Bodljikavo prase

Страна 3

БОДЉИКАВО ПРАСЕ

Број 57

ђетеооолошки извештај

1 Европа: Антициплон на Атлвн■гику и у низији Волге. На континенту врло лепо и тихо врвмв. У Каналу кошава, в нв Срвдоземном мору бурв и грмљавина. У источној Европи време променљиво, са мразом и клизавицом у области Волге. Нв Кавкв»у слана и иње. Азија: Дувају монсуни у правцу Кине и Индије, који носе гред и кишу. У западној Кини промаја, у Индији и даље трвје магла и влага. Афрнка: Облвчно и ветровито. У Тунису дува самум који носи пустињски песак у правцу Американаца. Поред обале жестоке буре са грмљавином. Америна: Захлађење. Барометар пада и даље. Магла у Волстриту, олује на Атлантику. У рвгрутацији »циганчиКи« и иње. Мраз )е заледио Мексикански залив и Мисисипи. Очекује се вејавица разочарења. Аустралија: Умервн ветар са свверо-запада. На морима мвгла, Јужно море узбурквно, на острвима јаке кише са грмљавином. Температура ниска и све чешКи су ноКни мразеви.

„ТДЈМС : сдмоаогвно ПРЕУЗИМДНзЕ азункци оа шефп држдве ОД СТРДНЕ ДДМИРДЛД ДДРЛДНД МОГЛО БИ Имдти незгоаних посл&аиид и зд војну СИТУД14И0У У СЕВЕР НОЗ РСОРИЦИ .

БОРБД ПЕТЛОВД

Кад се петлови свађају — кока не носи |а]а

Берзансни извештај

Агжкр и Тунис. — На овдаш« њим берзама су тешко настрадали амерички и енглески шпекуланти. Порвд веталога и »ихова гво»двнв робв с« овде показала као слаба, тако дв им акције неповратно пвдвју. Средозвмље, Атлаитик и Пвцифик. — Осовинскв подморница редовно задовољвввју своју оотребу зв англосвксонским бродовима. Подморничкв служба (а »рло експедитивнв, твко дв јв главни купац морско дно, врло задовољан. Тенденција бродова стап- 1 но расте — од дна навишеВашингтон. — Тражња за бродовима стабилна. Јужноамеричким државама је излиферована нова количина бофл-обећања која истина немају покри^а, али су одлична роба за лаковерне и нвивне. Пацифичка острва. — Извоз ју-< жног во^а је обустављен, али за- 1 то из Јапанв стижу свакодневнО нове количине еока које пада иа облака. Хавајске лепотице су одбацилв хавајске гитаре, пошто им јв скочила цена као одличној роби за моралне легије.

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА АМЕРИКАНА ХАЈ-ЛАЈФ: Лези лебу да те једем. ОФАНЗИВА: Берзанска спекулација. ФАЈФОКЛОК: Најзгодније време за лагање. СЛОБОДА: Згода за превару наивних. ФЛОТА: Сретства за уцену. ДОЊИ ДОМ: Место за берзанске спекулације. ГОРЊИ ДОМ: Дом богатих стараца. КОЛОНИЈЕ: Крава музара. АМЕРИКА: Опасан конкурент. ФРАНЦУСКА: Роба за распроДају. БАЛКАН: Земља где рвсту будале. БОЉШЕВИЗАМ: Машицв зв ввтру. СЛОЉНИ ПРЕГЛЕД

Запсли псшншс окила -

—. Јесте ли виделм ивш ионвој да пролази) — Јесам, то сам |в. -жВЕЛИКА СРЕЋА На енглеском тлу дошло јв до крввве тучв изме^у балих и црних вмеричких војника. Том приликом један црнац је избоден ножем. Енглеска штампа пише заједљиво, да је још добро прошао овај црнац, јер је могао да буде и линчован.

Зли духови из Лоидона, кроз радио душе трују На образе правих Србв, они сваког дана пљују Шта их брига за невоље, због њих ио|е трпв брака Оии раде само оио што с« њимв добро плвкв Као фирма слуми њима оиа наша шака |ада Ко|има |« све свеједио, свмо нвка пара" пада Горе него Пантв бабу, уредише они земљу Да масоне задовољв и додворе себе Кремљу Мело им је што истече крв толкв и» иашег тела У гроб хоке да ивс сместе, да ируиишу своје дала А када се њима гине, иеи до фроита излет праве Ал' оии то и ие мисле, ве* чува|у сео|е главе Бесиети им ни|е тешко: пуна торба, пуна гуша А што народ после страда, не брине проданв душа Да иа народ мислили су, никад ие би довде дошли Седели би мирио ку*и, без овог би рата прошли Дал ке Срба што остати — мало им је до тог стало Иит', мисле на тужне цифре, копико је Срба пало Нек убија Србии Срба, нека влада братска пизма Интерес |е то Лондона и прави циљ бољшевизма А за Србе и Србију, последња |е њима брига Главно да је њима добро, главно њима да |е стига

Кроз радио фарисеЈи, упорно иам шаљу гласе: »СвађвЈте се и гините — то *е само да еас спасе! И кад српска крв истече, са златом ће да се мерив То иас лично уверава лорд обесни сер Емери А колко му риЈеч вреди, његов сии иао доиаз служи Од ку*е је утекао, неће с оцем да се дружи А која су то имена, у невољу што нас тента ПепиК Вилдер и Крњевић — то је ова булументв

А Харисон, Калмић, Леви и типови други нисии На всшала Србе воде — док комотно пију виски Дои Европа цела ради, саако само себе гледа Из Лондона ови веле »за Србе Је добра беда И уколико, због глупости, падие више српскнх глава Треба Срба да нестане, да порасте н>има слава« Свирепо се с иама шале и у ироиији кличу Срлске глаае, иао иупус, после боље *е да ничу Зате Србо, сааке феле, не сипаЈ иа ватру уље И ие слушаЈ шта те лажу и иа зло иаводе хуље Ори земљу, гледај себе, то те само мудрост учи Па ће бити аише Срба, мање алобе, мање тучи.

Англосакси, бољшевици сад о офаизиви пажу Па са ситиим успееима желе очи да замажу Европа Је иао челик, све нападе оиа сломи Страшиу авет бољшевизма баш у лраво ареме згроми Узалуд се Још отима, отров на сае стране врца Судбина ЈоЈ одређенв, свмо џабе се копрца По морима свуда исто, свуд се топи флота њина Претстааа је близу краЈа,.лоследњега, крај Је чина Узалуд су само лвжи и преввре векег стила Потроши се њина снага, иетопи се њина сила Сва средишта индустрије широм Енглесне се пуше Све програме и прогнозе неуморно, »штуке« руше То Је ствариост и истииа, то Еаропа види Јасио Протиа лажи и обмаиа протести се чуЈу гласно И ускоро би*е вести, да се лажи све развеју Јер иа блефу и обмани Англосакси душу греју Уколико време тече, тмм су њине шансе тање Без довоза нафте, гуме, очајно је њино стање Да ублаже ову муку упорио се сада труде Да постчгну неии успех, да им мало лакше буде Па на свима фронтовима главом кроз зид они хоће Ал скупљају тужно уста — ииеело је ово аоке.

ОД6РАНА ГАНГСТЕРА

— Али, господине судиЈа, због оее маленкости ие можете оеудити овог иаЈпознвтијег попитичкрг саветника Претседника. Ои Је први дао идеју, како ћемо доћи Јевтино до Мадагаскара.

Према једној вести »Ивнинг, Стандарда« треба у буду^е да св уједначе бритвнска и североамеричка инострвнв пропвганда таио, да се вести из Лондона цензуришу у Вашингтону, како не би изгледале противне једна другој. Американци су познати каА" практични у трговини, а сада ето лоствдоше практични и према Јим савезницима. ПОГРЕШНА РАЧУНИЦА Амерички министар морнарице Нокс дво Је изјаву у »ЊујоркСан«-у да се опаеност од подморница опет повеЧалв у западном Атлантику, после мале паузе, Америчка штампа сада лупа /•лаву, како то може да се догр^ ди, када су мислили да подмор^ ничка опвсност прелази, Без су« мње рачуница им била погрецјна. Џими добошар Седео је моиак Џими С својом драгом на обали. Глсдајући Темзу реку, Обоје су тад плакали... „36огом драги! рече она „Прими иелов као д ар! Ти Леш сада, пушку носитI Носиш кожу на пазар. Осмехну се ведро Џими: „Немогућна то је ствар! Пушку носит ја не могу, Јер сан, душо, добошар!"

Нокс на дан морнарице — У првоЈ години нашег испита, има и иеверника, али Је лраве чудо, ште их нема још и више...

— Да оваЈ ие мисли иа нас.

Три Индуоа (балада) У по бурне црне ио^и Стари Џон Бул из сна екочи... И с ужвеом тад наг лицу Он ее спуети у тамницу... У тамници, ледној страви Где се легу страшне змије Онде леже три костура Мученике из Индије. Или леже ил' ее Булу само твко лричињава... Проговара Индус први: »Ти нам, Буле, попи крви! Ал' ти власт бит' неће дуга.,. Ја ти неку бити Слуга!«

Проговара Индус други: »ЧуЈ ме варалице стара, Што си мојих накрао се пара, Дани твоЈи не^е бити дуги!« Проговара Индус тре^и: »Теби, Буле, ја ћу рећи: Нек те ништа то не чуди Што ИидиЈи зора руди... У поетељи кад се нађе, Заплакв се Џон Бул стври: »Мили Боже, шта ме снађе! Зашто удес бољи није! ...Страшне вести за ме стижу Из далеке те Инди]е«._