Delo

400 Д Е ЛО чиво овом извозном артиклу. Овде he се проговорптп неколпкоречн о тпм сметњама. 1. Д у ж н н а п у т а, к а о с м е т њ а и з в о з у, у ј а ч ој м е р и дејствује код извоза свнња но код извоза говеди. Калнрање код свнња је знатпо јаче но код говеди (20% према 6—8%); свиње су за време нута у много јачој мери но говеда изложене опасности од зараза и случајеви угинућа овде су врло честп; н најзад, у недостатку погодног места на лађи за смештај свпња, ове су често натоварепе на кров, и пошто кров није увек ограђен, свнње су изложене онасности од навале таласа. За време од ове б последњих година мн смо имали у дватрн маха то непрнјатно пскуство, да су таласи децимирали свиње натоварене на крову од лађе. 2. Конјуктура на новим нијацама мање је повољна за овај извозни артикал ноза говеда. У Александрпји, благодарећп њеној жаркој клими, троши се мање свпњског меса но говеђег. Нарочпто је потрошња дебелих свиња врло мала. Покушаји учпњени 1907 и 1908 год. показали су, да су цене свињском месу на александријској пијаци, и ири најмањој претрпаеости трга, мање, но што би било потребно, па да се покрпју сви трошкови одавде до тамо. Наше свиње могу се дакле са успехом догонити на египатске пијаце само за време хладнијих месеци у годнни, и то увек у мањем броју, да би се избегла претрпаност трга и с овим у вези обарање цена. Са талијанским пијацама стоји нешто боље. II Северна и Јужна Италија троше у великој количини свињско месо, и то: у Јужној Италији иреовлађује потрошња меспатпх свпња, док Северна Италпја троши у подједвакој мери и меснате и масне-дебеле свиње. Али и поред ове јаке потрошње наш извоз за Италију није увек у довољној мери обезбеђен, а из ова два разлога: 1) што наше масне-дебеле свиње, које би у Сев. Италији имале добре цене, не могу, као што је раније споменуто, да издрже дуга путовања; и 2) што меснате свиње, које се радо троше у целој Италији, продуцира Италија сама у великом броју, тако да ми можемо доћи само да попунимо дефицит који је наступио било услед омашке у производњп,. било услед извоза из саме Италије. Према садашњим приликама ми можемо пласирати у Италији годишње само 50—70.000 меснатнх свиња. Према ценама најповољније би биле по нас Француска и Малта; али прва тражи масне свиње, а ове се тешко транспор-