Bratstvo

== 189 =

Пред криптом одржан је парастос Видовданским херојима. Њ. Високопреосвештенство Г. Митрополит одржао је диван говор, којим је истакао херојство наших јунака у историји и њихову заветну мисао која их је водила Олободи, Говор је документовао историским чињеницама, и нашом на“ родном филозофијом, истичући њихов пример новим поколењима. Г. Митрополит је похвалио пример г. Стеве Прњатови-

Њ. Високопреосвештенство АЕ и Митрополит дабро-босански Господин Петар говори многобројном народу иза парастоса Видовданским херојима (Фото Ћ. Божић, Сарајево)

ћа, његове госпође супруге Јуле и гђе Рајке Давидовић, т. Михајла Требића, који су дали своје прилоте и дарове спомебику српског народа Видовданским херојима.

Пред многобројним народом који је пажљиво слушао, одржао је г. Стево Прњатовић са најлешшом дикцијом следећи говор:

»У славу Божију, ми испуњавамо још једну дужност и довршисмо још једно дјело: Саградисмо храм у који смјештамо кости првобораша за наше Ослобођење.

Учинисмо то из дужне благодарности према њиховој жртви, према жртви коју поднијеше за наше добрс: учинисмо то да сачувамо примјер за историју и за оне који ће доћи, — као што га и нама наши стари оставише у десетерцу и у задужбинама.

Јер, наша, историја, то је дуг низ борби за слободу и за кућни праг. А све те борбе, — вођене оне пером или мачем — бијаху вазда везане за снажне личности. По величини, па и по реду жртве, паша најновија бојрба, борба за ослобођење ових крајева испод Аустро-Угарске везана је — поред имена њиховог узора Богдана Жерајића првенствено уз имена Видовданских јунака Гаврила Принципа, Недељка ЧабриновиЋа, Данила Илића. Мишка Јовановића, Вељка Чубриловића, – Трифка,