Ekonomist

190 | .

против кога су некад гласали, — али, како изгледа, овај преокрет није примљен једногласно, тако да се и данас многи гласови дижу против усвојеног решења.

Ми ћемо, у следећем, изложити најважније интересе; који су усвојеним решењем јадранских тнрифа тангирани, изнећемо добре и рђаве стране овога решења, — и на основу тога покушаћемо да дамо једну општу оцену.

1. Уговор о јадранским тарифама имаће, у првом реду, утицаја на саобраћај преко наших пристаништа на Јадрану.

У том погледу ствар стоји овако. Уговор има, као што смо видели, за циљ: да повећа саобраћај преко италијанских пристаништа, т. ј. преко Трста и Ријеке. Повећање саобраћаја преко ова два пристаништа извршиће се на рачун саобраћаја преко других пристаништа која стоје с њима у односу конкуренције, на рачун саобраћаја преко наших пристаништа на Јадрану с једне, на рачун саобраћаја преко немачких пристаништа на Сев. Мору, с друге стране. У крајњој линији, дакле, уговор ће имати за последицу: да Повећа саобраћај преко Трста и Ријеке на штету саобраћаја преко наших властитих пристаништа на. Јадрану.

Није ни потребно доказивати, да се овај и овакав ре зултат не може обележити као повољан по нас: све друг државе предузимају мере да наврате саобраћај преко својих "пристаништа; само ми чинимо изузетак од овог правила и закључујемо један уговор, који има за циљ, да одврати саобраћај од наших и да га упути у туђа пристаништа.

2. С друге стране, уговор о јадранским тарифама неће остати без утицаја на железнички саобраћај одн. на железничке приходе.

Са повећањем саобраћаја преко Трста и Ријеке повећаће се, једновремено и паралелно, и саобраћај на оним же лезничким пругама, које излазе на та два пристаништа. За нас овде долазе у обзир железничке пруге Шпиље—Трст и Шпиље Ријека: саобраћај, тј. транзити на тим пругама повећаће се; и у вези с тим, одн. као последица тога, може се с разлогом очекивати а повећање жељезничких прихода.

Ово је, сумње нема, по нас корисна последица од уговора и држимо да се нећемо преварити кад тврдимо, да је ова чињеница била за нас од пресудног утицаја при доношењу одлуке за пактирање овога уговора.