Brastvo

ХТ. Баби са ладо (2 пут)

1) Пошетала Ђурђу мајка Јутром рано у дрквицу. Сусрете је свети Петар, Свети Петар и Никола: „Ако Бог да, Ђурђу мајко“ „Хоћу д' идем у црквицу,“ „Врат' се натраг, Ђурђу мајко! Црквица је затворена, Јутрење је одетојало.“

Пошто су свима укућанима, по реду, песме писпеВане, тада ве краљеви упуте ко домаћину; укрсте јататане и поклоне му се, а он их обдари новцем, Тада се крене ова мала дружина даље, ну излазећи из дворишта укрсте краљеви на вратима јатагане, Певачице, „краљица“ и дворкиња прођу испод тако укрштених јатагана. Краљеви тада раздвоје јатагане, окрену се на лево тако, да учине потпун круг, и упуте се даље. Тако сето иде од куће до куће, али се пази, да ни једну кућу не мимоиђу, јер би то била доста велика увреда. Ако првог дана не би могле да походе све куће у селу, оне онда то продуже другог, па и трећег дана Тројице.

да све време, докле играју, све девојке, које су у краљицама, спавају у једној кући и то једне од тих девојака или оне жене, што им песме казује. Оне имају и своје чуваре, који их ноћу чувају.

| | |

|