Brastvo

79

шалука туна-јелиси-дунавеког-рушчучког, до Лима, Бојане и Јадранског мора.

Тако је тада бивала цела Стара Србија под призренским валилуком и везирством, и лепо је било видети 1871. год. овде у Призрену, често из свију врпеких крајева овог вилајета, прве људе — народ, тде долази, по потреби, код власти у стару ерпеку престоницу, — а тада је у Призрену излазио на српском п турском језику и званични лист „Призрен“, који ву били дужни сви српски крајеви, подручни призренској управи, примати и читати.

Судови су у Призрену, за кривична дела, састављени из председника и два вудије, који су, до пре неког времена, осуђивали и на вечиту робију, а против те превуде није могло бити апелате, а сада, у потежим приликама, апелује св у Цариграду. а држи се, да сваког дана има до 300 душа апсеника у Призрену. Има овде и трговачки вуд, који се вастоји из пет чланова.

То Жупа и природно богаство.

Призрен и његова околина јесте изванредна, чудна и необична жупа, па ова благодет још више изненађује посматраоца, када, тако рећи, ту, одмах у близини, види нешто са свим овоме пштомоме погледу противно. Окрени се према југо-истоку ВИДИШ где се, одмах од вароши, подижу огромна снежна Шшарпланинска брда и њихови врхови, који се далеко