Bosanska vila

|

а и

н- а 71 та ај и ле | пл

а оде Алексину двору. г је узе за верну љубовцу, ___Па је вјенча Богу по закону.

Луда главо, беже Јован-беже, Што оћера вјерну љубу „своју,

__Ако си је беже оћерао,

- А ја сам је једва дочекао,

_ Ево ти је у мом бјелу двору,

Ако мислиш да сам је љубио,

Ја је нисам ни очим' видио,

Већ у тебе на мекану крилу, | Ђе јој бројиш по челу рубије,

И по грлу жуте махмудије.

Ако ли се томе не вјерујеш,

Ти изађи пред бијеле дворе, = Џа погледај с десна на лијево, Угледаћеш лаке мердевине,

(С којим сам ти Мару опањкао!« Кад то чуо беже Јован-беже, Он изађе пред бијелу кулу.

И угледа лаке мердевине,

Па се пљесну руком по кољену. »Јао мени до Бога милога! Вараше ме Турци и хајдуци,

А нико ме преварио није,

До ђидије Приморац Алексе!«

Свети Илија и гусле. ј- П3 | пло је то у оно време, кад је Господ Бог

(227 ~ ишао по земљи као и остали људи. 5 тако по свету, дође на конак код једног сиромашка п упита, може ли преноћити код њега 2 Спромашак одговори да може, али му нема шта дати за вечеру. Тада Господ (у виду калуЂера) замоли: да му спромашак нађе чисто место, а коме ће преноћшти, а за вечеру да се не брине. Док је спроматпак премишљао, где ће му наћи такво место, Господ га упшта: (и ако је знао) пма ли трмака, на што он одговори да има. Тада му Господ ојача да га одведе тамо, што спромашак п учини.

"Чим су пчеле опазиле, да је дошао Господ (а оне ___су вели се у причи то знале), __п свака је похптала, да матици поднесе извештај,

одмах су се узрујале,

"шта је тога дана радила.

(Све су пчеле биле донеле сока и прашка за прављење меда, само једна није тога дана ништа била урадила. Тада је упшта матица: а шта си ти "данас радила, те ниси ништа донела 2

Ишла сам до оне баре, где су ђаволи ухватили _ св. Џлију и уморили га, али ништа нисам могла наћи.

Тада Господ заповеди, да је оставе на миру, п да му покажу где је та бара. Кад је Господ стигао до баре, узео је гусле и стао гуслати. Чим су то чули ђаволи, изиђу из баре, да слушају гуслање. Кад је Господ престао с гуслањем, један од њих рече Господу: молим те чичо, да нам још гудишг

Господ је одговорио:

Хоћу, али да ми извадите п предате кости св. Илије из ове баре. Ђаволи су одмах извадили п донели преко 80 костију п предали Господу. Али један од њих, који је имао највећу кост, није хтео да је да, већ је само плакао; ну остали нападну га и отму му је, те предаду Господу.

За све то време Господ је гуслао, па кад је добио и ту кост, створио је иза леђа од тих костију св. Илију пи продужио гуслање, а ђаволи играху. Тада на један пут загрми, п гром све ђаволе побије, само се онај, што је плакао не хтевши да преда

Идући |

Српске народне приповијетке.

кост, био сакрио под глог, који је био мало насечен.

Видевши пропаст ђавољег племена, заплаче се говорећи: »Господе, Господе, не утри семе наше, не заборави име твоје«.

После свега тога Господ је отишао на небеса

господ и његов брат (Сатанаило).

Кад је Господ створио небо, земљу и остале ствари, имао је. обичај, да чешће пде ноћу. Једном се деси да је ишао, кад је била месечина, па спа= зивши своју сенку, упшта:

Ко си тиг

Од његовог страха створи се човек 5:50) и

одговори:

Ја сам твој брат.

Тада га упита Господ: Кад си мој брат, пристајеш ли да живимо у заједнициг Не, одговори ђаво. Па добро, рече Господ. Шта тражиш од свог дела Душе умрлих и сунце. На то ће Господ: добро, нека буде тако.

Сатанашло је ужасно мучио душе умрлих, и увек са собом носио сунце, бојећи се, да му га Господ не одузме. Сунце је намештао где му је било згодно, те је на тај начин ужасно пржио људе и сатирао поља (усеве). Господ је дуго мислио, како ће од Сатанапла одузети: сунце, и на послетку се реши, те пошље једног свог анђела, да сазна, како би се могло одузети сунце. Након неког времена, анђео се врати и каже Господу, да није могао ништа учинити.

Онда Господ дозове пчелу и нареди јој: да буде увек на рамену ђавољем и сазна, како би се могло одузети сунце од ђавола. После извесног времена, пчела се врати и каже Господу: да је ђаво, разговарајући се са својим друштвом казао: да му никаква сила не може узети сунце, осим кад би он био на дну мора, а оно се неким чудом заледило. Тада је Господ по други пут послао анђела, да заговара ђавола и гледа, да му одузме сунце.

Дуго су тако анђео и Сатанаило ишли по свету, док нису дошли до једног великог мора. Онда му