Brastvo

101

у главноме Шар се пружа од утока Радике у Црни Дрим до извора Лепенца п његове уточине Неродимке. То му је дужина која износи до 25 часова, а ширина до 10 часова хода; на неким местима је шири, а на неким ужи. Најшири је од Вардара (између Тетова и Гостивара) право на запад до стицаја оба Дрима.

Цео овај планински крај што се зове Шар, осим својег општег имена има небројено много друтих помесних назива, тако, да је, бар за сада, немогуће изређати све називе многобројзих шарских висова и читавих планина, јер не само да их ја не знам, а нисам имао могућности ни да их сазнам, већ их не знају ни ближи и непосредни становници. Има доста места на Шару и без назива, онамо где људска нога још ступила није и где влада вечно сурова клима и разноврена дивљач.

Напоменуо сам главније шарске врхове, који представљају венац (хрбат) његов; још ћу споменути главније шарске огранке и планине с јужне и југо-источне стране, који се до сада слабо или н никако нису чули: Стогово, изнад села Осоја; Јама, изнад Ефловца; Коритник, изнад Лазаропоља; Думовица, изнад Тресонча; Бистра; Календерица ; Малишајр, изнад Нићорова; Лајиница (Влајиница) изнад Врутока где извире Вардар; и

" Ово је Мали Шар, па акцентом спојена реч. Тако, Малоречани а и Нићоровци говоре и држе, да је овај њихов вис Мали Шар, а спрам овога и више Ведике Реке да је велики Шар, т. ј. онај врх што је у реду Кораба а на самом венцу Шара.