Dabro-bosanski Istočnik

Бр. 23

Д.-Б. ИСТОЧНИК

Срт. 363

Господар Басо Краљевић трговац из Сарајева, обећао је у прилог цркви дати новчану (касу) благајну. Не могу прећутати, а да не казкем да су: Преузвишени госп. барон Кучера, и госп. Савић знатан новчани прилог цркви учинили. Свима приложницима и дароватељима ове цркве, од стране црквене општине изриче се овдје најтоплија благодарност ; а црква ће не-

престано топле молитве узносити преблагоме Творцу и свемогућему Богу, за своје прил)жнике и даровател>е. Грађани и браћа наша Мухамеданци учи нили су знатан прилог цркви; еј вала им. У Власеници 26. октобра 1889. Ђ. Марковић парох.

Број 1995. Окружница Сриско-Лравославним кротопрвзвитерским уредима, а пре/со ових и свему свештепству Дабро-босанске Еиархије.

У савезу АЕ. М. Конзисторијалних окружница, као и позива од 14. јуна и 23. децембра 1887. год., број: 876. и 2030., и од 18. новембра 1888. год., број 1664. (види лист Дабро-босански Источник од 1888. год., страна 164. и 198.) јавља се пречасном свештенству Наше Богохраниме Епархије, да ће од идуће нове године 1890. почети издазити лист „Источник" подименом: „Босанско-Херцеговачки Источник", мјесечни духовни часопис за црквено-просвјетне потребе српско-православног свештенства, и у свескама (броширан) од 2 1 / 2 табака досадашње величине, са годшињом цијеном од 4. Фор. а. в. Ушљедтога препоручује се пречасним протојерејима и надзиратељима, да на вријеме покупљају претплату од подручног свештенства, и консисторији у два оброка у години шаљу, и то : за I. полугодиште у мјесецу ј ануару, а за П. полугодшнте у мјесецу јулију, тако, како би се без икакве сметње могли трошкови око штампања листа на вријеме подмирнвати, и његов опстанак осигурати. На по се налаже свему свештенству: да се без одвлачно и на вријеме одазива

са претплатом, кад буду позивани од својих надлежних протопрезвитерских уреда. Овом приликом не пропушта се препоручити пречасном свештенству, особито млађем, и који су вични перу, нека учине и моралну помоћ овоме листу : са којим описам старе цркве, описам старих књиг&, мјеста, религиозних обичаја, и т. д. као и то: могао би сваки надзирател. и протопрезвитер у споразуму са подручним свештенством, описати свој протопрезвитерат са сваког гледишта (а тиме саставити и „ГИематизам" протопрезвитерата), па и свој рад, који се у свештеничким сједницама буде претресао међу свештенством, у лист достављати, ио примјеру градишког протопрезвитера. Уједно у овај лист могу и слободно је доставл>ати сваки умјесни предлог, тичући се свештенства и народа, и црквено-школских одношаја, и т. д. Из консисторијалне сједнице, У Сарајеву, 23. новембра 1889. АЕ и Митрополит дабро-босански: Ђорђе Николајевић.