Bilten Bitefa

Na Te efere:reo:e:ueBSure.:edie: eo. e el ežno MM eMule. OB UO GR OI ĆE MAA ODRI CAN AA ES rEr RO JEkr oi SK Or e KIA gy RSA KSS A KSe R= Cs UT ga ae AZ

O BALETSKOJ GRUPI MERCE CUNMINGHAMA

Cumtnahom-ov stil bpokzeta je sasvim njegov. On je sam odličan Igrač sa dugim Zekustvom u predstavljanju + kreiranju Igre, alt je 1 poned toga pokvetač hovog pristupa koreogyafiji. Damos je to pristup koji dele mog umeo. SLUKkaN svojom slikom, pesnthk pesmom, komosibop muzikom, me imformišu. Oni predlažu Zdeje slušaoou, gledaocw, Čitaoocw, koje 1h nagone da razmišljaju ı maštaju.

Ma primez, priličan brzoj damašnjih slikara me slika kuće, dyveđe,stolice ljude, jep nabaouju ma platno čiste boje + oblike, 1 slikaju delove poznatih stvavr, u čudnim medjusobnim odnosima. Kado gledote, Vi veagujete na sliku ma vas sopstveni, individualni mačin. VIL to me treba da vasumete pošto oha hema definitivno 111 odredjeno značenje. C+1lJj je da vas stimuliše da posmatyate OŠtYIje, kac + da alušate požljtvije T da mraltte dublje.

TI tako sa khopeografijom Mezce Cunnihoham-a Vi međete videti "suspet mladića i devojke" 1171 "brijumf vpline". Videđete divna tela koja se pokzmeđu sa savmšenom spretnošću + Ma način koji đe biti mov ı wwek interesantan 5G posmatvače. Ont đe se pokvetati u prosto»u ponekad potpuno odvojemo c ponekad stvorajućit zajearo {ntevosoantne likove. VL đe te snatr da 117. su oni smešni, obiljnmi, veseli ılt tužni alt neđete slediti priče T mečete uposnatt psthološko probleme. Ljudsko telo u pokretu u različitim ataonjima + brzinama + TZntegitetimc — to Jc oho Štc se 91d4. Pošto sv“ imamo tela TL 8971 se kmeđemo, hije nam potmebno obrazovanje da veagujemo na telo u igračkim pokvetima. Značenje pokveta dje Izražajmo 52Ga ncS dok se acmt seđamo da smo ac 1 mr. kretal.

Ono Što to 1zražava odvedjujoe misli svakoga u bubliet+ posebno.

Cuningham–ova upotrebc muažke 1 svuka sa Igrom Je takodje je potpuno raaliči. ı od uobičajene. Om je dugo savadjićvao sa Jom GCage=om, khompozttomom koji je u celom savetu posnat po eksperimentima u mustel, Čovek koji vezuje da su ıintehesontni SUT. s#UMeT 15 mašeg bučnog modermmog sveta. Stoga hjegova muzika nije omo što obično nazivamo skladnim + harmoničnim. Ona mas uvodi u PasličČitost BUMNOV oko nas koje obično ne slušamo. Ono što oh komponuje sa Canmmihoham-ove hMumezc „ije potporm ma koju se 1gra može osloniti. One ponekad atvava tom sa pokmete Igrača, a ponekad služi kao vrsta papthera pokretao.

Ova baletska truba igrala je po colom soetu TL pravila Je tumedje bo većim dvpžavome Amevlhke. Cwmhdhghaom je nagradjen sa svoju komneografiju u Pavizu ı Stokholmu a igrao je duže u Londonu mego u svojoj semlji. Uophkos tome, Vpsta 1Igme koja đe mom biti predstavljema mogla je doći samo im AmeprLko. Mjema slobodna + netyadielonalnma novina pristupa 1Lgytr. su protavod snago 1 istimitosti. Možda se sato atronoima toliko dopada. Ona ıh usbudjujJe.

DOGADJAJ

Ideja o DOGADJAJIMA mastalo je 5 predstave odpžano u neuobičajenom pnostovu za 1gru (Dogadjaj bzvoj 1 od»pžom Je u Muzeju 20.veka u Beplinmu, ha tumed+t 1964) Otvomah prostoP, okyvužem publikom sa trt stnome, predstavlja sttucceiju u kojoj bi pauza bilc mičma 1 neugodna, Je» "secena" nije opremljena, a N+Lti se mogla adaptiyvatıi sc konvenoetonalni raspored muzičara, vasvete, zavesa, uMlasa ı 15lazn. Donas je ovc {ideje prošivenc tako da omoaućavc odpžovchje bredstava u gimastičkim halomo 1 studentskim sgradaoma koje se inoče upotmebljavaju za spobptske prinedbe 111 druge studentske aktivnosti. Da bismo bili fleksibilniji u DYr+losu ovim prostopima koji se medjusobno sasvim vazsltkuju. + da bi omoguđ+i1+ Veđu pokretljivost trupe {s grada u avad, deko» je pravljen od onoga Što sa nadje HZ lreu mesto, bes obsiva da 11 je to košavkoško igralište 111 studentska mena. Ov+ Dogadjaji sad»pže balete + odlomke 5 vepeptoazma» n Često se 15misle TZ hHODT pokneti sa odvedjeno veče. U njima nema pauza nmitt objašnjenja. Le jugement

est | oceve.

(Mezoe Cunnzngham)

• efse.••...............oeje•o..V..o...c...... #[................................... .. oteo os