Brastvo

181 Иован Дука 28 гроша Младенђ Карловски 30, Ђорга Ситарљ 4 Деспотђ Ћурчиа О и Милош Ристинљ Тода Стаико Огнанљ ЈА: 5 Раде Дунђерљ“) ЗИК А

и тако даље и 1. Д. 5

Манастир Забел светкује Малу Госпођину (8. септембра). Том се приликом стекне овде много света из околних округа, те сабор постаје велики. Тога се дана ваља наћи у овом манастиру. — Искупило се у овој шуми до 10000 Срба оба пола; ори се песма српска; игра се коло српско; причају се приче о славним временима српским и певају се дела јунака српских. Тога би дана сваки од нас понео трајне успомене и дубоко уверење да још живи српски анђео, да се множи.и да напредује српски народ и под Турцима, макар да је и под најездом многих усијаних бугарофилеких глава, које не знају ни за човека ни за пријатеља ни за суседа ни за брата.

Сваке године овога дана остане манастиру 1500—2000 дин. у готовом новцу, а поред тога и поклони у стварима. Тада сви присутни домаћини завештају манастиру колико ко може: жита, грожђа, воска, вуне, сира, масла и тако даље, а жене и девојке завештају по што год од својих рукотворина: кошуље, чарапе, мараме и т. д.

Осем овога дана, овај манастир има и преко године добре походње. Долази народ у госте и остаје

17) Изузимајући великих писмена, све је овде исписано верно оригиналу.