Bratstvo

-— 165 =

чаршије. Асимпаша пошто виђе, да се не може осветити Цркоторцима, окренуо је своје вучје срце према, босанској раји и по свом турском нагону допустио је, да се раја подвргне мукама, свакојаким по свој Босни.

Прогон Срба трговаца из Бањалуке и Градишке .

5 јула 1878 дошао је телеграм из Градишке, да је 30 хришћана пребегло преко Саве под заштиту аустроугарске владе. На то је Асимпаша, отишао у Бања Луку поведавши собом владику Пајсија. Када је стигао у Градишку поручио је пребеглим Србима да. се врате а, то им је и по његовој жељи поручио и владика, Пајсије. Али нико није смео да ге врати. Тада је Асимпаша, позвао остале традишке трговце да, потпишу за пребегле трговце, да су царски поданици, али онн не хтедоше потписати, него исту ноћ пребетоше и они преко Саве. На то је Асимпаша запечатио њихове дућане и наредио, да им се прода, сва, роба, што је и званично јављено. Али раја за то није марила, само када је своје животе спасла од зликовца Фехимефендије.

Јадни трговци у Градишки и Бањој Луци претрпеше много зла, а када је Асимпаша пошао у Сарајево, повео је собом ухапшене бањалучке и градишке трговце и стрпао их је у сарајевски апе. Из Бање Луке довео је он ове трговце : [) Луку Узуновића, 2) Тодора Пиштелића, 3) Опасоја Бабића, 4) Јову Билбију, Стојана Инеза, 6) Перу Кмешћића, а из Градишке: 7) Симу Стефановића, 8) Симеона Којића и 9) Јакова Бабића. Ове је трговце сместио у апсу и Кршли (касарни). А после њих вратио се из Бања Луке и владика Џајсије болестан и после 17 дана боловања умро (27 октобра 1878 године).

Авимпаша је после тога убрзо отишао из Сарајева, (14 октобра 1873) а на његово место дошао Акифпаша Арнаут, који је бањалучке и градишке трговце пустио из апса лицем на. св. Николу (6 децембра, 1878). А. на неколико дана после тога. (13 децембра 1878) пустио је он из апса једног попа из Сјенице са 10 других сужања ив онор краја, који су у хапсу лежали три године.

Злогласни Асимпаша био је у Босни једну годину п 25 дана.

0 догађајима 1876—1877

— На Велики четвртак 1876 године десила, се у 7 сати дању велика ватра, с ветром и изгореше пред бањом школска, кућа, а ватра се пренесе чак до у Аралмалу. Пожар је тра-

јао до 11 сати.