Bratstvo

=—- 162 —

тор Валнеј, писад књите са речитим насловом „Рушевине“, пребацио је Наполеону закључење конкордата. Наполеон је одговорио да је такав захтев Фравцуске. Онда Волнеј га је упитао, шта ће он урадити, ако Француска постави захтев да се врате Бурбони. Нато је Наполеон место одгорора нанео њему толико јаки ударац ногом у трбух, да је сенатор пао на под. Наполеон је позвао слуге и наредио њима да одведу Волнеја, кући.

Револуција. је била завршена. И заједно са њом је претила насилничка дехристијанизација сједињена с узалудним покушајима, да се историјска вера и дотична црквена ортанизација замени неком новом религијом и вештачким култом.

Евгеније Спекторски

Тајна успеха у проповеди

|. Блискост животу

Један важан услов за успех проповеди је у наше дане познавање модерног живота, блискост животу, савремено обрађивање темата. Мотли би ве ипак ови изрази да схвате погрешно. Онај ће их говорник амвонски сасвим криво разумети, који на проповедаоници буде жива новина, па да би побудио интересовање својих слушалаца, износи све дневне новости и светске догађаје, поставља неумесна, за уши непријатна упоређења, ради са прескоцима мисли и изнађеним слогом речи само зато, што је то „Новог кова“ „модерно“ и још „невиђено“.

На све ово не помишљамо ми, равуме се само, нако напомињемо, да је услов успеха за проповед оно што је савремено, схватање за данашњи живот, блискост животу. Овде се ради о нечем сасвим другом. Сопствено побожно настројење, озбиљно појимање живота није наиме довољно проповеднику, већ он мора још умети да спретно објашњава и надземаљске, узвишене истине наше вере данашњим људима.

Верници имају један чудноват осећај зато, па одмах примете, да ли се овго са проповедаонице безосећајно понављају старе истине под паљбом звучних фраза, са непресушивим валом речи и прегласном гимнастиком плућа. Или пак тамо горе стоји неки сабрат, један човек као и они што су доле испод црквеног свода, један човек, што стоји посред живота, који са осетљивом душом исто тако жуди за истинама вере па у тешкој борби живота дрхти и стрепи као и свака друга душа која жуди за Богом. Који са топлим саосећањем даје руке, да их приведе Христу, чијем је топлом