Brastvo

102

Радомир на коме има доста бачила, где се сири најбољи шарски сир (мештани кању „шарско сирење“, а и свуда у Поморављу каже се сирење'. Остале огранке и планине нарочито оне са запада за сада није ми могуће приказати, јер описати Шар у свему значи описати једну читаву државицу, а с подацима који су ми при руци, не би се могло више без погрешке говорити.

Шар се слободно може назвати царем планина, не само у Србији већ и на целом Балканском полуострву, јер својом висином надвишава, све остале и везује их својим ланцима за се, тако, да се може са Шара поћи на све четири стране света и доћи на Велебит, Пинд, Балкан (Хемус), Цер и Мироч, а да се нигде не прелази река ни укваси нога. Таква снага земље, која својом висином, јачином и масом везује толике друге и далеке планине, вредна је особитог изучавања и познавања само кад за то настану боље и подесније прилике.

' Тако се каже и око Тамнаве. Коректор.

2 Од Шара на Велебит може се доћи а да се нога не укваси преко ових главних планина: Црнољеве, Милановца, Дренице, Чичавице, Девича, Жљеба, Проклетије, Кома, Трескавице, деца и Динара. До Пинда, преко: Влајинице или и Стогова, Пелистера, Неречке, Вича и Грамоча, До Балкана, преко: Неродимске, поред језера Сазлије, Карадага (скопљанске Црне Горе), Рујна, Св. Илије, Бабине Пољане, Костурнице, Вискера, Витоша и Рила. До Цера, преко : Црнољеве, Милановца, Дренице, Чичавице, Девича Жљеба, Годије, Јавора, Златибора и Повлена. До Мироча, истим венцима којима се иде и за Балкан до Костурнице, одакле савија у лево између СОливнице и Драгомана, преко Три Уши, Старе планине, Озрена, Ртња и Стола.

Ово наведох само ради упоређења.