Brastvo

300

од протераних господара јаве у Цариград, да се раја буни. |

На „високој порти“ буде решено да иде главом сам Садразам — велики везир — да умири рају. И тако се Садразам се војском упути из Цариграда преко турске царевине коју као страховити олуј пројури и:

Ђе дође донесе грозницу.

Сузе саме скачу на очима.

И захучи земља од Букања, па се онда заустави у Нишу. Пошто испита ствар како је било између раје и господара, он нареди да се она силована девојка лекарски прегледа. Но Турци изведу пред њега са свим другу девојку, коју лекар прегледа и нађе да је здрава, те тако буде раја окривљена као да се хтела бунити противу цара.

Одмах по доласку своме Садразам позове себи Чавдара и понуди га за Обор-кнеза у Заплљању. Али се овај нехтеде примити те почасти, изговарајући се да је ослабио и остарио, -— те се врати натраг својој кући.

У то време беше Садразаму поднесен списак свију главнијих људи из Нишког пашалука, за које се мислило да су покренули питање о укинућу „господарлука“. Но у томе списку били су побележони сви они, који су били“на сметњи, било Грчкој било Бугарској пропаганди, било насилним тежњама турских господара, — и ако нису имали никаквог учешћа у покренутом шитању. Но агитаторима и једне и друге пропаганде, била је згодна прилика да своје противнике опадну код Садразама као бунтовнике, и да их се тако са свим курталишу како им не би сметали у будућем њиовом раду на претапању ерпског живља у Бугаре и Грке.