Branič

Број 9.

.БРАНИЧ'

Страна 179

КОВЧЕЖИЋ СУДСКИХ ГРЕШАКА

Једна незаконита пресуда Актом од 3.1. маја тек. год. молио сам Зајечарски Првостепени Сул, да за обезбеду меничног потраживања мога властодавца. фирме Браћа А. В. из Београда, одобри забрану на покретну имовину и прибелешку на непокретно имање дужника М. Ј.. као акцептанта, и на законом дозвољени део плате дужника А И. као издатеља менице. За доказ приложио сам оверен препис менице. По овоме моме тражењу Зајечарски Првостепени Суд донео је решење од 1. јуна 1927. год. Бр. 17737. којим забрану и прибелешку на имовину дужника М. Ј. одобрава, а од тражења забране на плату дужника А. И. мене одбија, као од тражења неумесног и недоказаног, из разлога, што меница није протесто-

Љубомир Јездић адвокат Адвокатски ред претрпео је још један осетан губитак. Салзмљен дуготрајном тешком болешћу, пре кратког времена је у Београду преминуо и сахрањен Љубомир Јездић, познати београдски адвокат. Рођен 1885. год. у Лозници, у угледној кући Јездића, пок. Љубомир васпитан је у националном духу, у коме су однеговани сви чланови те разгранате иородице. По свршеној Војној Академији и положеном испиту зрелости, уписао се на правни факултет Београдског Универзитета. Још као студент он ступа у редове националне омладине и на први знак да је Српство у Старој Србији и Маћедонији у опасности од бугарске маћедонске организације, он се лаћа пушке, да прво као четник, а потом као четнички војвода, притекне потлаченом нашем живљу у помоћ. И ако релативно врло млад, он се необично истакао у нашој четничкој акцији, везујући своје име за прослављене четничке сукобе на Бабуни, Челопеку и Малешу.

Грађанско празо, од Др. Лазе Марковића I књига. Општи део и стварно право. Ново поправљено издање. 1927. Београд Добија се у штампарији Народне Самоуправе. Закон о бирачким списковима и зикон о избору народних посланика за Народну Скупштину, од Божидара Протића,\\ издање. Збирка закона Др. Мих. Илића — Београд. Геца Кон, 1927. стр. 136. 30 дин. Полициски речник, од Душана Ђ. Алимпића. књ. III (М + Ш). Београд. Геца Кон, 1927. стр. 660. Цена 120 дин.

вана!!!, —и ако по § 146. Трг. Зак. издатељ менице одговара без протеста (вид. такође одлуке Кас. Суда од 25. V. 1891. год., Бр. 3421, од 10. VIII. 1898. год. Бр. 6071, од 8. VIII. 1907. год Бр. 7705 и друге). Како ми је обезбеда од дужника А. И. у овом случају билл без нарочите важности, то се ја нисам на предње решење жалио, али, користећи се тиме, што је меница у питању била домицилирана у Београду, правдао сам поменуту забрану и прибелешку код Београдског Трговачког Суда, који је својим осудним решењем Бр, 40197, које је постало извршно, сасвим правилно осудио обојицу Оужника на солидарно плаћање њиховог меничног дуга. Др. Арсен М. Чубински, адвокат.

У балканским ратовима 1912.—1913. и у светском рату 1914.—1918. пок. Јездић показао је необичну храброст прво као водник, затим као командир митраљеског одељења. За показану храброст и задобивене ране у борбама одликован је златном медаљом за храброст и орденом Белог Орла са мачевима. Као јавни правозаступник заузео је видно место у адвокатском реду. Његова живахна природа, његов бујни темпераменат и добро познавање закона чинили су га неодољивим браниоцем права и истакли га у многим деликатним приликама његове адвокатске каријере. Био је агилан радник, израђен правник. Он Је не само као ратник, већ и као правозаступннк био једна маркантна фигура у нашем друштву. Али изнад свега био је истакнут национални радник. И згто је његова прерана смрт истински ожаљена од свих његових пријатеља и другова. Лака му земља за коју се са толико љубави борио! Љ. В. С.

Сегкуепо ргауо ка1оНСке сегкуе 8 розеђшт 021гот па гагтеге V Кга1јеујш 8гђо\', Нгуа1оу 1 5!оуепсеу, осЗ Бг. Кас1е Кибеја. БоЈаЈек. Рге§1ес1 утж из(;аушећ т иргаушћ пасе1 сегкуепода ргауа ргауоз1а\'пе сегк\'е. Оги§а ргес1е1апа т роро1пјепа 12(3аја. ГјиМјапа, 1927. стр. 695, „Шсћ! Уег81е1сћђаге° бЈаНбНзсће 2аћ1еп, 8опе1егаМгиск аиз бсћтоПег« Јаћгћисћ 1иг 0езе*2§еђип8, УегшаКипј? иш! Уо1кз\\аг18сћаН 1т Оеи1всћеп Кекће, од Др. Франца Жижека, професора Универзитета у Франкфурту на Мајни. 1927.

МИСЛИ И АФОРИЗМИ

НЕКРОЛОГ

ПРАВНА БИБЛИОГРАФИЈА

— О правди и праву — ностима, не чини добро. За кору хлеба, он издаје Судија који показује уважење н обзире према лич- истину. Соломонова изрека.