Branič

БЕЛЕШКЕ

сзм себе, оа је умео да цени сваки поштен папор, као што ]е тражио да се и аегов рад цени. Отуда код њега несаломљива воља да успе у поштеном раду и тежња да уклони све оно што не ваља. Судиски позив га је нарочито привлачио. Делење правде изгледало му је да је најузвишенији задатак једног поштеног човека. Правда коју је изрицао била је висока, осећај законитости урођен, тако да је по цену најтежих жртава, остајао на овом узвишеном ставу у друштву. Због свог савесног и иоштеног рада и несаломљквог поштења, чеето је морао излазити из службе и прихватати слободну професију — адвокатуру. У адвокатуру, у коју је у два маха ступио, пок. Стојадиновић је уносио исте методе рада. Због тога су га ценили и поштовали другови — адвокати, судије и клијенти. У политици је такође задржао начелност и поштење. Једном опредељен, није више мењао своја убеђења. Од политике и своје странке ништа није за себе тражио, али је стоички подносно све жртве. Као правни писац пок. СтојадиноБаћ забележио је своје име испод значајних чланака и коментара судске пргксе. Бранич га броји у своје прве сараднике кад ђ'е још као млад писац нокушавао да са пером у руци исправља еудске неправилности или неправде. С тога се његов рад на правној науци нарочито у Б р а н и ч у мора поздравити и Б р а н и ч, као орган Адвокатске коморе у Београду, испраћа га са дужним пијететом који заслужује овако висок правник, судија и адвокат, какав је био пок. Стојадиновнћ. Као човек пок. Стојадиновић је био оличење доброте. Спреман да свакога поучи, ои је стајао сваком еа расположењу са својом великом ризницом знања и својом пробраном библиотеком. Многи му млади правници дугују своје успехе. Успомени пок. Михаила Л. Сшојадиновића најбоље ћемо се одужити ако се у своме раду придржавамо његозих начела: поштење и савесност пре свега и у суду, и у адвокатури, и у правним радовима, и у политици. Др. Видан О. Благојевић адвокат.

ББЛБШКБ Адвокатско другареко вече у част г. Миодрага Филиповића. На иницијативу неколико наших колега, којима су се придружили наша Адвокатска комора и остале колсге из Београда, београдски адвокати приредили су у кафани код „Сотировића" опроштајно вече са вечером г. Миодрагу Филиповићу претседнику Окружпог суда за град Београд пред његов одлазак на нову дужност у Смедерево. У овој пријатељској манифестацији г. Филииовићу, судији, претседнику судз, другу и пријатељу адвоката и адвокатског реда, учествовала је званично наша Комора преко заменика претседника г. Милана Драговића и многобројних адвоката, око 80 на броју, све у циљу да се видно обележи рад г. Филииовића у суду н јавном животу, који је интимно везан за адвокате као прве сараднкке г. Фили иовића на истраживзшу правде и бор-

би за најсветија права грађана: слободу, част и нмовнну. 'Гом приликом, замеаик претседника г. Малан ЈХраговић одржао је следећи говор: Поштоваш! и драги господане претседниче! Мепи чини особиту част, што ми је као потпретседнику Адвокатске Коморе у Београду, пало у део, да Вас, господине претседннче, поздравим на овоме скупу. Ја Вас поздрављам у име Адвокатсхог реда у Београду, као шегов легитимни претставник, а по изрично изјављеној жељи свих колега из Одбора Адвокатске Коморе Београдске. Поздрављам Вас, г^сподине претседниче као судију, који је најдостојпије претстављао судијски ред у Београду, који је увек и у свакој прилици високо држао заставу Правде: поздрављам Вас као судију савесног, спремног, до скрупула нсправног, честитог и часног.