Branič

број 9. —18.

б р а н и ч

стр . 535.

нице по 75 Фор. а. вр.; али те менице немај}- никакве законске вредности, јер на њима нема дана, месеца и године издања, као што пролисује тач. 6. § 80. трг. зак. Поднесене менице нису менице, нити имају меничне обвезности. По томе, што поднесене менице немају меничне обвезности, потражилац забране ничим није доказао нашу обвезу." Касациони суд решењем својим од 5. септембра 18У8 год. Бр. 6.840. оснажио је горње решење првостепеног суда. *) Ф. С. П.

XXI Разбор оцењују сви поротннци, а не еамо државне судије. (Одлука Опште Седннце Касационог Суда) На једном претресу, у првостепеном суду за град Београд, поротни суд нађе, да су четворо деце криви за једну опасну крађу, због које су тужени, неговорећи ништа о њиховом раз- 1 бору, јер су сви испод 16 година, а државне судије, примењујући законске одредбе, према оваквој одлуци поротног суда, на^у са извесних разлога, да се они не могу на казну осудити, јер су кривицу учинпли без разбо.ра, и према томе суд изрече своју пресуду. Ову пресуду уништи Касациони Суд примедбама од 10. маја 1900 год. Бр. 4482. поред осталог и са тих разлога: „што је о разбору оптужене деце, као Фактичком питању у смислу чл. 27. и 30. зак. о пороти, требао донети своју одлуку поротни, а не државни суд." На ове примедбе првостепени суд 15. маја 1900 год. Бр. 11.205 да противразлоге: „Првостепени суд сматра да је једино државни, а не поротни суд могао доноеити своју одлуку о разбору оптужене деце, и то баш у смислу чл. 27. и 30. зак. о пороти, на које се прво одељење Касационог Суда позива, јер по тим одредбама поротници заједнички решавају само питање о томе, да ли је оптужени крив или није, а за све остало надлежан је државни суд. Питање о разбору оптужене деце није Фактичко већ чисто законско. То је питање о примени извесне законске одредбе, које као такво не може бити приступачно поротницима грађанима, већ искључиво државним судијама.

*) 0 овом дитању донећело нарочити члаиак у једној од наредних свезака »Бранича«, у ком ће се изложити погрешност овог решења. Уредништво.