Dabro-bosanski Istočnik

Стр. 168.

Д.-Б. ИСТОЧНИК

Б р. 10.

„Недељни Лист" за просвјету, привреду и забаву народу. Година I. Излази сваке недеље у Вел. Кикинди. Цијена му је годишња 4 ®ор. Власник и одговорни уредник Сима П. Ајваз. Иретилату прима само књижара Јована Радака. „Српски Дневник". Лист за политику, просвету. привреду, радиност и трговину. Годину I. Излази у Будимпешти сваки дан осим нонедељника на читавом табаку. Цнјена му је на годину 14 Фор. Власник: Барон Феодор Николић. Уредник: Александар Стојачковић. Уредништво: IV. 2б1(](^а-п1с7.а 20. Администрација: IV. КесзкешеИи1жа 6. Иретплата, огласн и рекламације шаљу се администрацији: Вис1аре§{. „Чајчина Могила." Украјинска приновпјетка. Иаписао Павлпн Стахурскн. Нревод с пољскога. Друго издање. Свеска 182. народне библитеке браће Јовановића у Пацчеву. Цијена 16. новч. „Разговори угодни народа словинскога". Написао Андрнја Качић Мпошнћ. Свеска 183.

Г л а ( Лука Опачи-ћ из Прњавора, богоелов српскоправославног рељевског завода, рукоположен је за ђакона 28. Августа о. г. у Сарајеву, а за свештеника 18. Септембра и. г. у Прњавору; и иостављен је на парохпју прњаворску као помоћник архимаидриту Мелентију Опачићу. Панто Соколовић из Фоче, богослов рељевског завода, рукоположен је за ђакона 9. октобра о. г. а за свештенпка 23. истог у Сарајеву,

народне бпблиотеке браће Јовановића у Панчеву. Цпјена 16 новч. 6е$сНЈсћ1е ипсј пепкжигсИдкеИеп уоп Јајсе, уоп 1)г. Си-о Тги1)е1ка, Си8(;о8 «1е8 Нобтвсћ-ћегсе»■оу1П18сћеи ћа1н1е8-Ми8еит. 8агајето 1888. Висћ(1гискеге1 (1ег „Возшбсћеп Ро8!" 111 Загајеуо. С1ена 60 поусша. „Народно Благо", по Боснп, Херцеговинн и сусједним крајевтга сакупио Мехмед-бег Канетановић-Љубушак. Поирављено и попуњено издање. Сарајево издање и штампа Шпиндлера и Лешнера 1888. год. Садржај : Народне нословице. — Реченице. — Мудре изреке. — Нримјењачице. — Народне попијевке. — Приче. — Неке Пјесме. — Авдија, — Дувањскн арзухал. Имена помагача при сакупљању. Додатак : Превод неких арапекпх, переијеких и турских пословица и мудрих изрека. Пијена је овој књизи 1 ф. Књига ова која је штампана ћнрилицом има 396 етрана. Штампа јој читка и разговјетна.

} н и к. и одређен је на самосталну парохију покрај Фоче. Сава ПјешчиЂ из Невесиња, учитељ, рукоположен је за ђакона 23. октобра о. г. и за свештеника 25. истог у Сарајеву, и одређен на самосталну нарохију Требињску. Патрикије Поповић из Чајнића, богослов рељевског завода рукоположен је за ђакопа 25. октобра о. г. п одређен је за канцелиста Митрополиј е Херцеговачко-Захумске.

У мрли. Лезар Вукови^, парох из бос. Новог на- Никола Ивезић из Мостара, ученик I. разпраеном смрти прееелио се је у вечност 16. реда сри. правосл. богословског завода у Рељеву, октобра о. г. Покојник био врсан свештеннк у у цвијету младостм, нада и једина замјена свога своме народу, но неумитна смрт у најбољим го- родитеља свештеника и пароха мостарског Вадинама живота отрже га између љубљених ње- силије Ивезића, поелије кратког тешког боловања гових иарохијана и пастве. Рођен је 15. августа умро је 23. октобра о. г. у сарајевској вакуфској 1858. а рукоположен је за свештеника 10. ав- болници. Другови су га као честита друга догуста 1883. год. од митрополита Саве. стојно испратили до ладног гроба и ожалили га. „Дабро-босански Источник" нзлази ~сваког мјесеца на једном табаку велике осмпне са ирилогом (у све са 20 страна). Цијена је овоме листу на цијелу годину за све крајеве само 2 Фор. а. вр. Још и овај пут уљудно молимо да нам се пошаље дуг од прошле пола године и за цијелу ову годину; а сваки зна шта је дужан овоме листу, јер смо га ту скоро на ее писмом позвали да дуг подмири, како би и ми штампарији одужили се. Власник и издавалац: АЕМ Конзисторија. — Штампарија „Бое. Ноште". — Одговории уредиик: Ђ. ПетровиЂ, евештеник