Brastvo

805

човек, дугих бркова, крупног и громког гласа. Био је тежак на кантару 100 ока. Нарави необично благе, али у часу плане у љутину и гњев; но брзо се стишавао и праштао радо увреде. Веома је мало говорио, и то увек мудро и одмерено.

Освитком ХЛХ века, почела је свитати и слобода српском народу, која је непуних пет векова била угушена и спутана ропским ланцима. ХТГУ-ти век, који сахрани у једанпут на Косову цвет српских витезова, кан да је оставио у аманет овоме веку, да Србима одгаји и дарује нове јунаке и витезове, који ће пропаду српеку државу васкрснути, понова обновити и вратити јој некадању славу и величину. :

И доиста, као по неком утврђеном плану, готово у свима српским покрајинама јављају се у једно исто време народни устанци, под предвођењем главнијих својих јунака са једним истоветним задатком : ослобођење ч ујединење раскомаданог Српства. На овом светом, за сваког Србина, задатку радио је и борио се и овај племенити Ср бин, искрен родољуб и велики јунак Стојан Чавдар. Душманска рука угасила је његов живот раније, и није дочекао да види своје јуначне Заплањце уједињене са храбрим Шумадинцима. Али је радом својим припомогао и ускорио њихово уједињење. Стојан Чавдар обесмртио се борећи се за слободу свога народа. Име његово помињаће се

БРАСТВО У 9()