Bitef

S obzirom na ideju programa - da podstakne pisanje 0 savremenom plesu i izvođačkim umetnostima iz razlidtih pozicija, ova knjiga nudi upravo tekstove koji su napisani iz diskursa teorije umetnosti, plesne kritike, kulturne politike ili umetničkog istraživanja, a koji su okupljeni oko centralne teme - krize. Uvodni tekst objašnjava pojam krize u kontekstu samog programa Critical Practice i način na koji se do ove teme došlo kroz proces zajedničkog rada, razmene i promišljanja specifičnog prostora Balkana u kojem je program uglavnom realizovan. Dalje se mogu čitati kritike plesnih 1 pozorišnih projekata (na primer, Budućnost pročitana u betonu i kamenu Bojana Đorđeva, Kompleks Ristić Olivera Frljića ili radovi koreografkinje Kat Valastur), ali i razmišljanja o uslovima rada u oblasti plesa (dijalog Nine Gojić i Nesi Furtoni) i refleksije o rezultatima skupova koji su se bavili kulturnim politikama za pies ( Dance vs. Circumstances u Berlinu i Nomad Dance Advocates u Beogradu); tu je i intervju sa akterima plesne scene (Biljanom Tanurovskom Kjulavkovski iz Skoplja), ali i tekstovi umetnice koja se u svom koreografskom oslanja na tekst i proizvodi tekst Elen Zoderhalt.

Program Kritičke prakse (Made in Yu) mentorski je program za mlade iz Evrope koji se have pisanjem o savremenom plesu. Pokrenuli su ga 2014. godine Stanlca - Servis za savremeni pies iz Beograda, Lokomotiva iz Skoplja i mreža Nomad Dance Academy, u saradnji sa mentorkom, teoretičarkom Anom Vujanović. Vise o programu može se nad ovde: httpy/criticalpractice-madeinyu.info/about/ artist relying on text and producing text in her choreography (Ellen Sdderhult).

Critical Practice (Made in Yu) is a mentor programme for young European people writing about contemporary dance. It was initiated by Station - Service for contemporary dance in Belgrade, Lokomotiva in Skopje and the Nomad Dance Academy network in cooperation with mentor and theoretician Ana Vujanović in 2014. More about the programme can be found at httpi/^criticalpractice-madeinvu.info/about/

148