Dabro-bosanski Istočnik

Стр. 266

Д-В. ИСТОЧНИК

ЈБр. 15

19-ој години. У 20 -О' се години почео је посгепено навшсавати се на постење и гладовање, у име религије. Прве је годиие приликом поста, гладовао два дана, друге четиртг дана, треће шест дана, и тако постепено до 14 дана сваке године. 1887. годтше гладовао је од 10 јануара до 14 Фебруара, присуствујући редовно молитвама у цркви. Старац је тај бпо само двапут болестан у своме животу. Радио је увијек, па шта впше и за вријеме гладовања, свој опанчарски посао.

Гладовање му је само глувоћу проузроковало а сачувао је са свим Физичку снагу н окретност. Нит је пио, нит пушио; само је за вријеме гладовања бурмут шмркао, али и то не увпјек. Желио је још више продужавати гладовање, сматрајућп то за побожно вјежбање; али несретни положај породице му и нужда да јој својим радом сваки дан љеба заслужи, уздржаше га од тога. Увјеравао је да би могао више од 40 дана гладовати, сам,о кад би ко његовој нородици набављао срества за живот. .. Поглед".

ОдЛИЕОВа II II. Никола Г. Којић, свештеник парохије Ку- појасом, за марљиво вршење свештеничких кул,ске у иротопрезвитерату бос. Градишком, дужности, које се односе на напредак ираводекретом Његовог Високопреосвештенства од 22. славне вјере, цркве и српског народа. јулија о. г. број 1249. одликован је црвеним

На знаље.

Стародревна и обновљена црква манастир Круиа, који се налази јужно 5 сати од Бањадуке, ири утоку мале ријеке Крупе у Врбас, у име Бога освештаће на дан Успенија Пресвете Богородице т.ј. 15. августа о. г. ЕБегово Високопреосвештенство АЕ и Митрополит господин Ђорђије Николајевић, п ради тога одпутоваће из Сарајева 10. Августа о. г.; те преко Дервенте, Прњавора у Бањалуку 12. и. м. стигнути, а одатле кренути се у манастир Крупу. Послије освештања ове стародревне цркве кренуће се ГБегово Високопреосвештенство у Куку.1,е, у протопрезвитерат градишки, гдје ће освештати тамошњу новоподигнуту цркву и одатле упутити се у Манастир Гомионицу, да посјети и ову стару задужбнну. Осим тога посјетиће и ова мјеста: Бугојпо, Доњи Вакуф, Гламоч, .Лијевно, Власенице, Сребреницу и т. д.

Ш •го се овијем ставља до знања пречасном светптенству и српско-православним црквено-школским општинама Дабробосаиске Епархије. Јављамо пречасном свештенству, да су већ штанпани изводи из матрикула: рођених, вјенчаних и умрлих, и да се могу код конзисторијалне канцеларије по нарџбама добијати и разашиљати ; с тога се пречасно свештенство позива, да у смислу конзисторијалне окружнице од 30. јуна 1889., број 1033. пошље предходно нужне своте према потреби колико је којом нужно овијех извода. Изводи су тако удешени, да у ма којем случају, било црквено-каноничком, бпло правничком, само ако се све рубрпке тачно испуне, могу служити као свестрано подпуни доказни лпстовп. Ове изводе колико с тога, што су добро удешени и што су обичног Формата табака хартије, толико ради једнобразности овакпјех извода : нрепоручујемо н иречасном свештенству из херцеговачко- захолмске и зворничке АЕМ. дијецезе. УРЕДНИШТВО.

ј < |8Е - Умољавају се преплатници овога листа да се одазову са претплатом, и то они, које смо још и засебним писмом позвали да подмире дуг на I. и II. полугодиште од о. г. Уредништво.

Вдасник и издавадац: АЕМ Конзие. — Штам. Шпиндлера и Лешнера. — Одговорни уредник: 'Ја. Петровић, свештеник.