Delo

ИЗ НАУКЕ 0 ЖИВОТУ 269 јима се управља развитак живих бића. Данашњи пољопривредник већ не сме остати тамо где је био стари пољопривредник: он мора да ради користећи се до крајњих граница искуством науке. Остављајући на страну спор око тога, да ли се заиста одабирањем малих а корисних варијација долази до неке расе са јаче развијеним привредним особинама, или се до тога долази само издвајањем већ готових типова, који се налазе у некој популацији, главно је да се одабирањем из неке културе могу да добију типови, у којих су привредне особине на које ми вршимо одабирање јаче развијене. Дакле из сваке популације, а ми смо већ видели шта је то популација, може да се изврши одабирање на коју хоћемо особину. Као један врло згодан пример, где се постепеним одабирањем на једну привредну особину дошло готово до неочекиваних резултата може нам послужити шећерна репа. Она је у почетку давалала само 7—8% шећера, али постепеним и пажљивим одабирањем, дошло се до 14%, а у случајевима може да да и преко 20% (26%). За нас је овде сасвим споредно, да ли се то заиста постигло постепеним одабирањем варијација, или издвајањем „чистих линија“ са већом количином шећера, из неке популације где су биле и друге „чисте линије“, са мањом количином шећера. Главно је да је одабирање довело до једног по нас тако корисног резултата. Кад смо већ дошли до типова са већом привредном вредношћу, онда морамо да обратимо пажњу на то, да их одржимо чисте, тј. да не допустимо да се помешају са другим линијама из исте врсте, у којих је дотична привредна особина далеко слабије развијена. Одржати чисту линију исто је толико важан задатак у пољопривреди колико је и добити. Видели смо исто тако, да је појава мутација обичнија ствар код домаћих животиња. Претпоставимо да се појави у неком запату само једно грло са неком јако развијеном и врло корисном особином. Како да га разножимо и одржимо? Ми смо већ ви дели, да то грло можемо да укрштамо са обичном пасмином од које је оно путем мутације постало, па ипак, благодарећи nojaвама менделизма, да изведемо у неколике генерације његов чист запат. Видели смо да је такав случај био и са анконском и мошанском овцом. А колико можда у нас и код домаћих животиња и код културних биљака пропадне корисних мутација само зато, што се не зна да користи таквом једном појавом.