Brastvo

о језике; а грчки и талијански нико не зна, — и ако римокатолици и инцари предају на та два језика својој младежи. Па и туреки ев врло мало зна.

Дућана има у Призрену преко 1.200. Улице су у потпуној Форми још по старом кроју — криве, тевне, — само тек што се почело по негде градити и ширити, али то није нигде довршено. — Фдања су исто тако по старом кроју, — премда се већ мало почело боље сада пазити на архитектуру.

Сада се гради једна огромна касарна испод Призрена, у пољу, тако званом Бузагилук, и ту су довели неку јаку Воду, од које је на ред начињено 8 чесама. Ну од свију других здања у Призрену, одликује се, по тврдоћи, спољашности и висини, школа, коју је подигао 1872. год. покојни Сима Игуманов, у којој је сада смештена православна Богословија.

Град је уздигнут на врло дивном узвишеном месту више вароши, Поменуто је, да је тамо била црква „Св. Шреображење“, тле има једна кула и још постоје ту неке развалине, за које се каже да јел ту био двор цара Дутана; даље има једно звоно за сахат на коме пише 1808. г. „сије звоно триложи Ђорђе Петровић варожи Смедереву“, а турски натпис стоји, који показује, да је донесено у Шризрен 1818. год. Тамо има и два топа Кара-Ђорђева.

Нечистота је у вароши обична ствар, али је срећа за ову варош, што је овде оштар и здрав ваздух, довољно јака река и има доста чебама и стотинама извора,те се овде, свагда, врло добро и срећно са здрављем пролази. Само се треба у овоме месту