Bosansko-Hercegovački Istočnik

Отр. 280

в.-х. источник

Св. 1

зати, да је оспособљен на српско-православним школама, да је прописане учитељске науке бар с добрим успјехом свршио, а уз то, да је Србин, правосдавне вјере, религиозног п моралног владања. Првенство ће имати они учитељи, који покрај учитељске способности буду особито вјешти црквеном појању и правилима, јер ће учител. пјевати у цркви, а и ученике има у појању обучавати, уз то је још одабрани компетенат дужан водити и пероводство. Молбенице са потребним евједоџбама и осталим документима шаљу ее потписаној управи нпјдаље до 1. августа по ст. о. г. Управа срп.-православног манастира у Житомислићу, (код Мостара) од маја 1894. Архимандрит: Симеон Тодоровић.

На овдашњој српско-православној основној тколи расписује се стјечај за учитеља, који ће имати Ш. и IV разред. Плата је годишња 500 фор. а. вр. безплатан стан и огрев. Учитељу је поред школских предмета дужност дјецу црквеном и народном пјевању подучавати и мјесто црквенога пјевчика при сваком богослуисењу заступати. Компетенти поред свједоџби за учитељско оспособљење требају припослати увјерење да су Срби православне вјере. Изборће се најдаље до 30. јуда о г. обавити. Бугојно 21. маја 18У4 год. Српско-православна црквено-школска општина. Перовођа: Предсједнпк: М. Чавић. Лука Јелић.

ОДГОЕОРЖ уредншштва:

Афанасив У М. Захтјевани бројеви „Источника" послани су вам у службеном завоју преко тамошњег протопрезвитерског уреда. Пошаљите вашу тачну адресу, па ће вам се лист непосредно слати.

Р. Максић Сребреница. Повраћено вам, јер је застарило. Пет. Раф. Задар. Због садржине иретпоследњег наслова неће моћи у лист ући. Уступљено је уредншптву „Српског Сиоиа".

Број 71.294.1.

РАСПИС НАТЈЕЧАЈА.

Почетком школске године 1894./5. примиће се у сјеменпп1те псточно-правослаине богословије у Рељеву више питомаца из архидијецезе сарајевске и митрополије херцеговачко захумске и тузланско зворничке. Питомци добивају у сјеменшиту бесплатио стан, храну, одијело и наставу у богословским предметима, оснм тога при крају школске године размјерни путни трошак, за одлазак својим кућама, преко ферија. За попуњење овнјех мјеста расгшсује се овијем натјечај, те се дотичне молбенице нмају управити преко дотичног господина епархијалног митрополита на земаљску владу, гдје најдаље до Ј_ августа о. г. морају стигнутп. Молител.и имају да докажу:

а) крснијем листом дг су исти православне вјере; б) школском свједоџбом, да су свршили са добрим успјехом осам разреда велике гимпазије, односно ако такових молптеља пе буде, најмање иет разреда велпке гимназије, у обсегу Босие и Херцеговине односно Аустро-угарске монархије; в) свједоџбом надлежне политичке власги, да су припадници Босне и Херцеговине, и да су без прикорног понашања и неожењени; г) лијечннчкнм свједочанством, да су тјелесно и умно потпуно здрави. 20. јуна

С а р а ј е в о, дне

•2. јуи.ч

1894.

Земаљска влада за Босну и Херцеговину.

Ирва српска штампарија Ристе Ј. Савића у Сарајеву.