Bratstvo

— 196 —

Хроника

„ЈУГОСЛАВИЈА. — Рад Управног одбора епархије дабро-босансне. 27 и 28 децембра о, г. заседао је унрави одбор. Седницу је отворно Високопреосвештени Посподин Митрополит дабробосанокн Петар. У почетку седнице одржана је комеморација блаженопочившем Витешком Краљу Александру Првом Ујединитељу, После комеморације прочитани су поздравни телеграми Њ,. Величанству Краљу Петру Другом и Њ, Светости Патријарху Варнави, Секретар г. др. Саво Љубибратић поднео је извештај о раду одбора, који је једногласио усвојен, Џотпретседник г Шћепан Грђић предложио је буџет са приходом 1,028.000 и расходом 930.000 динара. Предлог буџета усвојен је после дуже дебате. Прихваћени су врло важни предлози о оснивању епархијског фонда, изради правила за фонд у сврху подизања парохијских домова, Одобрен је пројекат инж, Омиљанића за подизање Богословије на старом сарајевском гробљу. Закључено је да Управни одбор из својих средстава сваке године издаје за градњу 50.000 динара и да од осталих епархијских савета бивших покрајина Босне и Херцеговине, затражи годишњу помоћ, Решено је да се верски прирез у износу 10% убе тре у плеваљском и пријепољском срезу. Свештеници ових срезова могу приступити пензионом фонду Дабро-босанске епархије под истим условима које испуњава свештенство ове епархије.

Поводом велике светосавске прославе образован је посебан одбор који ће имати задатак да обави поправке у ман. Милешеву ш да учини све припреме за достојан дочек поклоника, У овај одбор ушли ву гт, протојереј Данило Шиљак, архијерејски намесник пријепољски, Танасије Настић-Радосављевић, поседник, инжињер Душан Смиљанић и Михаило Дасковић, претседник црквене општине пријепољске, Одбор је поделио потпоре за градњу цркава, домова, одобрио стипендије за пет питомаца на теолошком факултету, одредио је помоћ »Новом Источнику« од 15.000 динара, певачком друштву »Олози« 3000 динара и нашем друштву 10.000 дин, У свим местима где народ прикупи материјал за градњу парохијских домова, одбор ће из својих средстава платити целу градњу. Одбор је Одбор је упутио надлежним веома важне претставке за заштиту манастира од великог пореског оптерећења, које угрожава манастире.

»Штампа« доноси у свом броју од 30 децембра следеће: Почетком ндућем месеца навршава се равно седамстотина година од смрти Светога Саве, чије неоцењиве заслуге треба што више да се приближе сећању. целог југословенског народа. Једном нарочитом одбору, којим управља господин Јаношевић, стављено је у дужност да изнесе колико је Овети Сава урадио. за школу, цркву и државу. = -- Да би дела тог смерног божјег угодника приказала потпуно и евакоме, одлучено је да се цела следећа година. посвети оживљавању усномена на: његово плодоносно пожртвовање. У школама; међу војницима код радника. и свуда где се год буде могло. одржаће се пригодна предавања, Приредиће се ходочашће у манастире. Жичу, Милешево. и Хилендар, а вероватно ши у трновски манастир, у Бугарској тде је. Овети Сава, умро.. Пи Па а ~ Спремају се свечана издања »Читанке« и »Теодосијевог житија«, које је написао Свети Сава, Ова друштва, која“ носе Његово име; имаће но. једну свечану прославу. Народна скупштина је замољена да 97 јануара одржи комеморативну седницу. Тога дана биће у свима православним храмовима одржане нарочнте службе, а у школама академије. “_· Најзад се спрема велика акција да се прибаве средства за подизање храма Светог Саве, на који се заиста чекало веома дуго,

МЗ

Пи