Bilten Bitefa

eeoeoe e .e90e9 eo eo bo e Ooo et obe o Oe oo O O Oe eo 0 0 000000 oO0O O 0000 0000 o00 00 00000 000000 00 o

027 Povi suspet sa stvaPaocıma

REŠENJE SCEMSKOG PROSTORA KAO REDITELJSKA KONCEPCIJA

Glavha Jvwnakvnja "'Jerme" Mupy+ja Bapebt, veditelj predstave Vaktor Garsi7a, dizektop KomponiJje Mur+Je Bspept Aymanhdo Mozeho, ı Španski kritiča»v Hose Mone On pr0T su Uučesnzor Bitefa 6 koji su juče u 17 časova vasgovarali sa bublikom., članovima 31+71Ja, pozoyptšnam ı Fılmskim trudbenroetma,noviharıma ı svim zalntezesovanima. Goste je predstavila Mrra Trailovtć. otvorila Je šeste po redu Susnete sa stUGznaooerma, hapomenuvši da Je mJihova ovogodišnja novina u tome Što đe 21P1, DO sopstvehoJ odluet+, prisustvovati svim vasgovoriIma + pyYema nahodjenju uzimati učešća u njima. tako da đe ı publika ı 31471 moći da brate tokove ı načine m.šLjenda na osnovu kojih ćemo dobiti laupeata 111 laueate BItefa 8.

Arbrtar vasgovora bto Je Jovan Čirpilo0, prisutni Zlonovi ZirmiJa bili su Vlad:Ta StomemkovtĆ, Jovan Hristić, Bogdan Tim:antć, Mija Pavlović ı Milenko Mazičiđ.

Pov susret sa stvaraocima prevodila Je Ivoaohka Ma»vkovid.

Mapomehuvš+ da govori isključivo u svoje Ime Jovan Hyistiđ je DYPVI MBeO žeČ. Bto je mišljenja da je Ideja da 21%. učestvuje u svakom vasgovovu veoma ih\kezpesantna, Jep će tako biti uvedena konvenelJa IgrahJja sa otvorenim kantama kojima đe 21 istovmnemeho nastojati da mali deo Javhostt, prisutam ma Suspnetima sa stvaraocima, uMVe>?T~ u svoJe pyedstoJeće odluke.

Jovan Hristić Je u nastavku iasneo svoJe utiske sa stnomme predstave "Jerme".

Sa ovom Lopkitnom dramom se 1 u mašoj svedini više puta pokušavalo alt + uvek Ze bilo teško doć: do rezultata, "Jevma" je, naime, u odnosu na pozoypište,poetičah komad u lošem smslv, ona Je poezija koja nije dvoma. Zato je bilo veoma hteresantno Videti predstavu gradjemu ı ostvavenu ma takvom tekstu. U tom smislu s. noćno Lskustvo sa "Jervmom" je svećno. U predstavi nije bilo akoeenmata na onome što nasivomo poezijom kada govovimo o Lonki. Reditelj, glume + soenografiga ostvavı1+ su dramu.

M aše simoćmo iskustvo bilo Je svećno u Još jednom smislu: "Jeyvma", naime, hema ništa od spoljne ekhsperimentalnostt T sa mju je pvevashodah 1 odlučujući zad zeditelja. Presudnost vediteljJskog obvedeljenja govoyvi o prikladnosti "'Jevme" 530 početak Bitefa, dok wiwtzrašnJja ostvaremost okspevimehta ukazuje na misao da avongapda sve Piše postaje ogsbiljna.

Lopkinu 'Jevma", baš "Jevm", odabral+ smo zbog vplima koje bl. smatrate manamc, odgovovila je Murija Pepe»pt, možda ima boljih Lopkimih komada, alt sa nas su bile dragoceme upravo emooije u "Jeymi". Trebalo bi da postoji savpšeno dvušt9o, zekao je Gapsija (Vikto»), društvo sa sovpšenim senaibilitetom da bi smo mogl+ da stvavomo bez boezije, odnosno, da me ostvavujemo poez+Ju. U svetu ovakvom kakav jeste memoguće Je delati bes boozije.

U procesu igranja Lo»ke veoma je dugo bilo prisutno podvlačenje kvitičke mote njegovih komada, vaotonaltaovao Je Hose Monleq, u daljem toku vasgovora,medjutim,

sada se sa "Jermom" pokušava u zevalormizovahjJu poetsko + posorišne strane hJegovzh komada.

Izraztoči svoje sadovoljstvo sbog pbonovhog Ssuszveta sa Muzijom Fspe»vt ı Vaktoznom Gapstgom, Vladimie Stomenković je Isvasto bojasan da je njiho» izusetnt talenat ovoga buta bio uložen u pogrešan ad.

Sama tema 'Jerme" po mišljenju Stamenkovića ne pripada posorištu,psthološki vomon bi se bolje + pmtkladnije posabavio broblemom žene lišehe mateytmstva. Sa druge strane, ono Što Je u "Jermi! draomsko„ karaktert ı saplet, Jeste ısatovnemeno + folklommo. Lo»ka Je pesnik u posorištu, a he pesnik posortšta,nastavro Je