Brastvo

94

На овом месту да поменем још и то, да сам чуо да сеу Бурђа Михаиловића, из Ковизле налази пун један сандук старог новца и још неких старих ствари. — Ово би требало још тачније испитати.

Да сам се враћао низ Топлицу оним путем, којим и стигох до Блажева, имао бих бар џутању, ако ништа друго. Али из Блажева преко Штаве нема ни тога, већ се иде потоцима, јаругама, преко високих брда, кроз изукрштано буково грање. Не смеш ни да се исправиш на коњу, ако ниси рад, да ти у најбољем случају, не одлети шешир «с главе.

Изгтледаше ми, као да се пењемо на небо, јер нити видимо куда идемо, ни докле ћемо овом густом шумом, која изгледа да је бескрајна. Пели смо се скоро два сахата, борећи се са незгодама, док не изађосмо на једну чистину, на којој спазисмо гомилу жандарма, који су били пошли у некакву потеру. — Кандарми овде нису баш онако прописно одевени, како смо навикли да их виђамо. На глави им је шајкача, на ногама опанци око појаса патрони, — прави горски синови, ни они жандарми, ни боже дај!

Одавде смо морали пешице силазити дубоко ка Штави, јер на коњу нити се еме, нити се може. Сплажење није мало трајало, док сиђосмо у један котао у коме забеле мала штавска црква. Око цркве има и неколико кућа села Штаве. Село је изгледом убого, и прљаве му куће изгледају као појате. Јадни штављани у своме котлу не виде ништа друго, до небо и шуму, шуму и небо.

Штавека је црква у земљи. Дугачка је са дубином олтара 2,75 мет. а широка 4,35 мет. Има и препрату, која је дугачка 2,09 мет. Зид црквени дебео је 0,55 мет. — Црква је сва живописана. Међу свецима видео сам велике целокупне ликове: Св. Саве, Св. Симеуна, два Св. Пахомија. Над вра-