Brastvo

154

друго поље рада; данас је скоро сва трговина у рукама странаца дошљака.

Поред трговине Срби се баве п занатима од којих је најважнији златарски. Као златар стекао је Србин Митровић признања, и на париској изложби.

Вредни Срби, и као трговци и као занатлије представљају капитал од неколико милиона дуката нешто у имању нешто у готовини; биће их двојица од којих сваки има око милион дуката. Све до окупације узимале су валије кадгод им затреба, од богатих Сарајлија дукате хиљадама, па нити их је валија враћао, нити их је Србин искао; али би такав зајмодавац добио прву војену лиферацију те би се тако добро наплатио. И данас су већином ти богати Срби лиферанти аустријској војсци.

Сарајево просецају врло многе улице скоро све узане и тако искривудане, да се странац у њима не може лако наћи без вођа. Главније улице носиле су турска имена; данас су Аустријанци многима дали своја имена. Куће су или једна до друге или су врло на близо, а свака је велика и има пространу башту. Грађене су већином на спрат и од блата са врло много дрвенарије те није ни чудо, што је она велика јангија (пожар) 1879. г. упропастила ведики део града. Страдао је најбогатији део, средина, дакле српски крај; због тога сам затекао многе рушевине при своме доласку. Пожар су гасили војници; но Сарајлије су ми причале, да су једни војници гасили, а други просипали из трговачких магаза петролеум, не би ли се пожар ширио — дат им је