Brastvo

=

И РИК А ; »

Ма ДА у У

шије, преко Ругове у Васојевиће. Ту има 13 часова пута; овде је од Пећи до у Беране, пре неколиких година, грађен навип за кола. Од Пећи продужава се пут с колима К северу за 2 сахата до Дрима, па даље пење се пут пешачки преко чЊњљеба за 6 сахати до Рожаја, и даље од Рожаја до Сенице један дан. Њћљеб стоји између Штедина и Мокре Горе, а сами врх планине обучен је буквом и емрчом, ал' у исто време ту баш на прелому планине има и велико камење, да једва пролазе коњи, нагађајући ногама у оне рупчаге од камена, ископане коњским плочама.

Од извора Дримовог даље испод оног великог венца, могу ићи кола на Врело и Студеницу до Истока и Гориоче, испод Мокре Горе; а даље се иде с коњима преко Мокре Горе, Горњег Ибра, Рогозне до у Пазар: за 12 сахати стиже се у Пазар; па сада од Гориоче, Истока иде се мало на десно с колима, док се дође на насип, који непосредно веже Пећ и Митровицу за 10 сахати пута.

Од Шризрена има још један пут за Нови Пазар, пролазећи преко Оче (Хоче) и Ораовца, докле се може ићи ис колима, па после све даље оним венцем, који заклања Призрену Косово; по том преко Ибра, преко Колашина и Рогозна у Нови Пазар, где се може стићи други дан.

Даље, последњи је пут, с четврте стране Призрена, који стоји, са северо-источне стране, између Призрена и горњег Косова. Овај је и најзнаменитији пут, у свима погледима, и све се путује добрим на-