Brastvo

РЕД ву ва

|

ИЕ ПМРУ КА и

ми

ПНЕ ИН И УМ Н.Н НА

80

у Беч и Цариград, а нарочито се гради готово све што треба за султанов двор.

Трговина и радња већим делом је у хришћанским рукама. Због врло рђавог пута до Скадра и Антивара, Призрен добива енглеске производе преко Солуна, а понешто ве узимало и из Београда, који ће му сада, железницом, готово толико бити удаљен колико и Солун.

Довде сам свршио опис царског града Призрена.

· На жалост, као што се види, данас нема више у

њему онога великог сјаја, какав је био за време господара полуострва балканског — српских царева, краљева, патријараха и онога срећнога доба ; опет зато, то не чини никаква уштрба његовој природној величини, коју му даје: историја и географски положај, што му уједно одређује важност и за у будуће, кад

наступе времена, каква данав ми Срби замишљамо и

очекујемо.

Немилостиви победилац и ниско лукаветво западне пропаганде — нарочито — трудили су се, да сруше све спомене, царске знакове старог времена. Као што наведох , Призрен је данав друкчији, али опет он носи, по историји и остацима, евој српски карактер; па зар су могли онакви и онолики груби векови проћи, а да не оставе утицај свој, да не измене и Призрен ' ! Али нека се патриоте не брину о овоме. Данашњи Призрен има онај исти облик, какав је имао Београд од пре 20 година, и Ниш од пре 10 година.

и