Bodljikavo prase

БОДЉИКЛВО ПРЛСЕ

ПРВЕНСТВО НА ПАЦИФИКУ На Пацифику Јв завршено футбалско првонство. Технички резултати су следећи: Јапан—Енглеска 6:0 Јапан—С. А. Д. 6:0 Јапан—Кина 6:0 Јапан—Холандија 3:0 (пар форес) Јапан—Ауетр-?лија 1:0 (игра је У току) Јапан—Филипнни 6:0 Јапан—Сингапур 10.0 (пар фсрфе) ОДУСТАЛИ Масонски скакачи са мотком и без мотке, одустали су од даљег такмичења у Србији, по.што су измењене пропозиције. ТРАЖИ НОВ КЛУБ Познати амерички играч на жици, Билки, искључен је из аматерског савеза и сада тражи нов, професионални клуб. ПРОМЕИИО СТРУКУ Светски путник Вавел, који' је пропутовао Грчку, Сирију, Либију, Египат, Сомалију, Ирак, Холандску Индију и Малаку, сада се налази у Индији, где се уписао у факире (јоги). Мањ то, ако не помогне!

НЕКЕ РЕЧИ И ЊИХОЗА ЗНАЧЕЊА Папучар... Жењен човек. Кратковидост... Болест. Лечи се тешко, али излечени остаје имун. Пеизкокер... Занатлије којих има врло много. Уживоју велику наклоност. Женидба... Реч која изазива саучешће код жењених и стра< код нежења. Иафта... Болест с,д које болују Енглези. Нзизлечива је. ЦрноСерзијачац... НесреКник који за свој труд, добија 25 батина. Новац... Сретство помоћу кога се најлакше може до^и пред суд, иза решетака, до обрачунавања песницама и многих других забава. Мангуп.. Име човека без професије. Истина... Реч која се најтеже изговара и налази у свим реченицама. Благајна... .МирнодопскО сретство за пут у Америку.

ПРИВРЕДНИ ПРЕГЛЕД Окасион. — Неки пиљари мека срца, у жељи да олакшавају сиг.бдевање Београђана поврлем, повадили су из трапова зелениш, ко'и продају по багателним ценама. Тако се на пример, промрзли кељ и сладак купус могу добити за 25 динара килограм. Препродгја, а не раепродаЈа.Зли језици у жељи да шго више оштете фирму Митић и брат, пронели су вести да ова радња врши распродају. Зато је свет навалио као да је џабе. У ствари пак роба се само прегфодаје, што је уосталом основни трговачки принцип ове радње.

«.ро) <6

Васпитан човек

Жене различито посматрају особине мушкараца. То му некако дође у обрнутој сразмери са годинама. Госпођица Мими је^, рецимо, волела да мушкарац буде леп г елегантан и снажан а њена мама, госпођа Беба, обожавала је лепо васпитаног човека. За њу је васпитање изнад свега. Лепо васпитан човек не^е ник^да, рецимо, да погледа презриво увеле дражи госпође Бебе, него &е као прави џентлмен да јој направи једно туце комплимената и да се смеје њеним смешним причама. Таквог мужа желела је својој квери. То је био први услов за њен благослов и за њен тестамент. Сви млади удварачи пропадоше разуме се на том тешком конкурсу- Најзад се појавио Џони. Елегантан, снажан, отмене спољашности и лепих манира он је требао да испуни услове госпођице Мими. Остало је да мама да свој пристанак, а она је желела лепо васпитаног човека. Пошто је наумила да испита васпитно квалитете свог евентуалног зета, госпођа Беба је замолила једнога дана Џимија да јој прави друштво при шетњи до фризерке. Џими је одушевљено пристао и појавио се у одређено време свеже обријан, намирисан и са заводнички накривљеним шеширом. Ишли су улицом, ^аскају^и о модним ситницама. Госпођа Беба је будно посматрала на лепо понашање свога пратиоца. Одједном, иза једног угла искрсну једна стара дама претоваренз са зембилом повр^а. Џими, као I . наелектрисан, притрча старијој дами и просто јој оте зембил из руке.' — Драга госпођо, . дозволите да вам помогнем. Не могу да гледам како се повијате под тим теретом. — Ово је добро! — помисли задовољно госпођа Беба. На другом углу старица узе свој зембил, захвали се и. уђе у ку^у. Неколико десетина корака даље пред њима се појави једзн гослодин са незапаљеном цигаретом у устима, који је узалуд претурао џепове. Џими скочи до њега, скиде учтиво шешир и пружи господмну запаљен упаљач. — Ово је дивно! — помисли радосно госпођа Беба.

У суседној улици опазише гомилу света. Један снажан младиК држао је чврсто за јаку једног ситног, мршавог господина и дерао му се у лице: — Магарче, зашто не пазиш како идеш? Бесан као рис, Џими скочи на нападача. — Бедниче, како се усуђујеш да нападаш слабијег од себе. Јодан снажан аперкат и нападач је бежао улицом, држе^и ср за десно око. — Ово је величанствено! помисли одушевљено госпођа Беба. Нису прошли ни сто корака к*д сретоше једног просто обученог човека који је нешто тоажио по калдрми. Џони му услужно прискочи, и пошто је с поштовањем скинуо шешир, запита га шта тражи. — Изгубио сам овде мојих сто динара — одговори онај. Вешто, као неки мађионичар, Џими потеже из џепа стотинарку и као бајаги диже је са калдрме. — Ево је, господине — рече љубазно — баш овог тренутка сам је нашао. — Ово је божански — помисли сва срећна госпођа Беба и ухвати под руку свог буду^ег зета. — Ово је величанствени примерак васпитања. У тај мах један пролазник натрча на њих и згази Џимија на сјајно изгланцану лак ципелу. — Клипане — дрекну Џими и развуче шамар пролазнику. Јеси ли слеп, магарче један! Куд зеваш кад идеш, соме један! Госпођа Беба је била запањена. / — Шта ово значи? — запита у неверици. — Зар ви то да учинитеЈ ви, који сте класичан пример лепог васпитања! И то после неколико малопређашњих племенитих гестова! — Госпођо, — одговори Џими љутито. — Треба да ме разумете. Она дивна стара госпођа је мој-а дуванџика, племенити господин коме сам упалио цигарету је мој касапин, љубазни господин кога сам одбранио мој бакалин, симпатични чича коме сам дао стотинарку мој пекар, а овај блесави клипан кога сам рззвукао преко њушке један обичан мој пријатељ.

Страна 5 Народне песме џ слииџ

»Потекла вода студена Са високата планина«...

Разочарење

Једна девојка удала се за удовца. Неколико недгља после свадбе питају је како је задовољна у браку. — Никако, каже она. — Зашто? — Не знам како је то! Кад се

једна жена уда за доктора, она је докторка. Кад се уда за професора, она је професорка. Кад се уда за пуковника, пуковпица. Тако сам и ја мислила кад се удам за удовца, да ћу . бити удовица. Кад лорд води љубаз

— Хафкинсе идите у парк и урежите у дрво срце еа иницијалима мис Фосуфс и мојим.

»Седам сати бије, мени се не спије«

»Зрачак Бири кроз гранчице».>