Brastvo

ш5> 2

воденичних јазова, разводи вода у поља на два сахата далеко од матице. Ту одмах на самом извору, па до утока ове корисне воде, има довољно рибе пастрмке, а при утоку има по мало и јегуља. На три сахата од свога извора улива се ова река у Дрим. Четврт часа источно од Истока има један веома интересантан уздигнут висоравањ „Гориоча“, на коме лежи мали манастирчић, подигнут у доцнија времена, где има и врло јака и студена чесма. И ово је управо дечански метох, где евагда по један преставник дечански седи, те пази на Истоку дечанске воденице и чиФлике у пећском округу у селима: Синају, Драголевцу, Белом Пољу, Осојанима, Мужевинама и Љубожди. ( овог места имаће преко 15 сахати до Призреча, и одавде се види дим из топова, кад о каквој свечаности пили о барјаму, 6 призренског града, Турци пале топове. Одавде до Дечана има 8 сахати, а до Пећи 4 сахата, која се и цела види, и лако се распознаје одавде по диму: који је хлебар пре устао и ватру наложио. Виде се под овим високим планинама до Призрена све долине, реке, села; беле се цркве, џамије, старе куле, градиње — тврдиње.

„Девичка река извире из кбса планине Дренице, не далеко од Косова, а протиче покрај манастира Девича, одакле се на 5 сахати улива у Дрим.

У варошици Ораовцу има 1000 кућа. Варошица је под самим венцем, који је одвојио и заклонио Косово и Копаоник од Призрена; венац је овај повут изванредним виноградима и стоји на 5 сахати далеко