Dabro-bosanski Istočnik

Стр. 80.

Д.-Е. источник

израду и обдик књиге постарали емо ее да буде на г. г. свештенпке и учитеље, јер они највише много љепши, него што је у издању латиницом. могу порадитп око тога, пошто еу увијек с наДржимо, да ћемо овијем издањем „Народног блага" родом п у народу. Претплата н иријаве се могу ерпској књижевности много допринјети, те се; слати на потписатог. Књига ће бити готова конс поуздањем надамо лијепом одзиву од српске цем маја ио ст. кал. а цпјена јој 1 Фор. У Сарачиталачке публике. За то се ево још у нанријед ; рајеву, 1 Априла 1888. Штамнарпја Спиндлер п обраћамо на прпјатеље српске књиге и молимо Лешнер. (Молимо уредништва свију срискнх и их, да се заузму око раширења књиге скупљањем хрватскпх листова, да овај сц-.тас изволе донијети прстплате. Нарочпто се у том ногледу обраћамо | ма у кратком изводу.

Р а з н о.

У наквом времену жививдо? Увиђавнн људп у Немачкој, у тој иначе великој и просвећеној. држави и народу, туже се највише ни ијјождр .Ђивоет и крајну моралну покварепост. У еамом Берлину веле п доказују, има на 50.000 жепекп које таворс свој жпвот са крајне и последње нокварености. Људи којп о овоме злу иромишљају, ве.те, да је главан извор свему овоме, безбожна новинарска штампа и гад и нрљеж књижевни, који дан у дап сипа отров у заелађеном об.тику но тјелу народном, те му тако сигурну смрт спрема. Сачувај нас Боже оваке покварености и оваковог отрова. Нека нам према овакоме злу увјек лебде иред очима ријечи пророка Исаије : „ У м и ј т е с е, о ч и с т п т е с е, уклонпте з л о ћ у д ј е л а с в о ј и х и с п р е д о ч и ј у м о ј и х, ц р е с т а н и т е з л о чинитп. У чите с е д о б р о ч и н и т и, тражите п р а в д у, и с ц р а в љ а ј т е н о т л а ч е н о г а , д а ј т е правицу сиротп, бранпте у д о в и ц у" (I гл. 16. 17.) X. Б. Милион жена. Енглеском минпстру унутрашњих дијела поднијеле су преставку жене енглескиње, и на истој нодписало се њпх милиои на броју. У овој преставки оне су молиле да у неђељне и иразничне дане затворене буду све ка®ане, меане и нивнице. „Кћери енглееке," како себе назваше подписане жене у поднешеној нредставци, осуђују а п изјављују највеће негодовање против сваке раскоши и забава у данима светачним и недељним. „Благ." Удружење Срба механџија у Сарајеву, како читамо у „Просвјети" њих близу до 50 механџија, намјерни су склоиити задругу за међусобно потпомагање, те већ, њих неколнко и правила за ту задругу састављају. Кад буду готова правила, онда ће сазван бнти главни скуп, иа ком ће се та правила нретресати и

цослпјс тога с молоом земаљској влади доставити на одобрење и нотнрду. Покретачи те задруге мисл.е, да би механџијски еснаФ бпо у стању кроз пет годпна улагати у ту цнјељ еваке године по 1000 ®ор. а послијс истека иет година троншо би се интерес на задружне цијељи. Лијепа је и корисна ова замисао, могла бп послужити за примјер и другнм еснаФима сриским у Сарајеву; само. Боже дај да се оствари. Овом приликом, узгред речено, упозорујемо то друштво механџија, да при састављању својих задружних правила узму у обзир о отварању и затварању механа својих у празничие и неђељне дане, особито тад, кад се у цркви божествена лнтургија обавља. Па да метну у своја правила : „да несмиједу отваратп ниједац од задругара своје механе, нод знатном глобом, коју већ задругари одреде." 900 годишњица крштења Руса. 15. Јула мјесеца о. г. навршује се равно 900 година, како су Русн примилн Хришћанство и иравославну вијеру. Тога дана ова значајна усномена — ио ; одредби св. Синода — свечано ће ее ирославити по цијелој Русији. Нова Српско-православна црквена школска општииа овдашња, намјерна је зидати једиу ; кућу на земљишту црквеном норед женске школе. Кућа ће стати близу 20.000 Фор. На ту цијељ већ куии добровољне ирилоге од народа у Сарајеву. Ту скоро и свештенству се овдашњем и околном обратила, да еваки по својој вољи на ову цпјељ ириложи коју лепту. Ово је зајиста нут и најбољи начин да се осигура фонд за основпе овдашње српске верој исповједне школе. Боже дај да ово оствари !

Молимо наше претплатннке нека нам ношаљу старп дуг од 1887. годнне, и обнове нретплату за ову годину.

Власник и издавалац: АЕМ Конзисторија. — Штампарија „Бое. Ноште". — Одговорни уредник: Ђ. Петровић, свештеник.