етално.(") „Овај је крај, вели г. НоваковиК, умножавао ону власт, коју је, над Сремом имао деспот српски, и чинио је заједно са Сремом једну заокругљену групу српске земље под угарском влашћу." Све до 1521. год., докле је год Београд био у рукама мађарским, тајесрпска земља као целина била прибежиште свима Србима. Ни народна поезија ннје пропустила, а да својим споменом не обележи високи значај онога успеха, што га овог рата постиже српско оружје, смештајући 11) Агкг? 111. стр. 23. (2) Годшпњида, II. Чупића, IX. стр, 11.

и одмору и не поставивши стражу на бедемима. У глухо доба ноћи, иза1,е она скривена четица Матијина, па ее без икаква отпора успне на бедеме градске и уђе у град. На дати знаа, груне у истом тренутку, с друге стране, краљ Матија снажним јуришем са осталом војском, и разузурене Турке у граду тако збуне, да се они без икаква отпора сви предаду. Готово сву градску посаду победиоци после посеку.^ 1 ) Тако је почетком год. 1476. та тако важна позиција турска, а толико опасна тачка за безбедност угарских земал.а. била веЈ1 у рукама Матијиним. Радосни глас о томе електризовао је целу Европу. Све спле радосно поздраве тај неоцењени добитак за хришћанску ствар Папа пошље нарочито посланство да честита Матији за ту добит, а млетачка република одреди му на ратне цељи 93 000 дуката.( 2 ) Угарски писци, бележећи овај поход Матијин на Шабац, ништа не спомињу (1) Новаковић С т. : Послед. Бранковићи, стр. 6]. (ио 2шке1веп-овој в-езсћ. Д. озш. Ве1сће8 1П Еигора В. II. 8. 371.) (•2) Е п § е 1 V. Н. Ј: : АН^. ^еШш1опе, В. III. одсек Оезсћ. V. 8егу1еп, 8.431. — 8 т 1'с 1 к 1 а 8 Т.: Роуј. ћгуа!;. кљ. I. стр. 657. — Поваковић С т. : Посл. Бранковићи, стр. 61 — 62. и у Годиш. II. Ђупића IX. стр. 9—12.

о српској војсци, која је без сумње чинила главни контингенат опсадне Мати јине војске, Јер Шабац сам по себи највећма је претио Срему и Славонији, те је н природно, да је при оисади тога града учествовало и мноштво сремских и славонских Срба, којима је највише стало до тога, да Шабац буде у хришћанским рукама. Наши пак летописци наравно водећи више рачуна о Србима, овако веле: „Б лето 1476. ирими Матеаш крал и Воук десиот Заслон град на рег^и Сави иже зовет се 1/Јабац, фервара • к • и иосла воиску, и илени Сребрницоу и ирегна оу Срем ".( 1 ) Из чега се јасно впди, да је при опсади Шапца било Срба, и то под деспотом Вуком. Да је тако, види се и из даљег ратовања на обалама Саве и Дунава, које је деспот сам продужио, што нам у неколико сведочи и сам горњи навод из летописа нашег. Иза заузећа Шапца, Матија се, по свој прилици са свом мађарском војском, врати у Будим, у намери да се жени Беатричом, кћерју напуљскога краља Фердинанда. А деспот Вук, по заузећу града прешао је Дрину, заузео и „опустопшо" (1) 8а1'аг1к Р. <1г.: РашаЉу, итд. стр. 81. — Сцоменик срп. кр. акад. III. стр. 142. — Гласпив срп. уч. др. књ. XI. стр. 154.